- Du är här:
- Startsida
- Omsorg och stöd
- Trygghet och säkerhet
- Krisberedskap
- Din krisberedskap
- Strömavbrott
Strömavbrott
Vid större elavbrott påverkas inte bara belysningen och elektriska apparater i hemmet, utan i vissa fall även värme, vatten och telefoni.
Det här bör du tänka på vid större strömavbrott:
- Kontrollera om någon säkring eller jordfelsbrytare har löst ut i ditt proppskåp. Om omgivningen inte heller har el beror detta på ett större elavbrott och det du kan göra är att höra av dig till din elleverantör.
- Lyssna på Sveriges Radio P4. Vid större elavbrott informerar kommunen, räddningstjänsten och elnätsföretagen om hur drabbade kan få hjälp.
- Det är bra att ha en batteridriven eller solcellsdriven radio och extra batterier till hands. Du kan också använda bilradion.
- Ha ficklampor och reservbatterier hemma och lättilgängliga.
Stearinljus och värmeljus ger värme, men se upp med brandfaran och tänk på ventilationen. Det finns också värmekuddar som kan ge värme i ett par timmar (finns i fritidsbutiker). - Vid längre elavbrott bör du tappa upp vatten i flaskor, kastruller och andra behållare eftersom vattnet kan sluta rinna i kranen.
- Värmen kan försvinna i din bostad om du använder elburen värme eller fjärrvärme. Avdela ett rum där familjen vistas så bevarar ni värmen längre.
- Vintertid: töm frysen och lägg känsliga matvaror utomhus, exempelvis på uteplats eller balkongen.
- Om många hushåll har hög elförbrukning när elen kommer tillbaka utsätts elnätet för överbelastning. Då kan det bli obalans i hela systemet och bli svart igen. Dra därför inte på all el och värme på en gång.
Felanmälan av el
Elnätet i Götene kommun sköts av Kinnekulle energi. Felanmälan på eldriften görs dygnet runt på telefon: 0511‑34 55 10.
Dela
Var det här informationen du sökte?
Tack för att du hjälper oss!