Lyssna

Gasum AB

Gasum AB omfattas av sevesolagstiftningen, på den lägre nivån, på grund av den sammanlagda mängd biogas (såväl i gasform och flytande form) samt den sammanlagda mängd kemikalier som maximalt kan lagras vid verksamheten.

Verksamhetsutövare

Gasum AB

Organisationsnummer: 556690-6839

Adress

Gasum AB
582 73 Linköping

Besöksadress:
Värmevägen 10, Götene

Varning av allmänheten vid händelse inom anläggningen

Om en händelse skulle uppstå inom Gasums verksamhet finns det  larmsystem för intern varning och rutiner för larmning till räddningstjänsten. Om händelsen kan komma att påverka närboende, till exempel vid en större brand eller en större gasläcka, kan räddningstjänsten aktivera ett så kallat Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA).

Läs mer om vad ett VMA innebär och vad du bör göra när du nås av meddelandet.

Förebyggande arbete

Ett av huvudmålen för Gasum är att driva verksamheten på ett säkert sätt genom att i första hand fokusera på förebyggande insatser. Olyckor och utsläpp av brandfarlig eller miljöfarlig vara skall undvikas. Gasum har därför ett handlingsprogram med säkerhetsledningssystem som redovisar hur företaget med sitt ledarskap och ett systematiskt och långsiktigt arbetssätt kan uppnå detta mål.

Säkerhetsledningssystemet har som huvudmålsättning att förebygga olyckor och tillbud och bygger på fortlöpande riskanalyser och erfarenhetsåterföring. Kunskap och utbildning av personalen är en viktig del i det förebyggande säkerhetsarbetet. Likaså driftinstruktioner för verksamheten, underhållsinstruktioner, rutiner för rondering, kemikaliehantering och intern kontroll.

Förhindrande av olyckor och utsläpp sker även med hjälp av tekniska system såsom automatiska funktioner för att förhindra exempelvis övertryck eller överfyllnad av vissa processdelar. Brandlarmsystem, passagekontroll, gasdetektorer och processövervakningssystem är också en del i det förebyggande arbetet.

Vidare finns en insatsplan samt en detaljerad nödlägesinstruktion som omfattar åtgärder i händelse av exempelvis brand, explosion och gasläckage.

Tillsyn

Gasum har en nära kontakt och informationsutbyte med räddningstjänsten (Samhällsskydd mellersta Skaraborg). Räddningstjänsten utför tillsyn för att säkerställa att anläggningens skydd mot olyckor gällande brandfarlig- och explosiv vara är tillräckligt och fungerar som det ska. Länsstyrelsen utför regelbunden tillsyn av Gasum utifrån sevesolagstiftningen.

Farliga ämnen som hanteras på Gasum

Inom anläggningen hanteras biogas i både gasform och flytande form (LBG). Biogas i olika former är mycket brandfarliga.

Utöver biogas hanteras svavelsyra, saltsyra, järnklorid, aminlösning, natriumhydroxid samt diesel. Inget av dessa ämnen uppnår ensamt den angivna kravgränsen enligt sevesolagstiftningen. När ämnena däremot läggs ihop uppnår de den lägre kravnivån.

Verksamhetsbeskrivning

Energibolaget Gasum är experter på den nordiska gassektorn och energimarknaden som tillsammans med sina samarbetspartner främjar utvecklingen mot en koldioxidneutral framtid. Gasum AB äger, driver och utvecklar bland annat biogasanläggningar, vilka levererar biogas av fordonskvalitet samt producerar certifierat biogödsel för ekologiskt och kontroversiellt lantbruk. Gasum AB driver även ett antal tankstationer runt om i Sverige, till vilka biogasen levereras för vidare användning inom transportsektorn.

Götene biogasanläggning är en del av Gasum AB. Verksamheten är lokaliserad i Götene, strax norr om riksväg 44, där Gasum har en biogasanläggning. Anläggningen tar emot organiska restprodukter som främst består av gödsel från lantbrukare i redionen, och levererar tillbaka ett högkvalitativt miljövänligt gödningsmedel till lantbrukaren. Biogasen som produceras uppgraderas och förvätskas till flytande biogas, LGB, som lagras i tank inne på området innan den lastas ut med tankbil till kunder.

Mer information

För mer information om anläggningen och hur ämnena hanteras, kontakta Gasum AB:

Kim Åberg, ansvarig för den löpande verksamheten samt gasföreståndare
Telefon: 073-380 89 93
E-post: Kim.Aberg@gasum.com

Anders Malm, ytterst ansvarig för verksamheten
Telefon: 070-450 16 27
E-post: Anders.Malm@gasum.com

Relaterade sidor

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!