- Du är här:
- Startsida
- Bygga, bo och miljö
- Kommunens planarbete
- Detaljplaner
Detaljplaner
En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som kommuner och myndigheter får och inte får göra inom ett mark- och/eller vattenområde. Ny bebyggelse eller ändring av befintlig bebyggelse kräver ofta ny detaljplan eller ändring av gällande detaljplan
Beslut om att nya detaljplaner ska upprättas fattas av kommunens politiker i samhällsbyggnadsnämnden, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
Ansökningar om bygglov prövas mot detaljplanen. Denna ska därför vara ett detaljerat underlag som ger en god bild av de förändringar som planeras. I en detaljplan anges användning av mark och vatten och exempelvis begränsningar i byggnaders storlek, höjd och utformning.
Flera olika steg
Upprättande av en detaljplan sker i flera olika steg där berörda ges möjlighet att lämna synpunkter. Detta kan ske under det så kallade samrådet och under granskningen. Kommunen tar därefter ställning till om synpunkterna kan tillgodoses eller inte. Om synpunkterna av olika anledningar inte tillgodoses är det möjligt att överklaga detaljplanen när den har antagits. Om detaljplanen inte överklagas vinner den laga kraft och börjar gälla.
Dela
Var det här informationen du sökte?
Tack för att du hjälper oss!