- Du är här:
- Startsida
- Kommun och politik
Publicerad klockan .
Vi sammanfattar 2024 - vilket år vi har haft!
Vi får nog ta och nypa oss lite i armen. Vilket år Götene kommun har haft! Den ena topplaceringen och utmärkelsen har avlöst den andra. Och vi har satts på såväl världskartan som förevigats i serietidningsvärlden. Och dessutom så har en hel rad andra häftiga, anmärkningsvärda och betydelsefulla saker hänt i vår kommun under 2024. Här har vi sammanfattat en del av vårt minst sagt händelserika år.
Topplaceringar och utmärkelser
- 1:a plats: I Svenskt Näringslivs årliga ranking gällande samverkan mellan skola och arbetsliv (SSA) blir Götene kommun utsedd till Sveriges bästa kommun.
- 1:a plats: Götene kommun har bästa hemsidan av Sveriges 290 kommuner och delad tredjeplats bland Sveriges 698 offentliga webbplatser vad gäller tillgänglighet, prestanda och integritet.
- 2:a plats: en hedrande andraplacering i Naturvårdsverkets utmärkelse Sveriges Friluftskommun.
- 2:a plats: Prästgårdsskolan är näst bäst i Sverige vad gäller lärares arbete med att motverka könsbundna framtida utbildnings- och yrkesval, enligt Skolinspektionens granskning. Skolan stack ut så pass att representanter bjöds in till en nationell konferens i Skolverkets regi.
- 3:e plats: Götene kommun har landets tredje bästa hemtjänst enligt Sveriges Pensionärsförbunds (SPF) årliga mätning. Vad gäller delområdet stöd och utveckling placerar vi oss på en glädjande förstaplats!
- 8:e plats: Av 290 kommuner i Sverige är Götene kommun åttonde bästa kommunen vad gäller service, kompetens och attityder till företagande enligt Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimat.
- En av världens 100 viktigaste geologiska platser: Stora stenbrottet på Kinnekulle utsågs under 2024 till en av världens hundra viktigaste geologiska platser av International Union of Geological Science (IUGS).
- Årets hållbarhetskliv i Skaraborg: Vårt destinationsbolag Destination Läckö-Kinnekulle fick för sin värderingsmodell för evenemang utmärkelsen Årets hållbarhetskliv som delas ut av Skaraborgs kommunalförbund.
- Årets hederspris i Allmännyttans bästa klimatinitiativ: Det kommunala bolaget Götenebostäders projekt "Hemmavé" på Alsborgsgatan i Götene tilldelades Årets hederspris i Allmännyttans bästa klimatinitiativ för projektets holistiska tänk i alla hållbarhetsdimensioner med stort fokus på ekosystemtjänster för att öka den bioligiska mångfalden. Projektet har genomförts i nära samverkan med bland andra Unesco Biosfärsområde Vänerskärgården med Kinnekulle.
- Årets Kalle Anka-kommun: Götene kommun blev framröstad som skådeplats för ett specialskrivet äventyr i Kalle Anka-tidningen under hösten 2025.
- Slutfinalist Årets klarspråkskristall: Götene kommun var nominerad och en av slutfinalisterna till utmärkelsen Årets klarspråkskristall som delas ut till kommuner och myndigheter för ett klart och begripligt offentligt språk av Språkrådet på Institutet för språk och folkminnen.
Andra viktiga händelser under året
Förutom alla topplaceringar och utmärkelser har det hänt mycket annat spännande i vår kommun under året. Här är några av alla godbitar värda att uppmärksamma en extra gång.
Götene blev världens mest kända svenska kommun
Vår enkronaskampanj blev en global viral succé. Nyheten om att Götene kommun rear ut överblivna villatomter för en krona per kvadratmetern fick oanad uppmärksamhet från världens alla hörn. Totalt gjordes cirka 4 000 publiceringar om Götene kommun i nyhetsmedier, sociala medier och bloggar världen över under perionden juni till september. Budskapet om att man kan fynda tomter i den idylliska staden Götene i Sverige nådde uppskattningsvis 2,5 miljarder människor runt om i världen till ett uppskattat marknadsföringsvärde av 240 miljoner kronor. Några av höjdpunkterna var kommunalrådet Johan Månssons liveintervju i CNN och ABC News Australias reportage om Götene med Kinnekullebygden.
Vi bygger en ny förskola
Den nya Västerby förskola håller på att ta form. Hösten 2025 står förskolan redo att ta emot barn. De nya lokalerna är ritade efter att barn i åldrarna ett till fem år ska kunna utforska, leka och lära i nära relation mellan inne och ute.
Vi bygger ett nytt badhus
Det gamla badhuset är nu ett minne blott. Under hösten påbörjades rivningen. Det nya badhuset slår upp dörrarna 2028 och kommer då med hjälp av Sparbanksstiftelsen Skaraborgs investering på 30 miljoner innehålla ett barnlandskap för barn i yngre åldrar med inspiration från Kinnekulle.
Nya arkeologiska fynd i Husaby kastar nytt ljus över Sveriges historia
Det arkeologiska forskningsprojektet som har genomförts i Husaby under året har lett fram till många spännande fynd som kastar nytt ljus över platsen historia och även platsen betydelse i Sverigees historia. Flera spektakulära föremål från yngre järnåldern och tidig medeltid hittades utspridda över åkern, bland annat påkostade silver- och bronsföremål, smycken och silvermynt. Även verktyg påträffades som tyder på att dåtidens mest exklusiva smycken tillverkades i Husaby. Tillsammans med stora smältor av brons och flera andra ovanliga föremål som har hittats tyder dessa fynd på att boplatsen har varit rik och att man både bedrivit handelsutbyte och mer exklusivt hantverk där. Bilden av att Husaby var en plats för samhällets elit träder fram.
300 barn har bidragit till ökad biologisk mångfald
Vi är särskilt stolta över de projekt som på olika sätt engagerar kommunens barn i miljöfrågor. Exempelvis har den gamla banvallen i Götene tätort med hjälp av 300 barn som har sått ängsfrön förvandlats till en blomsterprakt för både insekter och människor under sommarmånaderna. Platsen är numera fylld av olika varianter av insektsbok och pollineringsvänliga växter. Projektet har skett i samverkan mellan kommunen, Semper, Naturskyddsföreningen och Unesco Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle.
Förskolebarnen gjorde platsen bättre
Under året fick dessutom förskolebarn tillsammans med elever från Olinsgymnasiet bygga och inreda vindkojor vid utsiktstornet på Kinnekulle. Arbetet ingick i projektet "Hur vi gjorde platsen bättre" där fem- och sexåringar utbildade sig till miniambassadörer för vårt biosfärområde för att öka kunskapen om hållbarhetsfrågor på ett lustfyllt sätt i ett tidigt stadium.
Indonesiens ambassadör på besök i Götene kommun
Den indonesiske ambassadörens, Hans Excellens Kamapradipta Isnomo, två dagar långa resa i Skaraborg handlade om att främja samarbetet mellan Skaraborg och Indonesien. Fokus under besöket låg på hållbar utveckling och innovation. Kamapradipta Isnomo menar att Götene är ett positivt exempel på hur innovation, samhällsutveckling och hållbarhet kan gå hand i hand.
Lägsta arbetslösheten i Skaraborg
Götene kommun har under 2024 haft den lägsta arbestlösheten i Skaraborg.
Nästhögsta befolkningsökningen i Skaraborg
Bortsett från Skövde, så har Götene kommun den högsta befolkningsökningen i Skaraborg och den högsta befolkningssiffran i kommunen på 25 år! Vi kan nu stoltsera med 13 293 kommuninvånare.
Kommunens största lekplats
Kommunens största lekplatssatsning någonsin – Lekstationen i Lundsbrunn – blev verklighet!
Var det här informationen du sökte?
Tack för att du hjälper oss!