Lyssna

Publicerad klockan .

Stora Stenbrottet på Kinnekulle utsett till en av världens viktigaste geologiska platser

Hällekis stenbrott på Kinnekulle, i folkmun kallat ”Stora stenbrottet”, har valts ut som ett av 100 geologiska arv i världen av stor betydelse för utvecklingen av geologisk vetenskap och förståelsen av jordens historia.

En sjö omgärdad av raka stenväggar. I bakgrunden syns skog och en större sjö. Förstora bilden

Stora stenbrottet på Kinnekulle. Foto: Henrik Theodorsson/ Platåbergens Geopark

Utnämningen gjordes av International Union of Geological Sciences (IUGS) i augusti 2024, efter lyckat nomineringsarbete lett av Per Ahlberg och Anders Lindskog vid geologiska institutionen, Lunds universitet. IUGS är en av världens största vetenskapliga organisationer och har sedan 2022 pekat ut objekt, platser och områden som är särskilt värdefulla och avgörande för vår förståelse av jordens uppbyggnad och utveckling. De utgör därför vårt geologiska arv, både på internationell och på nationell nivå.

I Hällekisbrottet kan man se 40 meter av Kinnekulles mäktiga lager av kalksten, den så kallade ortoceratitkalkstenen. Den är tydligt skiktad med olika färgskiftningar och är rik på fossil av bland annat bläckfiskar och trilobiter som levde i havet för omkring 470–460 miljoner år sedan. Kalkstenarna i Hällekisbrottet är synnerligen välbevarade och bygger upp en ovanligt komplett och lättillgänglig lagerföljd som ligger till grund för uppfattningen om den geologiska och biologiska utvecklingen under perioden ordovicium för 485–444 miljoner år sedan. I lagerföljden finns det också mineralpartiklar som utgör rester av meteoriter och avspeglar uppbrytningen av en större himlakropp i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter för nästan 470 miljoner år sedan.

Hällekisbrottet ligger i Platåbergens Geopark, som 2022 blev utsedd till Sveriges första Unesco Globala Geopark.

Nog för att Unesco-statusen som geopark i sig är ett otvetydigt bevis på platåbergslandskapets betydelse globalt, men att vi nu fått en till internationell utmärkelse visar verkligen på hur viktiga platåbergen är för vetenskapen", säger Anna Bergengren, koordinator på Platåbergens Geopark.

"Platåbergen är som pusselbitar som berättar om planeten jordens historia. Det är något vi både ska vara stolta över, visa fram för besökare och bevara för framtiden", fortsätter Anna.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!