Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Skara sommaruniversitet på Biskopsborgen i Husaby

Publicerad: 16 juni 2010
Sommarkurs igen! Kan man ha en bättre bakgrund för en arkeologisk provgrävning än en 15 meter hög borgruin? Det är äkta vara och ingen kuliss!

I juni genomför vi kursen "AE1077, Publik arkeologi i teori och praktik" i samverkan med Göteborgs Universitet. Platsen ligger omedelbart invid ruinen av biskopsborgen i Husaby. Kursen innebär att en inledande föreläsningsvecka skall varvas med praktiskt utgrävningsarbete i två veckor.
 
Varför Husaby? Delvis för att området med de klassiska besöksmålen källa, kyrka och borg drar till sig många besökare. Här finns en viktig förutsättning för möten med besökarna. Minst lika spännande är att vi sedan mer än 10 år känt till att borgen vilar på rester av lager och lämningar från 1000-talet och senare. Man brukar säga att borgen byggdes under biskop Brynolf III:s tid som var i tjänst år 1478-1505. Men...kan det verkligen stämma? Nyare tiders rön tycks vittna om att det varit skarabiskoparnas gård och fasta hus allt sedan 1000-talet.

En övning i publik arkeologi

Vi kommer att gräva inne i Biskopsgårdens gamla svinhage utanför borgmuren. Att vi inte gräver inne i borgen beror på att den nyligen har ställts i ordning i en omfattande renovering. Här vill vi inte ställa till det i den nygamla miljön. Dessutom har det redan grävts provgropar på borgområdet under renoveringstiden 2004-2006. Vi har valt att genom en provgrävning kontrollera om det finns gamla bebyggelsespår utanför borgens murar. Kursen är i första hand en övning i publik arkeologi — så välkomna att titta!
 
Vardagar, från måndagen 21 juni till fredagen 2 juli skall vi finnas på plats. "Vi" är drygt 10 studenter samt 2 fältledare från Västergötlands museum.
 
Vill ni veta mer tänkte vi informera direkt på plats, på biskopsborgen, den 16 juni kl 14.00. Då finns vi fältledare där en stund tillsammans med dagens "borgherrar", familjen Petterson, som låter oss härja i den gamla svinhagen.

Länkar med mer information:
 
Om fältjobbet, på västergötlands museums hemsida:
http://www.vastergotlandsmuseum.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePage.aspx?id=62551
 
Biskopsborgen:
http://www.biskopsborgen.se/
 
Skara sommaruniversitet:
http://www.sommaruniversitetet.se/
Mer om kursen:
http://www.sommaruniversitetet.se/sida.asp?id=20&uid=10&sid=3 ]
 
Läs mer om kursen på Göteborgs Universitets hemsida

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!