- Du är här:
- Startsida
- Omsorg och stöd
- Trygghet och säkerhet
- Krisberedskap
- Din krisberedskap
- Stormar och oväder
Stormar och oväder
Stormar kan leda till att du måste klara dig en kortare eller längre period utan både el och vatten. Stormar kan också förstöra ditt hus eller annan egendom.
Vi drabbas emellanåt av kraftiga oväder som kan få svåra följder för samhället. Träd knäcks eller rycks upp med rötterna, elledningar slits sönder och ibland skadas eller förolyckas även människor. När det dessutom snöar i kombination med hård vind, orsakar det drivbildning och halka med stora problem i trafiken. Snö och blåst kan också orsaka strömavbrott och telestörningar.
Ta in lösa föremål
Ta in eller surra fast lösa föremål på uteplatser och balkonger. Se också över byggnadsställningar och andra tillfälliga konstruktioner.
Håll dig uppdaterad
Fortsätt att ta del av SMHI:s prognoser och lyssna på Sveriges Radio P4 för att följa med i vad som händer. Se till att ha en radio som drivs på batterier eller andra alternativa system. Ha även extra batterier hemma.
Håll värmen
Vid strömavbrott är det lättare att hålla värmen om fler personer befinner sig i samma rum. Fäll ned persienner och dra för gardiner eller häng filtar för fönstret för att minska avkylningen.
Fotogen- eller gasolkamin, gasolvärmare, braskamin eller annan eldstad är naturligtvis bra att använda. Men var noga med koloxidfaran och se till att det inte ryker in. Använd inte kamin när alla sover och använd absolut inte gasspis som värmekälla. Gasspisar och material i spisens närhet är inte konstruerade för en gaslåga som brinner flera timmar sträck.
Bra ljuskälla som samtidigt bidrar med värme är stearinljus och värmeljus. Men se upp med brandfaran och tänk på ventilationen. Använd obrännbara ljusstakar eller ställ ljusen i ett fat med vatten så att de självsläcker när de brunnit ned.
Se också upp med risken att ställa alltför många värmeljus tätt intill varandra. Den samlade värmen från ljusen kan resultera i höga lågor och risk för brandspridning. Försök också ha annan reservbelysning hemma, som ficklampa och fungerande batterier.
Tappa upp vatten
Tillgång på vatten är en av de viktigaste resurserna att försäkra sig om. Tappa upp vatten innan trycket i ledningssystemen försvinner. Blir avbrottet långt bör du ha dunkar att tappa vatten i när vatten kan hämtas. Bor du i tätort får du information via radion var vatten finns att tillgå.
Är man tvingad att använda vatten från vattendrag eller sjöar är det bra att redan från början ha vattenreningstabletter hemma. Det går också att rena vatten genom att filtrera det genom till exempel ett kaffefilter och sedan koka det i tio minuter – om möjlighet att koka finns.
Mer information
Läs mer om hur du förbereder dig för storm på:
Dela
Var det här informationen du sökte?
Tack för att du hjälper oss!