Lyssna

Kampanj strötomter

OBS! Då intresset för kampanjen varit ohanterligt stort de senaste dagarna har vi nu valt att ta paus i försäljningen för att hinna omhänderta alla intressenter som hört av sig. Tomtförsäljningen kommer att återupptas igen den 7 augusti.

Just nu har Götene kommun en kampanj på strötomter som säljs för en krona per kvadratmeter. När du köper en tomt förbinder du dig att bygga en permanentbostad på tomten. Huset ska vara färdigställt senast 24 månader från och med tillträdesdatumet. Har man inte slutfört byggnationen inom tidsramen går köpet tillbaka till kommunen samt att köparen krävs på ett vite på 100 000 kronor (en form av böter).

Bra att veta

Att köpa en tomt kräver sin planering. Här har vi sammanställt en lista som kan vara bra att gå igenom innan en intresseanmälan skickas till kommunen.

  • Byggnadskrav - När du köper en tomt förbinder du dig att bygga en permanentbostad på tomten. Med permanentbostad menas ett fast hus med i Sverige normal standard som man kan bo i året runt. Det gäller alltså inte attefallshus, tiny house eller motsvarande. Huset ska vara färdigställt senast 24 månader från och med tillträdesdatumet. Har man inte slutfört byggnationen inom tidsramen går köpet tillbaka till kommunen samt att köparen krävas på en tilläggsköpeskilling på 100 000 kronor (en form av böter).
  • Budgivning - Vid flera intressenter tillämpas budgivning.
  • Tillkommande kostnader Undersök vilka avgifter som tillkommer. Exempelvis bygglovsavgifter (ca 30 000 kr), samt anslutningsavgifter för vatten och avlopp (ca 170 000 kr), el (ca 40 000 kr) och fiber (ca 30 000 kr).
  • Val av hus Kolla hos de olika husleverantörerna om det finns ett hus som du gillar och som du har råd med.
  • Ta kontakt med banken - Det kan också vara bra att stämma av med banken när du hittat en tomt och ett hus som du vill bygga. I slutändan är det banken som avgör om du har förutsättningar för att kunna bygga ett hus eller inte.
  • Svenskt bankkonto - Du behöver ha ett svenskt bankkonto för att kunna betala tomten.
  • Ordinarie tomter - Passa på att titta på våra ordinarie tomter också. Här kan du se vilka som är lediga.

Försäljningsprocess

Då intresset för kampanjen varit ohanterligt stort de senaste dagarna har vi nu valt att ta paus i försäljningen för att hinna ikapp. Tomtförsäljningen kommer att återupptas igen den 7/8. I samband med att försäljningen startar igen, kommer vi publicera kontaktuppgifter till mäklarfirman som sköter försäljningen.

Kontakt och intresseanmälan

Har du frågor gällande kampanjen eller om du vill visa intresse för en tomt är du välkommen att kontakta någon av följande personer:

Juliane Thorin
Telefon: 0511-38 63 94
E-post: juliane.thorin@gotene.se

Tova Varde
Telefon: 0511-38 60 07
E-post: tova.varde@gotene.se

De aktuella tomterna är spridda över flera orter:

  • 4 strötomter ligger i centralorten Götene
  • 8 strötomter ligger i Lundsbrunn
  • 4 strötomter ligger i Hällekis
  • 3 strötomter ligger i Gössäter
  • 2 strötomter ligger i Forshem
  • 3 strötomter ligger i Årnäs.

Finns det några krav vid köp av en kommunal tomt?

Öppna fliken för mer information.

Ja, det finns vissa krav som du förbinder dig till vid köp av en kommunal tomt:

  • Fastigheten ska bebyggas med bostadshus och byggnationen måste vara färdigställd inom 24 månader från köpavtalets undertecknande.
  • Uppfylls inte byggnadsskyldigheten återgår fastigheten till Götene kommun och köparen krävs på en tilläggsköpeskilling om 100 000 kronor.
  • Köparen måste ansluta sig till kommunalt vatten och avlopp.

Varför gör kommunen denna satsningen?

Öppna fliken för mer information.

Stimulera ett ökat bostadsbyggande

Götene kommun behöver fler bostäder och fler invånare. Hela regionen behöver växa för att möta upp framtidens behov och Götene behöver göra sin del i detta. Kampanjen syftar därför till att möjliggöra bostadsbyggnation där det sedan tidigare finns byggklara tomter, men där intresset tidigare varit begränsat.

Öka underlaget till kommunal service

Den stora vinsten med ökat bostadsbyggande och ökad inflyttning till kommunen är att skatteunderlaget blir större. Desto fler som bor i kommunens orter desto mer underlag finns det till bland annat förskolor, skolor och kommersiell service såsom livsmedelsbutiker.

Hur har urvalet av tomter gått till?

Öppna fliken för mer information.

Urvalet är helt enkelt tomter som inte har blivit sålda trots att de varit till salu under en längre period. Flertalet har varit avstyckade och byggklara i över 40 år. Vissa tomter har undantagits från kampanjen eftersom kommunen i nutid har sålt tomter som ligger i direkt anslutning till dessa.

Vilka avgifter tillkommer?

Här redovisar vi ett prisexempel över vilka större anslutningsavgifter som tillkommer för en tomt på cirka 900 kvadratmeter.

Anslutning till vatten och avlopp = Cirka 170 000 kronor
El = Cirka 38 000 kronor
Fiber = Från 30 000 kronor
Bygglov (vid en normalstor villa)= Ungefär 30 000 kronor

Får alla köpa en tomt?

Öppna fliken för mer information.

Ja, både privatpersoner och företag kan köpa en eller flera tomter.

Kommunkarta där de orter som har lediga tomter är utmärkta. Se sidan för lista på orterna.Förstora bilden

Relaterade sidor

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!