- Du är här:
- Startsida
- Bygga, bo och miljö
- Biosfärområdet
- Vad betyder biosfärområde?
Vi förklarar biosfärområde
Biosfär betyder allt levande på jorden och den miljö det lever i. I Sverige är ett biosfärområde ett komplement till exempelvis kultur- och naturreservat och nationalparker.
Det handlar om områden med höga natur- och kulturvärden som till exempel orörd natur, urskogar och äldre odlingslandskap.
Det är Förenta nationernas organisation Unesco som utser ett biosfärområde. Unesco arbetar för att förbättra relationen mellan människor och den globala miljön genom utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation. Biosfärområden syftar till att Förenta nationernas hållbarhetsmål ska bli verklighet. Ett biosfärområde är ett så kallat modellområde för hållbar utveckling.
Testar nya sätt att hantera relationen mellan natur och människa
Biosfärområden kan med andra ord ses som lokala experimentverkstäder både för hur vi kan använda och samtidigt bevara naturen. I ett biosfärområde testas nämligen nya sätt att hantera relationen mellan människan och naturen.
I vårt biosfärområde har det till exempel gjorts satsningar på att hitta nya inkomstmöjligheter för yrkesfiskarna för ett hållbart fiske. Något som bland annat har lett fram ett nytt gemensamt varumärke för Vänerlöjrommen. Ett hållbart fiske är viktigt för att vi ska kunna fiska även i framtiden.
Ett biosfärområde ska:
- fungera som arena för samverkan
- koppla ihop lokala aktörer, från kommuner till företag, intresseorganisationer och ideella krafter
- vara kopplat till de globala målen om att utveckla samhället på ett långsiktigt hållbart sätt
- bidra till att bevara biologisk mångfald, ekosystemet och landskap samtidigt som social och ekonomisk utveckling gynnas
- främja lärandet om hållbar utveckling genom undervisning och forskning.
Bygger på lokalt engagemang
Snarare än att skydda värdena genom restriktioner och begränsad tillgång arbetar man inom biosfärområden för att öka tillgången till naturen. I områdena finns också visad handlingskraft och ett starkt lokalt engagemang för ett fortsatt hållbarhetsarbete. Långsiktig hållbar samhällsutveckling bygger på lokalt engagemang och lokal förankring.
Alla som bor och verkar i ett biosfärområde är del av det. Alla är av betydelse, såväl näringsliv som kommuner, besökare och lokalbefolkning i olika åldrar.
Sju biosfärområden i Sverige
Det finns totalt 748 biosfärområden i världen i 134 länder, och antalet fortsätter växa med ungefär tio till tjugo per år. I Norden har vi haft biosfärområden sedan 1970-talet och det finns för närvarande elva områden i Norden. Sju av dem ligger i Sverige:
- Vänerskärgården med Kinnekulle
- Kristiandstads vattenrike
- Blekinge arkipelag
- Voxnadalen
- Vindelälven-Juhttátahkka´s
- Älvlandskapet Nedre Dalälven
- Östra Vätterbranterna.
Det är en lång och komplex process att kandidera och utse ett biosfärområde. Att utses till ett biosfärområde är en kvalitetsstämpel och något att vara stolt över.
Varför är vårt område ett biosfärområde?
Vänerskärgården med Kinnekulle blev redan 2010 utsett av Unesco till ett biosfärområde.
Kinnekulle och Vänerskärgården längs den sydöstra kusten anses ha väldigt höga värden som bör värnas och bevaras. Samtidigt som de också ska kunna användas av lokalbefolkningen och samhället på ett långsiktigt hållbart sätt.
Vilka områden involverar vårt biosfärområde?
Geografiskt sträcker sig biosfärområdet från Sjötorp i norr, till Kålland och Kållandsö i väster. Området följer Vänerns kustlinje och sträcker sig söderut för att inkludera Kinnekulle, Lugnåsberget, Mariedalsån och Lundsbrunn. Det omfattar också den del av Vänern som finns inom Götenes, Lidköpings och Mariestads kommungränser.
Bidra till en hållbar samhällsutveckling
Vill du veta mer om hur du kan bidra till en hållbar samhällsutveckling? Inspireras av alla goda exempel som finns på biosfärområdets hemsida www.vanerkulle.se
Där kan du också läsa mer om hur vi arbetar tillsammans för en hållbar samhällsutveckling, och hur du kan bli en del av att hitta lokala lösningar på globala utmaningar.
Genom både individuella och gemensamma insatser utvecklar vi vårt modellområde; Vänerskärgården med Kinnekulle. Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle för många kommande generationer.
Var det här informationen du sökte?
Tack för att du hjälper oss!