Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Krisberedskapsveckan 2022 - beredskap för matbrist

Mat är grunden för vår existens, men också viktig för vår sociala samvaro. I Sverige har vi gott om mat, men om det blir ett långvarigt elavbrott, importstopp till följd av krig eller någon annan kris kan det bli brist på vissa matvaror. Därför är det bra att ha extra mat i skafferiet för en vecka. Här kan du ta del av Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps checklista för vad du bör ha hemma vid kris och krig.

Ett skafferi med öppna luckor som visar matprodukter på insidan.Förstora bilden

Foto: Melker Dahlstrand, MSB. Klicka för att förstora bilden.

Innan maten hamnar på våra tallrikar är det många olika steg och många olika aktörer involverade. Vi är beroende av import, transporter, förpackningar, olika tekniska system och mycket mer. Dessutom är alla aktörer beroende av varandra för att allt ska fungera. Brister en länk i den här långa kedjan kan det uppstå störningar.

Klimatförändringarna påverkar matproduktionen globalt. Torka, översvämning och fler skadeinsekter gör att det blivit vanligare att skördar slår fel. Priserna stiger och det kan bli brist på vissa varor. Detsamma om ett land som vi importerar mycket ifrån drabbas av kris eller krig.

Checklista på mat att ha hemma inför kriser

  • potatis, kål, morötter, ägg
  • bröd med lång hållbarhet, till exempel tortilla, hårt bröd, kex, skorpor
  • mjukost, messmör och andra pålägg på tub
  • havredryck, sojadryck, torrmjölkspulver
  • matolja, hårdost
  • snabbpasta, ris, gryn, potatismospulver
  • färdigkokta linser, bönor, grönsaker, hummus på burk
  • krossade tomater att till exempel koka pasta i
  • konserver med köttfärssås, makrill, sardiner, ravioli, laxbullar, kokt kött, soppor
  • fruktkräm, sylt, marmelad
  • färdig blåbärs- och nyponsoppa, juice eller annan dryck som håller i rumstemperatur
  • kaffe, te, choklad, energibars, honung, mandlar, nötter, nötsmör, frön

Andra matvanor

Kriser och krig innebär att vi måste dra ner på vissa krav och ändra våra matvanor. Vid störningar i matförsörjningen kommer vi inte kunna ha den variation på maten som vi är vana vid. Exempelvis kan tillgången på färska varor bli sämre. Det kan också innebära att mataffärerna bara har öppet vissa tider och att du behöver köa för att köpa vissa varor.

Mat för en vecka

Alla som kan behöver ha mat hemma så att man klarar sig en vecka utan att behöva handla. För din matberedskap är det bra att handla mat som kan förvaras i rumstemperatur, som går snabbt och kräver lite eller inget vatten att tillaga. Utgå från det du vanligtvis äter, så omsätter du det regelbundet och slipper slänga. Du behöver också tänka på att få i dig tillräckligt med energirik mat för att må bra.

Förvara maten rätt

Vid ett långvarigt elavbrott är det viktigt att förvara maten rätt, annars kan du bli sjuk även om du kokar eller steker maten. Börja med att äta upp det som finns i kylskåpet innan det blir dåligt. Även om strömmen försvinner håller sig frysen tillräckligt kall ett par dygn. Är det kallt ute kan du förvara mat, väl skyddad, utomhus. Genom rätt förvaring så bidrar du också till minskat matsvinn genom att inte behöva slänga maten.

Laga mat tillsammans

Det är bra att ha ett campingkök för enklare tillagning. Att grilla utomhus kan också vara ett alternativ. Bjud in dina grannar och laga mat tillsammans. Att umgås med andra är särskilt viktigt under kriser och matlagning är bra att samlas kring.

Sveriges matberedskap

Sedan början av 2000-talet har Sverige inte haft några beredskapslager för livsmedelsförsörjningen. Tillgången på mat har varit så pass god och hoten så få att stora statliga lager inte ansetts behövas. Men omvärlden och hotbilden har förändrats och regeringen har bestämt att Sverige ska ha en beredskap så att vi har mat även vid omfattande kriser och krig. För att det ska fungera, måste alla ansvariga aktörer arbeta med sin beredskap. Sverige samarbetar också med andra länder så att vi kan hjälpa varandra om något händer. Du kan bidra genom att ha ett extra förråd av mat hemma. Att bygga upp Sveriges livsmedelsberedskap kommer att ta flera år. Det betyder inte att vi är helt oförberedda. Genom samarbete med bland andra livsmedelsföretag, våra grannländer och EU arbetar Sverige för att hela livsmedelskedjan ska fungera. Ansvarig myndighet i det här arbetet är Livsmedelsverket.

Läs mer om livsmedelsberedskap på Livsmedelsverkets hemsida

Läs mer om tillgång till mat vid kris på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida

Video om hemberedskap

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!