Lyssna

Hemberedskap

72 timmar är en rekommendation för människors hemberedskap. Kommunen behöver hjälpa de som inte klarar sig själva, till exempel äldre eller funktionsnedsatta, i en krissituation.

En kille i vinterkläder står vid ett fönster, en tjej sitter vid ett bord och spelar ett kortspel.Förstora bilden

Klicka på bilden för att förstora.

Hemberedskap är den beredskap som privatpersoner kan ha i den egna bostaden, i form av exempelvis mat- och vattenreserver, men även mediciner, husdjursmat, välling och annat som kan behövas. Till hemberedskap räknas också möjligheten att ta till sig information och nyheter om en pågående samhällskris. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, har gjort fyra korta filmer tillsammans med armbryterskan Heidi Andersson för att visa vad man kan behöva ha i en så kallad krislåda. En krislåda är ett förråd med saker som kan vara bra att ha vid en samhällskris.

Kommunikation

Den första filmen handlar om kommunikation. Det är viktigt att kunna kommunicera under en samhällskris. Det är också viktigt att kunna få information om krisen från myndigheter och media.

I filmen berättar Heidi att det är bra att på något sätt kunna ladda sin mobiltelefon, till exempel med en laddare som kan kopplas till cigarettuttaget i bilen. Hon säger även att en batteridriven radio är bra att ha. Se filmen nedan för ännu mer information.

Mat

Den andra filmen handlar om mat. Kroppen klarar sig relativt länge utan mat, men den mentala förmågan försämras snabbt om man inte får i sig näring. Därför är det viktigt att försäkra sin tillgång till mat under en samhällskris.

Det första man bör göra är att äta det som finns i kylskåpet eftersom det blir dåligt fort. Heidi berättar också att mat som man kan lagra länge eller som kan ätas utan tillagning kan vara en stor tillgång under en samhällskris. Se filmen nedan för ännu mer information.

Värme

Den tredje filmen handlar om värme. Om värmen i bostaden slutar fungera blir det snabbt kallt. Man blir stel i kroppen och hjärnans förmåga försämras. Det är viktigt att försöka hålla sig varm, speciellt om det är kallt ute.

Det är bra att veta var man har sina varma kläder, mössor och vantar med mera. Ljus och tändstickor är också bra att ha, men det är viktigt att tänka på säkerheten. Ha inte värmeljus eller liknande nära brännbara material, och inte heller för nära andra ljus. Se filmen nedan för ännu mer information.

Vatten

Den fjärde och sista filmen handlar om vatten. Brist på rent vatten är allvarligare än brist på mat. Därför är vatten det första man ska se till att ha tillgång till i en krissituation.

Koka alltid vattnet vid misstanke om att det är förorenat på något sätt. Tänk också på att även husdjur behöver vatten. Se filmen nedan för ännu mer information.

Mer information

Det finns mer information på vår hemsida om lokala risker för samhället:
Risker i samhället
Brandrisk och eldning
Stormar och oväder
Strömavbrott
Åska och blixnedslag
Översvämningar

Relaterade sidor

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!