Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Integration i vardagen: En vanlig vecka för integrationsstrategen

Publicerad: klockan

Klicka på bilden för att förstora.Förstora bilden

Rummet i källaren på Brännebrona asylboende görs i ordning för barnverksamhet. Klicka på bilden för att förstora.

Som integrationsstrateg får jag vara med om många spännande möten och de flesta sker i vardagen i mitt jobb. Den här veckan har jag bland annat träffat supportgrupperna i Brännebrona och Lundsbrunn, besökt Prästgårdsskolan för att träffa lärarna som undervisar barnen från asylboendet i Brännebrona, jag har träffat min praktikant Adil och pratat integrationssamverkan med de västra kommunerna i Skaraborg.  

Framsteg för Lundsbrunns supportgrupp

Nu är kompetenskartläggningen klar på asylboendet i Lundsbrunn och finns i en databas som de asylsökande själva lagt in. Snart står också ett kontor klart att användas för supportgruppen så att alla kan se att deras jobb är på riktigt. Nu börjar arbetet med att organisera olika aktivitetsgrupper utifrån intressen och behov. Personer inom supportgruppen blir ansvariga ledare inom deras respektive intresseområden.

Supportgruppen (Support group) är det arbetssätt som vi startat upp i Götene där asylsökande själva får ta ansvaret för sina aktiviteter med stöd från oss i civilsamhället. En asylsökande tog på sig ansvaret för sportklubben där flera ledare krävs för olika inriktiningar. En annan person tog ansvaret för städning i närområdet. Asylboendets ledning är noga med att poängtera att alla aktiviteter som görs ska gynna Lundsbrunn på lång sikt och finnas kvar även när asylboendet är ett minne blott. Det finns också en facebooksida, Support group Lundsbrunn, där alla som vill kan bli medlemmar och med tiden också följa händelseutvecklingen.

Arbetsplatsmöte på Prästgårdsskolan

Jag har också besökt Prästgårdsskolans arbetsplatsmöte för att berätta om flyktingsituationen i Götene men framförallt om Brännebrona där deras asylsökande barn kommer från. Det var ett givande möte med mycket frågor och fortsättning följer med besök i klass för att se hur utbildningen går till när man lär ut svenska till barn som inte kan språket från början. Dessutom vill jag gärna följa hur klassen jobbar tillsammans med svenskfödda barn och höra barnens åsikter. Planering kommer att ske så att alla föräldrar är informerade innan mitt besök.

Min praktikant Adil

I veckan har jag också träffat Adil från Etiopien som ska praktisera hos mig som integrationsassistent. Han talar fem språk, två etiopiskt språk, arabiska, somaliska och engelska. Svenskan har han precis börjat med. Han ska följa med till asylboendena och se hur arbetet går till med support  group och framtiden får utvisa vad han kan arbeta med. Eftersom jag tycker att andra ska ta emot praktikanter så vill jag visa vägen. Det ska bli riktigt roligt att få en arbetskamrat att diskutera med och som också kan diskutera med många asylsökande på deras eget språk.

Integrationssamverkan i Skaraborg

En hel dag har jag också ägnat åt samarbete mellan de västra kommunerna i Skaraborg om hur vi kan samverka i EU projekt som gäller integration. Nu vet vi massor om vilka program vi kan söka. Vi hann också börja diskutera vad vi kan samarbeta om på vilket sätt och vilket program vi i så fall ska söka medel från. Fortsättning följer på denna historia.

Full fart på supportgruppen i Brännebrona

Socialnämndens ordförande Björn Cavalli Björkman följde med mig till support group i Brännebrona. Kompetenskartläggningen börjar bli klar och nu ska allt föras in på ett excelark i datorn. Barngruppen har målat rummet i källaren och de har påbörjat några aktiviteter. Det viktigaste just nu är att få alla olika grupper från olika länder att lita på varandra och på Supprt Group.

Snickarna på asylboendet söker också material, verktyg och spik för att kunna bygga saker. De tänker snickra fotbollsmål och lådor för förvaring inomhus som kan låsas med hänglås. Får de ordentligt med virke kan säkert många trevliga saker produceras för en bättre tillvaro både inne och i utemiljön. På bilden kan ni se hur de förvandlar ett tråkigt källarutrymme till ett fantastisk inspirerande rum.

Vi snart igen!

Ulla Knutsson, integrationsstrateg i Götene Kommun

Ulla Knutsson är integrationsstrateg på Götene kommun. I serien "Integration i vardagen" berättar hon om sina besök på asylboendena i kommunen, vad som sker i kommunens olika verksamheter, vardagsberättelser och annat som berör integrationen i Götene kommun.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!