- Du är här:
- Startsida
- Kommun och politik
Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.
Publicerad klockan .
Hur väl upplever medborgarna att de har insyn och inflytande över kommunens verksamhet?
Publicerad: klockan
Götene kommun presenterar en artikelserie i fem delar för att synliggöra kommunens kvalitet. Tredje delen i serien har tema Delaktighet.
Vart annat år deltar Götene kommun i en medborgarundersökning. 2016 års resultat visa att medborgares upplevelse av insyn och inflytande till kommunens verksamhet har ökat sedan 2014. Det är en positiv trend som kommunen vill se en fortsättning på. Kommunens verksamheter ger olika möjligheter till insyn och inflytande. Ett exempel är hur fritid ungdom inom Götene kommun arbetar med inflytande för unga.
Går'n i Götene - en ungdomlig plats för delaktighet och inflytande
Här på den nya fritidsgården Går'n i Götene är unga med och driver verksamheten. Tillsammans med kommunens verksamhetsledare har de öppet Går'n fyra dagar i veckan, främst för unga i 12 till 18 års ålder.
Camilla Löfgren Strand, fältfritidsledare:
- Innan vår start här i vår nya lokal fick även boende i samma fastighet möjligheten att komma till oss och prata om vad vår ungdomsverksamhet syftar till och hur den drivs. Det blev bra samtal mellan oss verksamhetsledare, unga och de hyresgäster som bor här ovanför Går'n i Götene.
Adis och Anna är två av de ungdomar som ofta besöker Går'n. Varför är det viktigt med inflytande för unga här på Går'n?
- För att det är till oss! Det är viktigt att vi ska trivas och vilja komma till fritidsverksamheten, om vi trivs så trivs personalen. Det är kul med inflytande när det gäller fritidsverksamhet, att få vara en del i den och få bestämma över vad ungdomar kan göra i Götene kommun, säger Adis.
- Jag får bestämma mycket och känner mig delaktig i allt som händer här på Går'n. Jag har varit med på alla möten och blivit lyssnad på. Det är viktigt att få vara delaktig och påverka verksamheten så att det ska blir bra och trevligt på Går ́n, säger Anna.
Catrine Persson, verksamhetsutvecklare vid fritid- och ungdomsverksamheten:
- Vi som ungdomsledare lyssnar på ungas idéer och försöker hjälpa dem att förverkliga det de vill göra. Viktigt är att de unga förstår att de själva skapar aktiviteterna med stöd av oss. Vi har exempelvis hjälpt till att arrangera ett disco på Liljestensskolan, stöttat unga att starta dataspelsarrangemang (LAN) eller väglett de som vill starta egna föreningar. Nu finns det idéer om att starta en basketförening och någon form av dansskola. Sedan är vi förstås de ansvariga ledarna här på Går'n med alla de aktiviteter unga kan göra här. I vårt demokratiarbete skapar vi mötesplatser för ungdomar och politiker att träffas och diskutera aktuella samhällsfrågor som berör unga idag. Detta sker i alla kommunens tätorter.
Dela
Var det här informationen du sökte?
Tack för att du hjälper oss!