Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Korta fakta om integration - vecka 21

Publicerad: klockan

Varje vecka publicerar vi Integrationsrutan i Götene tidning där vi listar korta fakta. Här samlar vi alla punkterna och utvecklar dem lite. Den här veckan har vi tema Ramadan.

Visst du att?

...för de flesta av världens över en miljard muslimer har ordet ramadan en nästan magisk klang? De flesta muslimer fastar under Ramadan. Ramadan infaller i år den 6 juni och varar till och med den 5 juli.

Sedan pågår högtiden fram till nästa nymåne då allt avslutas med den så kallade fastebrytarfesten, eid al-fitr på arabiska. Den jämförs ibland med den kristna julen. Folk äter gott, byter presenter och besöker varandras hem.

...det är årets viktigaste högtid för muslimer? Fastemånaden då goda muslimer ska avstå från mat, dryck och sex under dygnets ljusa timmar. Men inte bara det. Man ska också söka vägledning i livet, bli en bättre människa och känna solidariet med alla som är sämre lottade.

Fastan är obligatorisk för en god muslim och omfattar i princip alla troende utom barn, gravida och sjuka. Läkare kan också undantas om det handlar om extrema situationer där läkaren måste äta eller dricka för att kunna sköta sitt jobb. De muslimer som vill fasta i Sverige får fasta fler timmar per dygn än de som befinner sig i mellanöstern.

...allmosor och välgörenhet blir extra viktigt under fastemånaden? Men ramadan är också fest. Varje kväll vid solnedgången bryts fastan för dagen, och släkt och vänner kan samlas kring väldukade bord.

Muslimer ska vara generösa alla månader på året men extra generösa under ramadan. Många har tagit ledigt från jobbet och arbetstakten sjunker.

...den sociala aktiviteten ökar under ramadan? Det är vanligt att man knyter nya kontakter och träffar människor som man inte brukar se så ofta. Och man går till kvällsbön tillsammans.

Samtidigt finns olika uppfattningar om vad som egentligen krävs under fasteperioden. Enligt en del moderna tolkningar ska påbudet om fasta inte tolkas bokstavligt.

Kontakt

Ulla Knutsson, integrationsstrateg
Telefon: 0511-38 60 22
E-post: ulla.knutsson@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!