Lyssna

Roliga fakta om skolmaten

Här kommer lite roliga fakta om kostens verksamhet! Hur mycket pasta äter våra matgäster på ett år, hur många kilo potatis går åt eller hur många köttbullar serverar vi när det står på menyn?

Visste du att:

Varje år äter bland annat förskolans barn, skolans elever och vård och omsorgens gäster äter i Skara och Götene:

  • 13 tusen kilo morötter
  • 25 tusen 700 kilo bananer
  • 89 tusen 469 kilo potatis
  • 30 tusen 500 kilo äpplen
  • 12 tusen kilo pasta
  • 198 tusen 104 kilo mjölk
  • 9 tusen 763 kilo kaffe
  • 12 tusen 239 kilo ägg
  • Varje gång vi serverar till exempel köttbullar så går det åt 58 tusen stycken.
  • 18 av dom 22 viktigaste näringsämnena finns i mjölk.
  • Livsmedelsverket har tagit fram en måltidsmodell där man poängterar att en bra måltid innehåller minst sex olika pusselbitar:
    • God - att laga och servera god mat som matgästerna tycker om och mår bra av kräver bra råvaror, kompetens och engagemang
    • Integrerad - måltiden är en resurs som kan användas varje dag för att höja kvaliteten i hela verksamheten - en självklar del av pedagogiken, vården och omsorgen.
    • Säker - all mat som serveras ska vara säker att äta. Matgästerna ska känna sig trygga och inte bli sjuka av maten.
    • Hållbar - vår livsmedelskonsumtion påverkar miljön både negativt och positivt. Genom medvetna val och ett minskat matsvinn kan de offentliga måltiderna bidra till en bättre miljö.
    • Näringsriktig - näringsriktig mat som hamnar i magen ger bra förutsättningar för att må bra och främjar såväl lärande i skolan som välbefinnande och tillfrisknande i vård och omsorg.
    • Trivsam - samvaro med andra, trevligt bemötande och en trivsam miljö är avgörande för en positiv måltidsupplevelse.
  • Av våra 63 olika maträtter så tillagar vi 51 från grunden vilket motsvarar drygt 80 %.
  • På våra högstadieskolor finns det minst tre olika maträtter att välja på varje dag. På Katedralskolans gymnasium finns det fyra olika maträtter att välja på varje dag. Minst en av dessa alternativ är vegetariskt. Inom årskurserna F-6 har man ett valbart alternativ minst en gång per vecka och inom förskolan serveras den maträtt som står på matsedeln. De alternativa maträtterna planeras av respektive skola och kan på så sätt styra menyn så att den passar just den enheten eller verksamheten.
  • Vår salladsbuffé består av minst sex olika sorters grönsaker till grundskolan och gymnasiet.
Förstora bilden

Relaterade sidor

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!