- Du är här:
- Startsida
- Kommun och politik
Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.
Publicerad klockan .
Vad händer med frågan om simhallen?
Fyra olika alternativa lösningar i simhallsfrågan har överlämnats till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Beredningen som utredde alternativen är inte eniga i vilken lösning som är den bästa. Beslut om vägval för simhallen förväntas fattas vid kommunfullmäktige i november i samband med budgeten för 2021.
Var står vi nu?
Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige har fått ett utredningsmaterial om vad olika simhallslösningar innebär, såväl ekonomiskt, som tidsmässigt och inverkan på kommunen i stort.
Det är nu upp till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att ta beslut om vilken väg de ska gå i simhallsfrågan i samband med budgetprocessen för 2021. Beslut i frågan förväntas vid kommunfullmäktige i november.
Hur de olika partierna och politiska grupperna ställer sig till en framtida simhall kan läsas längre ner.
En beredning har utrett olika alternativa lösningar
I maj sattes en beredningsgrupp bestående av politiker och tjänstepersoner från kommunen ihop för att ta fram två förslag på hur man på bästa sätt hanterar frågan om en framtida simhall i Götene kommun.
Utredningsuppdraget bestod av fyra delar:
- Göra en omvärldsanalys för att se hur andra kommuner i liknade situation som Götene har valt att lösa sin simhallsfråga.
- Ta fram olika alternativ till renovering av befintlig simhall.
- Ta fram förslag till en ny simhall samt ett förslag på utomhusbad.
- Ta fram en konsekvensanalys (ekonomisk, tidsmässig, inverkan på kommunen med mera) på följande alternativ
- Renovera befintlig simhall
- Bygga en ny simhall
- Bygga en utomhusbassäng
- Avveckla befintlig simhall utan att bygga nytt.
Beredningen skulle sedan lämna förslag till kommunstyrelsen, utifrån utredningens resultat, vilket som är det bästa respektive näst bästa alternativet för simhallen. Beredningen kunde dock inte enas om ett förslag att rekommendera till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
Hur gick utredningen till?
För att få fram underlag till utredningen har beredningsgruppen tittat på hur andra kommuner har gjort vid nybyggnation och renovering av simhallar. En konsult togs även in i arbetet för att gå igenom statusen på nuvarande simhall samt ge sitt perspektiv på nybyggnation respektive renovering.
Utomhusbassäng utreddes inte
På grund av tidsbrist utreddes inte alternativet om att bygga en utomhusbassäng.
Utredningens resultat
Utredningen resulterade i fyra alternativa lösningar. De beskrivs nedan tillsammans med tillhörande konsekvensanalys.
Renovering av befintlig simhall
Beredningen har kommit fram till, genom konsultens rapport, att renovering av simhallar generellt är ett riskprojekt och det är väldigt vanligt att varken budget eller tidsplan hålls. Den omfattande renovering av Västerbybadet som genomfördes 2006 budgeterades kosta 7 miljoner kronor men kostade i slutänden 27 miljoner kronor.
Det är svårt att uppskatta tiden för en renovering. Det kan ta några månader upp till flera år, beroende på simhallens skick och hur mycket som behöver renoveras. Erfarenheter från renoveringar är att det tar mycket längre tid än planerat. Detta beror på att när man väl påbörjar arbetet så upptäcks fler saker som måste åtgärdas som inte har synts på utsidan eller framkommit i de undersökningar som har genomförts.
Det kan bli en utdragen process från det att beslut tas till att renoveringen kan påbörjas på grund av risk för överklagan av upphandlingen av renoveringsentreprenör.
Simhallen skulle behöva stängas under den period som renoveringen pågår. Vid en större genomgripande renovering bör man räkna med att två års stängning är nödvändig.
Det enda rimliga vore att renovera för att simhallen ska hålla i ytterligare tre till fem år enligt konsulten. Det skulle kosta cirka fyra miljoner kronor.
Att renovera med sikte på att simhallen ska hålla i 20 år eller längre innebär en väldigt hög kostnad och många problem skulle ändå kvarstå som inte går att renovera bort, såsom skicket på stomme och bärande delar av bassängen.
Nuvarande byggnad lever heller inte upp till nuvarande krav på bland annat tillgänglighet och tekniska utrymmen, vilket skulle medföra kostsamma utbyggnader, enligt konsultrapporten.
Bygga ny simhall på befintlig plats
Om man ska bygga en ny simhall på samma plats som den befintliga, blir byggtiden längre, upp till tio år. Detta eftersom nuvarande simhall måste rivas innan den nya kan påbörjas.
Detaljplanen för området kan också behöva göras om utifrån dagens krav på byggnationen. En ny detaljplan tar cirka två år att ta fram och riskerar att överklagas av närboende. Till detta tillkommer troligen att nya markundersökningar behöver göras för att säkerställa att placeringen är bra.
Det innebär att kommunen kommer vara utan simhall under många år under rivings- och byggtiden.
Att bygga en ny simhall i minst samma storlek och med optimal tillgänglighet utifrån dagens krav kostar mellan 160 och 180 miljoner kronor enligt konsulten.
Till det tillkommer en årlig driftskostnad på 11,7 miljoner kronor. Idag är den årliga driftskostnaden för simhallen 4,4 miljoner kronor.
Bygga ny simhall på annan plats
Om man väljer att en ny simhall ska byggas på en annan plats ska en ny lämplig tomt hittas, något som kan ta tid.
I så fall skulle nuvarande simhall kunna hållas öppen under nybyggnationen. Det innebär dock att man även skulle behöva renovera befintlig simhall för att den ska hålla under byggnationstiden. Det betyder att stora kostnader skulle behöva läggas på den befintliga simhallen för att kunna hålla den öppen till dess att den nya simhallen är klar. Under renoveringstiden skulle simhallen bli tvungen att stänga.
Det är dock fortfarande risk för akutstopp i verksamheten, även om den renoveras, i och med att ingen vet hur länge vattenreningen eller ventilationen fungerar. Det skulle innebära stora ekonomiska risker för kommunen som fastighetsägare och ansvarig gentemot den entreprenör som driver verksamhet i simhallen.
Ett tryggare alternativ skulle i så fall vara att kommunen själva driver verksamheterna i simhallen tills den nya finns på plats, för att slippa de ekonomiska konsekvenserna i form av avtalsbrott gentemot en entreprenör vid ett akutstopp. Beredningen har inte utrett eventuell kostnad för en egen driftorganisation.
Avveckla och riva befintlig simhall
Årskostnaden för att driva befintlig simhall är 4,4 miljoner kronor. De pengarna skulle vid en avveckling av befintlig simhall kunna omfördelas till andra verksamheter, såsom skola, barnomsorg, äldreomsorg och funktionshinderområdet.
Om simhallen skulle avvecklas och rivas skulle den plats där simhallen nu står kunna användas till en ny förskola eller nya bostäder, enligt beredningens rapport.
Om simhallen avvecklas och rivs är Västerbyområdets framtida utveckling något som de förtroendevalda i så fall får ta ställning till. Förslag finns att utveckla området till ett fritidsområde med ett flexibelt aktivitetscenter för alla åldrar, med till exempel parkourbana, cykelbanor och ett kulturhus.
De politiska partiernas ställningstaganden i fråga om simhallens framtid
Läs vad de olika politiska partierna och grupperna tycker i simhallsfrågan.
Fördjupande information
- Förstudie simhallsfrågan (kontakta Medborgarkontoret för att få ta del av studien)
- Rapport från simhallsberedningen Pdf, 584.1 kB.
- Tjänsteskrivelse simhallsberedningens rapport Pdf, 21.9 kB.
- Beslut från kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) 2020-10-14 "Överlämning av rapport från simhallsberedningen" Pdf, 24.1 kB.
Dela
Var det här informationen du sökte?
Tack för att du hjälper oss!