- Du är här:
- Startsida
- Uppleva och göra
Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.
Publicerad klockan .
Biosfärleden är en vandringsled som sträcker sig 138 km från Mariestad via Kinnekulle till Läckö Slott. Under 2020 och 2021 har det jobbats intensivt med att utveckla och kvalitetssäkra denna led för att kunna erbjuda en hållbar och kvalitativ vandringsupplevelse.
Bland annat har man inventerat vandringsleden, märkt om hela leden, satt upp nya skyltar och haft en influencerkampanj.
Nu när vi har märkt om leden med band där det faktiskt står Biosfärleden så fungerar det både som vägvisare men framför allt som extra marknadsföring. Vi har redan märkt av att lokalbefolkning uppmärksammat denna led som innan var relativt okänd,
säger Carolina Hellström, projektledare på Destination Läckö-Kinnekulle.
Ny märkning
Designen och arbetssättet för att märka upp leden är ett samarbete med Västkuststiftelsen som genom olika tester har tagit fram det mest hållbara sättet att märka en led, både för ekonomin och miljön. Genom att använda kapellväv kommer banden kunna sitta i väldigt många år. Dessa har testats de senaste 6 åren på olika vandringsleder på västkusten och de ser fortfarande nya ut. Märkningsmetoden är också enklare att utföra oavsett väder, till skillnad från exempelvis målning på träd och stolpar.
Det är väldigt lätt att jobba med märkningen. Med lite instruktioner så kan vem som helst göra det i alla väder året runt. Vi kommer gärna ut och visar alla som ingår i samarbete med oss hur man märker upp på bästa sätt
, säger Jonas Håkman, ledutvecklare & naturvårdare på Västkuststiftelsen
Utbildningar inom värdskap, marknadsföring och paketering
Under projektets gång har det erbjudits utbildningar till besöksnäringsföretagare längs med leden inom värdskap, marknadsföring och paketering för att underlätta för dem att använda leden i sitt företagande. Tanken bakom att skapa en hållbar och kvalitetssäkrad led är att det ska gynna företagare längs med leden och att de ska få ökad omsättning.
Hållbarhet
En grundläggande princip i arbetet med projektet har varit hållbarhet och därmed så trycks till exempel inga fysiska kartor utan besökarna guidas på leden med hjälp utav en digital karttjänst. Det finns också PDF:er som kan skrivas ut av den som vill. Leden har i detta arbete också delats in i nio etapper som man ska kunna åka med kollektivtrafiken från både start till mål. Samtidigt som Biosfärleden märktes om passade man också på att märka om Pilgrimsleden som går stora sträckor parallellt med leden.
Mer information och karta hittar du på Västsveriges hemsida.
Vid frågor kontakta
Carolina Hellström, destinationsutvecklare
Telefon: 0510-274 06
E-post: carolina.hellstrom@lackokinnekulle.se
Destination Läckö-Kinnekulle har varit projektledare för Leader-projektet Hållbar besöksnäring i Vänerskärgården med och projektet är ett samarbete mellan Mariestads kommun, Biosfärkontoret och Destination Läckö-Kinnekulle.
Dela
Var det här informationen du sökte?
Tack för att du hjälper oss!