Lyssna

Sanktioner, viten och förelägganden

Om du börjar göra något som kräver lov, anmälan och startbesked utan att ha fått det – eller om du börjar använda det du har förändrat innan du fått slutbesked, måste kommunen ta ut så kallade byggsanktionsavgifter. Du behöver också betala bygglovsavgiften i efterhand. Det gäller även om du inte varit medveten om att du gjort fel.

Sanktionsavgift

Du måste betala en sanktionsavgift om du

  • börjar en lovpliktig byggnation utan startbesked. Exempel på lovpliktiga byggnationer är om du bygger nytt, bygger till, gör en fasadändring eller väsentligt ändrar verksamhet.
  • börjar en anmälningspliktig byggnation utan startbesked. Exempel på anmälningspliktiga byggnationer är om du installerar en eldstad och/eller en rökkanal, gör hål i bärande konstruktioner, installerar hiss eller ventilation, alternativt gör saker som ändrar brandskyddet.
  • börjar använda en byggnad innan du fått slutbesked (förutsättningen är att du har fått ett startbesked)
  • river en byggnad eller anläggning som kräver rivningslov eller rivningsanmälan, utan att ha tillstånd för åtgärden eller ha fått startbesked för åtgärden.
  • schaktar, fyller, fäller träd eller planterar skog inom områden med detaljplan eller områdesbestämmelser, utan marklov.

Läs mer i plan- och bygglagen och i plan- och byggförordningen .

Så mycket kostar det

Hur mycket du måste betala beror på vilket fel du gjort. Har du gjort flera fel får du betala för varje fel. Avgifterna grundas på prisbasbeloppet som för 2023 är 52 500 kronor.

Byggsanktionsavgifter kan maximalt vara 50 prisbasbelopp, 2 625 000 kronor. Storleken på byggsanktionsavgifterna är reglerade i plan- och byggförordningen . Avgiften kan i enskilda fall sänkas om avgiften inte står i rimlig proportion till överträdelsen.

Exempel på byggsanktionsavgift

Sara och Per har köpt ett hus och beslutar sig för att installera en braskamin. De monterar in den i huset utan att göra en anmälan. Sotaren kommer för en besiktning. Byggenheten får kännedom om installationen.

Byggenheten kontaktar Sara och Per för att de ska lämna in en anmälan om installation av eldstad. Eftersom Anna och Per påbörjat installation utan startbesked innebär det en byggsanktions avgift på 0,1 prisbasbelopp, det vill säga 5 250 kronor.

Fler exempel på byggsanktionsavgifter

Avgifterna baseras på prisbasbeloppet som 2023 är 52 500 kronor.
Byggsanktionsavgiften kan max uppgå till 50 prisbasbelopp.

Avgift

Avgift i kronor

Du börjar bygga en villa med bruttoarean 160 kvadratmeter utan startbesked men bygglov finns beviljat

58 406

Du börjar bygga ett garage med bruttoarean 60 kvadratmeter utan startbesked och inget bygglov är beviljat

24 937

Du tar en villa med bruttoarean 160 kvadratmeter i bruk utan slutbesked men bygglov och strartbesked finns beviljat

23 362

Du tar ett garage med bruttoarean 60 kvadratmeter i bruk utan slutbesked men bygglov och startbesked finns beviljat

4 987

Ändra användingen av ett flerbostadshus, kontorsbyggnad handelsbyggnad eller en byggnad för kultur eller idrottsevangemang på 500 kvadratmeter utan att startbesked eller bygglov beviljats.

331 406


Broschyr om sanktionsavgiftens storlek Pdf, 379.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Föreläggande

Föreläggande är en juridisk term för skriftligt beslut av domstol eller annan myndighet som innebär att den beslutet riktar sig till ska vidta viss angiven åtgärd. Vanliga förelägganden i kommunen kan gälla, uppstädning av fastighet eller krav på att ta bort skymmande växtlighet. Föreläggande kan förenas med vite, se nedan.

Vite

Vitet är ett påtryckningsmedel för att få en person att följa ett visst beslut. När ett vite skall användas, anges i beslutet en viss tid för personen att vidta en åtgärd, och den summa som skall betalas i vite om beslutet inte följs. Ett sådant beslut kallas vitesföreläggande.

Om personen följer beslutet kommer vitet inte att dömas ut. Om personen däremot inte följer beslutet kan vitet dömas ut.

Ett vites storlek kan variera kraftigt, beroende på förseelsens/åtgärdens dignitet.

Ett vite kan vara av engångskaraktär eller ett löpande vite, vilket innebär en viss summa per tidsperiod, till exempel för varje månad som beslutet inte följts. Ett löpande vite kan också bestämmas till en viss summa för varje gång som ett förbud överträds eller för varje gång den som vitet riktar sig mot låter bli att göra något som den förelagts.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!