- Du är här:
- Startsida
- Uppleva och göra
Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.
Publicerad klockan .
Vart tog våra skulpturer vägen?
Publicerad: klockan
Sedan den 1 november har planering och förberedelser pågått för det som under tre sommarmånader kommer att knyta samman Skaraborgs kommuner genom konsten. Skulpturprojektet ”Vart tog våra skulpturer vägen?” inkluderar skulpturbyten, bok, karta och webbplats och en turné: ”Det Resande Skulptursällskapet”.
Projektet "Vart tog våra skulturer vägen?"
Initiativet till ”Vart tog våra skulpturer vägen?” togs av kulturchefsnätverket där Skaraborgs 15 kulturchefer regelbundet samlas. De ville skapa ett gemensamt, kommunöverskridande projekt för att belysa frågor om konsten i våra gemensamma offentliga rum och uppmärksamma alla de verk som finns i kommunerna. Skaraborgs kommunalförbund bidrog sedan till att realisera och finansiera projektet. Projektledare är Marie Beckman, keramiker och konstnär från Skara. Projektet består utöver skulpturbyten också av framtagandet av en guidebok, en webbsida och en programkarta.
Skulpturbyten
Sex skulpturer är flyttade till nya platser i det skulpturbyte som är projektets fundament. En av skulpturerna har inte fått en fast sommarplacering utan kommer att resa på turné i Skaraborg under tre veckor.
Skulpturbytena är en viktig del i projektet ”Vart tog våra skulpturer vägen?” och har krävt en noggrann och långvarig planering. Val av verk och plats har gjorts i ett nära samarbete mellan projektledaren Marie Beckman och representanter från kommunerna. De kommuner som är involverade i bytena är:
- Götene
- Falköping
- Hjo
- Lidköping
- Skövde
- Tidaholm
- Vara
De sju kommunerna har antingen lånat ut, lånat in eller både och. De faktiska flyttarna och markarbetena har utförts av kommunernas gata/parkanställda som genom projektet fått ny kunskap och erfarenhet.
Götene lånar ut skulptur till Hjo
Götene har lånat ut en skulptur som normalt är placerad i Parken, vid en damm, Premiär av Torsten Fridh. En mamma sitter på huk och håller sitt lilla barn i händerna. Det ser ut som att hon vill hjälpa barnet att våga bada, premiär. Det kanske är kallt, det kanske är första gången? Skulpturen står nu i Hjo och kommer flyttas tillbaka efter sommaren. Torsten Fridh levde 1914-2014 och var verksam i Stockholm.
Bok och hemsida
Inom ramen för projektet har en uppdatering av boken ”Konstvägar i Skaraborg” från 2007 gjorts. Boken är en guide till konsten utomhus i Skaraborg. I den nya utgåvan, ”Konst i Skaraborg”, har några verk utgått och ett hundratal lagts till. Önskar du ett exemplar av boken finns det på Medborgarkontoret i Centrumhuset, Götene.
– Eftersom en tryckt bok relativt fort blir inaktuell så har vi i samarbete med Next Skövde skapat en hemsida www.konstskaraborg.se, där det finns fylligare information om verken, möjlighet till uppdateringar och ett rikare bildmaterial. Hemsidan är en start på något som kan komma att växa i framtiden, säger projektledare Marie Beckman.
– För boende och besökare i Skaraborg har vi skapat en folder där en karta guidar till de flyttade skulpturerna. Foldern innehåller även kommunernas program inom konst och kultur i sommar, konstvandringar, workshoppar plus en del andra matnyttiga tips för den som är på resande fot, berättar Marie.
Turné i Skaraborg
Förutom skulpturbyten, bok, karta och webbplats blir det då också en turné, ”Det Resande Skulptursällskapet”, med Falköping och Skövde som värdar. Handledare och feriepraktikanter från respektive kommun kommer tillsammans att besöka hela Skaraborg med ett program för små och stora barn, under vecka 25 till 27. Bronsskulpturen ”Vattenbäraren” från Tidaholm fyller 50 år och får vidga sina vyer då den under tre veckor reser runt i Skaraborg. En från Katrineholm inlånad uppblåsbar skulptur, ”You and Me Forever”, kommer att roa de mindre barnen. En kreativ workshop arrangerad av Rizoma galleri finns för de lite äldre.
Turnéplan för ”Det Resande Skulptursällskapet”:
- 18 juni, förmiddag Nossebro
- 18 juni, eftermiddag Grästorp
- 19 juni, förmiddag Karlsborg
- 20 juni, eftermiddag Götene. Vikingagatan mellan 13.00-15.00.
- 27 juni, förmiddag Skara
- 27 juni, eftermiddag Falköping
- 28 juni, förmiddag Skövde
- 28 juni, eftermiddag Tibro
- 29 juni, eftermiddag Hova
- 30 juni, förmiddag Vara
- 1 juli, eftermiddag Lidköping
- 5 juli, eftermiddag Töreboda
- 6 juli, förmiddag Hjo
- 6 juli, eftermiddag, ”Vattenbäraren” välkomnas hem.
Kontakt
Har du frågor över projektet kontakta Marie Beckman, projektledare.
E-post: marie.beckman@skovde.se
Telefon: 072-453 38 26
Bild nummer 1: Premiär av Torsten Fridh. Tillhör Götene, sommarplacerad i Hjo. Foto Marie Beckman på tillfällig sommarplacering.
Bild nummer 2: Sara Videbeck av Vanja Nones Håkansson. Tillhör Lidköping, sommarplacerad i Skövde. Foto Marie Beckman på tillfällig sommarplacering.
Bild nummer 3: Piglets – but a short time to live av Marianne Lindberg de Geer. Tillhör Skövde, sommarplacerad i Lidköping. Foto Marie Beckman på tillfällig sommarplacering.
Bild nummer 4: Välkommen! av Linnea Jörpeland. Tillhör Skövde, sommarplacerad i Vara. Foto Marie Beckman på originalplacering.
Bild nummer 5: On Tour av Inges Idee. Tillhör Vara, sommarplacerad i Falköping. Foto Anders Sjölander på originalplacering.
Bild nummer 6: Vattenbäraren av Jan Steen. Tillhör Tidaholm, turnerar runt i Skaraborg v 25–27. Foto Marie Beckman på originalplacering.
Dela
Var det här informationen du sökte?
Tack för att du hjälper oss!