- Du är här:
- Startsida
- Omsorg och stöd
- Äldreomsorg
Äldreomsorg
Enligt Socialtjänstlagen (SoL) har kommunen det yttersta ansvaret för att de som bor och vistas i kommunen får den hjälp och det stöd de behöver.
Ansökan
Äldre personer som är i behov av hjälp och stöd har möjlighet att ansöka om detta i form av bistånd enligt Socialtjänstlagen.
För att ansöka om bistånd, till exempel i form av hemtjänst, särskilt boende, korttidsvistelse eller avlösning för anhöriga, tar man kontakt med biståndshandläggaren i respektive hemvårdsområde.
Beslut inom två veckor
Biståndshandläggaren utreder och fattar beslut på delegation av socialnämnden. Beslut om personlig omvårdnad får du snarast och senast inom två veckor. Beslut om serviceinsats får du snarast och senast inom tre veckor. Är man inte nöjd med fattade beslut kan dessa överklagas.
Annat stöd, som att delta i träffpunktverksamhet och Säkerhetsservice för äldre kräver ingen utredning och inget beslut enligt Socialtjänstlagen.
Kommunal hälso- och sjukvård
Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska kommunen även erbjuda god hälso- och sjukvård och rehabilitering för personer som bor i särskild boendeform, vistas i dagverksamhet och har behov av hemsjukvård.
Meningsfullt och självständigt liv
Syftet med äldreomsorgen är att även äldre som fått vissa funktioner nedsatta ska kunna leva ett självständigt, meningsfullt och aktivt liv i gemenskap med andra. Det bygger också på en tilltro till den enskildes eget ansvar och egna resurser att, så långt som möjligt, själv hantera sin situation.
Den enskildes integritet och människovärde ska respekteras i arbetet. Val av vård och omsorg sker i samråd med den enskilde och/eller anhörig.
Valmöjligheter
I Götene finns idag inga privata alternativ till kommunens äldreomsorg.
Jämför hemtjänst eller äldreboende
Tystnadsplikt
All personal inom äldreomsorgen har tystnadsplikt.
Dela
Var det här informationen du sökte?
Tack för att du hjälper oss!