- Du är här:
- Startsida
- Omsorg och stöd
Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.
Publicerad klockan .
Nytt avsnitt i serien om psykisk ohälsa - Barn och unga med problematisk skolfrånvaro
Ni har väl inte missat det tionde avsnittet i vår videoserie om psykisk ohälsa? Detta är det allra sista avsnittet i videoserien. Denna gång gästar Hanna Abrahamsson och Lina Kjellkvist. I avsnittet pratar de om barn och unga med problematisk skolfrånvaro och vilka anledningar som kan ligga till grund till varför man inte klarar av att gå i skolan. De läser även upp ett brev från en mamma som delar med sig av känslorna av att hantera skolproblematik hos sitt barn.
Skolfrånvaro hos barn och unga är en komplex fråga som kräver mycket och många professionaliteter. Det finns många anledningar till varför man blir en så kallad Hemmasittare, varför man inte klarar av att vara i skolan eller klarar av att gå till skolan. Två personer som arbetar aktivt med området är Hanna Abrahamsson, jobbar i Närvaroteamet TTS (Tillbaka till skolan) och Lina Kjellkvist, skolkurator.
Barn och unga som är "Hemmasittare"
"Hemmasittare" är ett begrepp som vanligen används när man pratar om barn och unga som stannar hemma då de inte klarar av att gå till skolan. Begreppet kan ge uppfattningen om att personen i frågan har valt att sitta hemma men Hanna Abrahamsson vill förtydliga att så är inte fallet.
Begreppet "Hemmasittare" är ett sätt att särskilja den här målgruppen. Det kan ju låta som att det är eleverna som har valt att sitta hemma, men det är inte självvalt. Det handlar mer om psykisk ohälsa, att man är rädd eller känner oro för att gå till skolan", säger Hanna Abrahamsson, jobbar i Närvaroteamet TTS.
Läs mer om barn och unga med problematisk skolfrånvaro
Nedan står tips på böcker berör barn och unga med problematisk skolfrånvaro.
Boktips
- Hemmasittande elever och vägen tillbaka. Författare: Peter Friberg, Ia Sundberg Lax, Robert Palmér och Marit Sahlström
- Autism och ADHD i skolan: handbok i tydliggörande pedagogik. Författare: Anna Sjölund, Cajsa Jahn, Ann Lindgren och Malin Reuterswärd
- Hon kallades Hemmasittare: om skolan, tårarna och kampen i hallen. Författare: Nadja Yllner
- Främja närvaro: att förebygga frånvaro i skolan. Författare: Malin Gren Landell
Samtalsgrupper under hösten 2022
Varmt välkommen att delta i anhörigverksamhetens samtalsgrupper under hösten 2022:
- Föräldraträffar kring barn med särskilda svårigheter i sin skolsituation. Under träffarna kommer vi att samtala om olika utmaningar ni som föräldrar står inför och ni får möjlighet att utbyta tankar och ideér som kan föra er framåt tillsammans med andra som delar likande erfarenheter. Start hösten 2022 (datum ges ut vid full grupp).
- Samtalsgrupper för mor- och farföräldrar till barnbarn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). I denna samtalsgrupp får man möjlighet att öka sin kunskap om diagnoser, ventilera tankar, känslor och erfarenheter med andra i liknande situation. Tillfällen: 4 oktober, 11 oktober och 18 oktober.
Anmälan görs till anhörigsamordnare Linda Kjellgren:
Kontakt
Linda Kjellgren, anhörigsamordnare
Telefon: 0511-38 62 74
E-post: linda.kjellgren@gotene.se
Serie om psykisk ohälsa
I videoklippen nedan kan ni ta del av trailer för avsnitt tio samt det fullständiga avsnittet: Barn och unga med problematisk skolfrånvaro.
Trailer
Avsnitt 10 - Barn och unga med problematisk skolfrånvaro
Dela
Var det här informationen du sökte?
Tack för att du hjälper oss!