Lyssna

Publicerad klockan .

Var Kalle Anka bara en kul grej eller finns det något värde i att delta i en sådan tävling?

Hurra vi vann! Tack vare hela 32 166 röster kommer Götene kommun under hösten 2025 få ett alldeles eget specialskrivet äventyr i Kalle Anka-tidningen. Hur häftigt är inte det?! Vilket engagemang från alla som har röstat! Men vi har så klart också fått frågan om en kommun verkligen ska syssla med sådant. Och svaret är ja. För även om det vid en första anblick kan tyckas banalt, så finns det ett värde i det. Det skapar glädje, det skapar engagemang och det skapar stolthet, något som är väldigt viktigt för utvecklingen av en plats.

Johan Månsson och Jerker Andersson Liljestrand läser Kalle Anka-tidningar iklädda anknäbbar. Förstora bilden

Kommunalrådet Johan Månsson och kommundirektör Jerker Andersson Liljestrand.

En kul grej väckte oanat engagemang

— Om vi inte hade fått ett så stort gensvar från kommuninvånarna, hade vi kanske inte vågat ta ut svängarna riktigt lika mycket, berättar Adrian Braekke, webbansvarig kommunikatör, som av en händelse snubblade över tävlingen om att utse 2025 års skådeplats för ett specialskrivet äventyr i Kalle Anka-tidningen.

Det resulterade i ett inlägg i kommunens sociala medier om att man kunde nominera Götene till en finalplats i tävlingen. Responsen från kommuninvånarna lät inte vänta på sig och Götene fick snabbt överlägset flest nomineringar och knep en av de tre finalplatserna. Det visade sig finnas ett enormt engagemang för frågan och en tydlig stolthet för bygden att bygga vidare på. Det var helt enkelt ett tillfälle för bra för att låta passera.

Adrian tillsammans med kultursamordnare Emelie Karlsson Landén slogs sina huvuden ihop och skapade med små medel ett gäng filmer för att väcka uppmärksamhet kring tävlingen och driva på det engagemang som redan fanns.

Innan tävlingen avgjordes var det en tät kamp mellan Götene och den betydligt större kommunkonkurrenten Gävle, med sina hundra tusen (100 000) invånare. Men de sista tävlingsdagarna drog Götene ifrån och vann till slut med drygt 12 000 röster. Med sammanlagt över 60 000 röster slog tävlingen omröstningsrekord och röstningsverktyget kraschade vid det stora inflödet av alla röster.

Här finns utrymme för humor

Kommundirektör Jerker Andersson Liljestrand ger en stor eloge till alla Götenebor och Götenefans som slöt upp i omröstningen.

— Fantastiskt roligt att Götene kommun får ett eget äventyr i Kalle Anka-tidningen. Vi arbetar med vår nya vision om att vi ska bli Sveriges bästa landsbygdskommun till år 2040. Det gör vi på en mängd olika sätt genom att stärka och utveckla våra kärnverksamheter. Men vi gör det också genom att skapa uppmärksamhet för vår kommun. Vår förhoppning är att de som bor här ska trivas lite mer och bli lite extra stolta över vår gemensamma plats, och att de runt omkring ska bli nyfikna på vad vi har att erbjuda här, säger Jerker.

Både Jerker och kommunalrådet Johan Månsson medverkade i ett par av Kalle Anka-filmerna De har på olika sätt bjudit på sig själva, bland annat iklädda anknäbbar, och tydligt visat att det finns utrymme för både humor och självironi på kommunala arbetsplatser.

— Det behöver inte vara grått och tråkigt att jobba på en kommun. I alla fall inte i Götene kommun. Även om vi jobbar med det absolut viktigaste uppdraget man kan göra – välfärden för den enskilda människan, så måste inte allt vara på blodigt allvar hela tiden. Vi måste också väcka nyfikenhet för vår kommun och våra arbetsplatser. Det här är ett, om än lite annorlunda, sätt att göra det på, säger Jerker.

Där andra ser trams ser vi en möjlighet

Vi vill rikta ett stort tack till alla som på olika sätt har bidragit till den här Kalle Anka-segern. Framför allt till alla engagerade kommuninvånare som bidragit med såväl röster i tävlingen som hejarop och Kalle Anka-poesi.

En lokal stolthet bygger gemenskap och bidrar till bättre samverkan mellan civilsamhället, näringslivet och offentliga verksamheter. Det i sin tur ger bättre förutsättningar för att fortsätta utveckla platsen så att de som bor här blir mer nöjda. Och det är det absolut viktigaste av allt. Men en stark lokal stolthet och ett engagerat lokalsamhälle kan också bidra till att platsen får fler besök, större investeringar och kanske till och med inflyttning. Och det är något som ger oss ytterligare förutsättningar att fortsätta utveckla vår kommun till en plats som man är stolt över och där man vill bo och verka.

Så där andra ser en tramsig Kalle Anka-tävling ser vi en möjlighet – en möjlighet att väcka engagemang och bygga stolthet för att fortsätta skapa en plats som man vill vara en del av.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!