- Du är här:
- Startsida
- Bygga, bo och miljö
- Natur och vatten
- Vilda djur nära bostadsområden
Vilda djur nära bostadsområden
I Götene kommun lever vi nära vatten och grönområden. Att bo nära naturen och vilda djur är på många sätt värdefullt samtidigt som det kan innebära störningar.
Grunden i jaktlagstiftningen (SFS 1987:259) är att allt vilt är fredat. Det gäller också deras ägg och bon. Det innebär att vilt endast får jagas, fångas eller dödas om jaktlagstiftningen tillåter det.
Kommunen får varje år in klagomål gällande vilt när de upplevs störande. Det bästa och mest effektiva sättet att bli av med problemen som kan uppstå i mötet mellan människa och djur är att göra olika förebyggande insatser. För bästa effekt gör man detta på jaktmarker utanför tätbebyggt område, i samverkan mellan olika markägare och jaktlag. För privatperson kan förebyggande insatser vara till exempel staket runt fastigheten som hindrar vilda djur att ta sig in på fastigheten.
Viltförvaltning kräver god kompetens och hög etik.
Vi har olika ansvar
Fastighetsägarens ansvar
Det är i första hand fastighetsägarens ansvar att skydda sin fastighet mot vilda djur. Om du upplever problem på din fastighet är det du som fastighetsägare som ansvarar för att skydda din trädgård. Götene kommun har inget juridiskt ansvar för vilda djur på privat mark.
Kommunens ansvar
Götene kommun har viltvårdare för att hantera vilt på kommunens egen mark som inte är utarrenderad för jakt. Exempel är inom tätorterna, där uppdragen kan vara skyddsjakt på sjuka eller skadade djur. Skyddsjakt sker vid akuta händelser på svårt skadade eller sjuka djur.
Råd och tips om vilda djur
Naturvårdsverket och Länsstyrelsen har bra information och råd om vilda djur.
Råd om vilda djur på Länsstyrelsen i Västra Götalands hemsida.
Råd om vilda djur på Naturvårdsverkets hemsida.
Vilda djur får inte hållas i fångenskap
Vilda djur får inte hållas i fångenskap, oavsett om det är skadat eller inte. Enligt djurskyddslagstiftningen är det förbjudet att hålla vilda djur för sällskap och hobby och enligt jaktlagstiftningen är det förbjudet att hålla vilt i fångenskap utan tillstånd.
Skadade vilda djur
Om du hittar ett skadad vilt djur ska du antigen kontakta Länsstyrelsen, Polisen, kommunen eller markägaren beroende på skadan, djuret och platsen.
Om du hittar ett djur som är skadat och som kan vårdas och rehabiliteras ska du kontakta Länsstyrelsen. Det krävs tillstånd från Länsstyrelsen för att vårda och rehabilitera vilda djur. Ett antal privatpersoner och föreningar har tillstånd att rehabilitera skadat vilt. Kontakta Länsstyrelsen för att få reda på om det finns någon förening eller privatperson i området.
Om du hittar ett djur som är så pass skadat att det bör avlivas av djurskyddsskäl så får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivning sker på annans mark. Kontakta polisen på telefon 114 14 om det är större djur. Om det är mindre djur bör markägaren kontaktas och en jägare i området. Inom detaljplanelagt område får man inte använda skjutvapen utan tillstånd från polisen. Kommunens viltvårdare har skottlossningstillstånd, kontakta därmed kommunen om vilda djur behöver avlivas på grund av skada eller sjukdom inom detaljplanelagt område.
Vad räknas som allvarlig skada?
Om du är osäker på hur allvarlig en skada är på ett vilt djur kan du kontakta en viltrehabiliterare, djurambulans eller Föreningen Katastrofhjälp – fåglar och vilt (KFV) för råd.
Ett vilt djur ska kunna klara sig själv i det fria efter en rehabilitering. Vid en bedömning om att ett vilt djur ska avlivas måste den som avlivar djuret kunna visa att djuret var i ett sådant skick att det led.
Statens vilt
Ofta tillfaller ett avlivat djur den som har jakträtten. Vissa vilda djur under vissa omständigheter tillfaller i stället staten. Dessa djur kallas för statens vilt och exempel är björn, varg, örn, falk och utter. Om statens vilt omhändertas eller dödas när de är fredade ska du anmäla det till Polisen på telefon 114 14.
Mer om statens vilt finns på Naturhistoriska riksmuseet.
Störande vilda djur
Med stöd av Miljööverdomstolen (Mål nr M8510-11) anses inte en fågelkoloni eller andra vilda djur utgöra en olägenhet enbart för att den låter.
En grupp med störande djur till exempel en flock kajor, hjälper det oftast inte med avskjutning. Kajorna flyttar endast tillfälligt och det finns ofta nya fåglar utanför tätorten som tar platsen. Det är inte heller speciellt effektivt att skjuta kajor eftersom flocken snabbt flyttar på sig när ett skott avlossas. Det medför även risker att skjuta i ett samhälle.
Det bästa sättet är i stället att försvåra för fåglarna att bygga bo och att minska mängden mat som finns tillgänglig.
”Övergivna” vilda djur
Det kan se ut som att en djurunge i naturen är övergiven, men oftast finns föräldrarna i närheten. Ta inte hand om djurungar och låt dem vara i fred. Kommer barnen med en upphittad djurunge så be dem visa var de fann den och sätt sedan tillbaka djuret på samma plats så fort som möjligt.
Mer information finns på Naturvårdsverkets hemsida.
Döda vilda djur
Om du hittar ett dött vilt djur i naturen kan du normalt lämna kvar det i naturen. Om du träffar på sjuka eller flera döda djur bör du rapportera det till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Om du hittar en död älg eller hjort ska du kontakta polisen på telefon 114 14. Polisen är skyldig att se till att djuret omhändertas. Även vissa andra djur som rovdjur och vissa fågelarter ska anmälas till polisen.
Kontakt
Har du frågor eller behöver råd är du alltid välkommen att kontakta Medborgarkontoret.
Telefon: 0511-38 60 00
E-post: gotene.kommun@gotene.se
Dela
Var det här informationen du sökte?
Tack för att du hjälper oss!