- Du är här:
- Startsida
- Omsorg och stöd
- Flykting och integration
Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.
Publicerad klockan .
Integration i vardagen: Från Afghanistan till Kestad
Publicerad: klockan
Misbah Hussaim Qasime från Afghanistan har fått ett arbete hos Per Fredriksson på Storegården i Kestad i Götene kommun. Misbah har en ingenjörsexamen och har erfarenhet av jordbruk från sin uppväxt i sitt hemland och har bland annat jobbat med vattenrening för en hjälporganisation.
Att engagera sig i asylfrågorna och integration tror Per Fredriksson på Storegården i Kestad bidrar till den kollektiva nyttan. För sin egen del ser han en utveckling för sitt företag. Gården är KRAV-certifierad och Kravkunder ser mervärdet av ett socialt engagemang i det här fallet anställning av en asylsökande.
Per ser ekonomiska effekter på sikt, det är aldrig bra att ha en för homogen arbetsgrupp då slutar vi utvecklas.
De mänskliga effekterna är svåra att mäta men det är lätt att se att Misbah trivs på sin arbetsplats och som han säger själv att ”det handlar om överlevnad för mig som asylsökande”. Misbah och Per ses varje dag och han säger att det är ett initiativrikt förslag Per och hans familj tagit ” jag är glad, lär mig svenska och kommer snabbare in i arbetslivet på det här sättet.”
Status att jobba med integration
Per säger att det borde vara status att jobba med integration - vi är alla världsmedborgare. Han säger dessutom att hans familj som förutom honom själv består av hustrun Mimmi och dottern Ebba ville bidra genom att hjälpa någon asylsökande eftersom vi både behövde arbetskraft och hade ett litet hus för någon att bo i. Nu hade vi chansen att kunna bidra när det kommit så många asylsökande till vår kommun och för att det ser ut som det gör i världen. De tog ett aktivt beslut att anställa Misbah som har tagit sig över halva jordklotet för att komma hit och har mycket driv med sig.
Regelverket kring anställningen av en asylsökande
Enligt nya regelverket finns ingen organiserad sysselsättning för asylsökande. Det innebär att en asylsökande inte får göra praktik, vilket var fullt möjligt förra året. Nu satsas på tidiga insatser som består av svenskundervisning, samhällsinformation och aktiviteter som civilsamhället kan arrangera. Länsstyrelsen samordnar dessa insatser och civilsamhället (föreningar och idrottsklubbar) kan söka statliga pengar för att arrangera aktiviteter.
Regelverket kring nyanlända med uppehållstillstånd
De som får uppehållstillstånd blir inskrivna i etableringen som pågår i två år. Det är Arbetsförmedlingen som har ansvaret för att göra en plan tillsammans med den sökande och det är då som svenskaundervisning (SFI) påbörjas. Oftast kombineras SFI med någon form av praktik för att snabbt kunna komma ut i arbetslivet.
Om du vill anställa någon som har uppehållstillstånd finns flera stödformer till dig som arbetsgivare för att underlätta en anställning.
Ulla Knutsson är integrationsstrateg på Götene kommun. I serien "Integration i vardagen" berättar hon om sina besök på asylboendena i kommunen, vad som sker i kommunens olika verksamheter, vardagsberättelser och annat som berör integrationen i Götene kommun.
Dela
Var det här informationen du sökte?
Tack för att du hjälper oss!