Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Förebyggande socialt arbete lönar sig

Publicerad: klockan

Nu finns en analysmodell som visar effekten av sociala investeringar. Modellen visar att det lönar sig att göra sociala investeringar och under en tjugoårsperiod har kommunen till och med tjänat pengar.

Vi som arbetar i Götene kommun har vetat om det länge - förebyggande socialt arbete lönar sig i längden. Vi har suttit på otaliga möten genom åren och öst ur oss kloka lösningar och förslag till hur vi kan jobba annorlunda, ändå har det på något märkligt vis ofta stannat vid just det – en massa kloka idéer. Och varför då, kanske ni frågar er..? Svaret är lätt – vi har helt enkelt inte kunnat BEVISA klokheten tidigare. Vi har bara känt på oss, känt ända in i märgen, att de lösningar vi tänkt ut borde vara bra, både för de enskilda individerna och ur ekonomisk synvinkel, men vi har inte kunnat skaka fram de bevis som krävts för att våga fatta de modiga besluten. Nu har denna paradox äntligen ändrats. Vi kan nu göra socioekonomiska beräkningar!

Den socioekonomiska analysmodellen visar effekten av en social investering är lönsam. En grupp tjänstemän (Marianne Olsson, Robert Olsson, Anne-Marie Brånn, Christoffer Eriksson och Karin Skarin) i Götene kommun har gått utbildningen med ledning av nationalekonom Ingvar Nilsson. Folkhälsorådet har stått för kostnaden. Rapporten vi har jobbat med heter IFO-platser på Götene Företagskooperativ – är det lönsamt?

Våra beräkningar visar att det lönar sig för kommunen att göra denna investering jämfört med att göra ingenting. Under en tjugoårsperiod har vi till och med tjänat pengar på denna satsning.

Det som vi kan räkna ut med den socioekonomiska beräkningsmodellen handlar om reda pengar. När det gäller minskat mänskligt lidande kan vi bara anta vad det skulle innebära för de två hypotetiska personer som vi räknar med skulle lyckas i projektet. Att gå från utanförskap till innanförskap. Att från att ha varit helt försörjd av samhället plötsligt klara av en del av sin försörjning på egen hand.

Vad krävs då för att det ska bli en bra social investering? Ja, egentligen kan vi väl säga att det är fyra olika delar som krävs:

  • mod
  • samverkan
  • en skvätt sociala investeringsmedel
  • OCH BEVIS med hjälp av en socioekonomisk analys

Vid frågor, vänd er till:

Marianne Olsson
e-post: marianne.olsson@gotene.se
telefon: 0511-38 61 98

eller

Tove Wold-Bremer
e-post: tove.wold-bremer@gotene.se
telefon: 0511-38 63 66.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!