- Du är här:
- Startsida
- Uppleva och göra
- Bibliotek
- Vår omvärld: Ukraina
Vår omvärld: Ukraina
Rysslands invasion av Ukraina startade 24 februari 2022.
Vid kriser och allvarliga händelser är det särskilt viktigt att vara källkritisk. Sök information från flera olika källor för att få en bild av läget och sprid inte vidare obekräftade rykten.
- Läs mer om hur du kan tänka källkritiskt på: Källkritik - Krisinformation.se
- Läs mer om Om sociala medier i kriser - Krisinformation.se
Aktuell litteratur
Appelbaum, Anne: Röd hungersnöd (2019)
År 1929 lanserade Stalin kollektiviseringen av lantbruket, något som kan beskrivas som den andra ryska revolutionen. Den tvingade miljoner bönder att lämna sina gårdar och inordna sig i kollektiv. Resultatet blev en katastrofal hungersnöd, den dödligaste i europeisk historia. Svälten slog till ögonblickligen och människor började äta allt de kom över: gräs, bark, hundar eller lik. "Röd hungersnöd" är ett skakande och vederhäftigt vittnesbörd om de människor som dukade under och om de som kämpade för att överleva denna ohyggliga ondska.
Belton, Catherine: Putins krets... (2022)
När Sovjetunionen föll samman 1991 behövde KGB-mannen Vladimir Putin en ny karriär. Han fann den i St Petersburg, där han blev borgmästarens högra hand och gav sig in i en rad lukrativa men ljusskygga affärer. När Putin sedan tog över Ryssland efter Jeltsin kom nätverket inom underrättelsetjänsten och den organiserade brottsligheten väl till pass. Ett decennium senare var alla motståndare bortrensade.
Catherine Beltons bok är den definitiva skildringen av Putin väg till envälde. Med hjälp av ett unikt källmaterial når hon in till kärnan av Putins krets, och visar hur dess skoningslösa maktmetoder sedan exporterades till Ukraina, London, Syrien – och till slut till Trumps USA.
Johnsson, Peter: Ukraina i historien (2015)
Boken beskriver Ukrainas historia från äldsta tider till och med Majdanrevolutionen och den rysk-ukrainska konfliktens utbrott 2014. Peter Johnsson baserar sin bok på ett stort urval av vetenskapliga, historiska verk på flera språk. Det ukrainska folket har levt i Rysslands skugga i århundranden och därför har deras historia blivit okänd för de flesta européer, däribland svenskar. Självständigt blev landet 1991 men ukrainarnas historia sträcker sig mer än tusen år tillbaka i tiden.
Lauren, Anna-Lena: Sammetsdiktaturen (2021)
Det är farligt att vara oppositionell i Ryssland. Om man deltar i demonstrationer och gör motstånd riskerar man sitt liv och sin frihet. Ändå gör ryssar det - trotsar regimen för att stå upp för det de tror på. Samtidigt är det många ryssar som väljer att tiga, att ignorera landets blodiga historia och komplicerade förhållande till demokratin så länge makthavarna lämnar dem själva och deras familjer i fred.
Skalietska, Yeva: Du vet inte vad krig är (2022)
Alla känner till ordet krig, men få i väst förstår vad det verkligen innebär. Den som tvingas leva i en krigszon känner sig totalt vilsen och är fångad i sin rädsla och förtvivlan. Har du inte upplevt det, vet du inte vad krig är.
Den 24 februari 2022 attackeras plötsligt 12-åriga Yeva Skalietskas hemstad Charkiv när Ryssland inleder sin invasion av Ukraina. I denna dagbok beskriver hon bombningarna hon och hennes farmor utsattes för och deras desperata flykt västerut, bort från krigets fasor. Utmattade efter långa tågresor och vistelser på överfulla flyktingcenter i västra Ukraina hittar Yeva och hennes farmor till slut en fristad i Dublin. Där börjar hon skapa sig ett nytt liv, men hoppet om att en dag kunna återvända hem lever.
Här får vi en inblick i hur krig och konflikter upplevs genom ett barns ögon.
Dela
Var det här informationen du sökte?
Tack för att du hjälper oss!