- Du är här:
- Startsida
- Kommun och politik
Publicerad klockan .
Ny version av broshyren Om krisen eller kriget kommer
Mellan den 18 och 29 november skickar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut den nya broschyren "Om krisen eller kriget kommer" till alla hushåll i Sverige. MSB uppmanar till att hålla utkik i brevlådan, läsa broschyren, följa råden och spara den.
MSB fick i mars 2024 uppdraget av regeringen att ta fram en ny version av broschyren Om krisen eller kriget kommer. Förra gången broschyren delades ut till landets samtliga hushåll var 2018. Sedan dess har den säkerhetspolitiska hotbilden mot Sverige försämrats, och vi har gått med i Nato.
Den nya broschyren handlar om:
- Vad kan hota oss.
- Så här kan du och samhället påverkas.
- Så här kan du förbereda dig.
- Gör så här – Om det händer.
Minst en veckas hemberedskap
Den nya broschyren har ett större fokus på vår beredskap för krig och hushållens hemberedskap. Alla som har möjlighet behöver kunna klara sig minst en vecka utan samhällets stöd. Det handlar bland annat om att ha tillräckligt med vatten och mat hemma.
Allt du har gjort i förväg kommer att betyda väldigt mycket om något händer
Inget omedelbart hot just nu
Den nya broschyren ger konkreta råd om hur vi tillsammans kan skaffa en god beredskap, men förklarar också hur vi ska agera om något händer. Även om det inte finns någon omedelbar fara för krig i Sverige, kan ett väpnat angrepp heller inte uteslutas. Samtidigt vet vi att kriser av olika slag kommer att drabba oss, exempelvis cyberattacker, översvämningar och värmeböljor. Mycket pågår här och nu, och det är bra att vara förberedd.
Engagera dig i närområdet
Många kan känna oro inför omvärldsläget. Genom att göra saker tillsammans med andra för att stärka beredskapen, så kan du minska oron och omvandla den till en konkret handling. Ett bra sätt att bidra är att du engagerar dig i ditt närområde och i din egen kommun.
Du kan till exempel engagera dig genom att gå med i en frivilligorganisation så som:
Civil insatsperson, CIP, Brandskyddsföreningen
Du kan också välja att bli sms-livräddare:
Studieförbundet Vuxenskolan arrangerar studiecirklar och håller föreläsningar om hemberedskap. I Götene kommer Vuxenskolan bland annat ordna föreläsningar för Fritid Senior i ämnet.
På Krisinformation.se kan du läsa mer om olika typer av frivilligorganisationer i krisberedskapssystemet:
Frivilligorganisationer - Krisinformation
Digital broschyr
En digital tillgänglighetsanpassad version av broschyren finns att läsa redan idag på MSB:s hemsida:
Broschyren Om krisen eller kriget kommer
När broschyren börjar delas ut den 18 november kan du också ladda ner broschyren på olika språk på MSB:s webbplats.
Den kommer även att finnas på:
- teckenspråk
- i punktskrift
- inläst på svenska
- inläst på engelska
- som korta filmer på olika språk.
Webbplats för barn
Det finns också en webbplats för barn; Lilla Krisinfo. Även om broschyren vänder sig till personer från 16 år och uppåt, så kan även barn läsa den. Webbplatsen är ett viktigt stöd för att informera barn om den nya broschyren, och för att kunna svara på frågor om den. På Lilla Krisinfo finns även information riktad till vårdnadshavare.
Lilla Krisinfo - Broschyr om kris och krig
Känner du oro?
På krisinformation.se finns det samlad information till dig som känner oro på grund av att vi lever i en osäker tid.
Stöd vid oro - Krisinformation.se
Frågor och svar om skyddsrum
När broschyren skickades ut 2018 fick vi en del frågor om skyddsrum. På MSB:s hemsida finns svar på de vanligaste allmänna frågorna om skyddsrum.
Tanken är inte att skyddsrum ska räcka till hela befolkningen. Skyddsrum är bara ett av flera sätt att skydda befolkningen vid fara under höjd beredskap. Det finns också andra möjligheter att söka skydd, exempelvis i förstärkta byggnader, i en källare eller tunnel.
Skyddsrum är i första hand en möjlighet i områden som är svåra att utrymma, så som större tätorter eller städer. Om du bor på landet kanske du själv har en källare eller liknande som kan vara ett alternativt skydd.
Frågor och svar om skyddsrum MSB
Sju dagar – öva för att klara en kris en vecka
Utmana dig själv med scenariot att klara en vecka i kris eller krig. MSB har tagit fram övningsmaterial med ett scenario att skriva ut, eller så kan du genomföra en webbutbildning som tar cirka 15 minuter.
Sju dagar - öva för att klara en kris en vecka, MSB
Dela
Var det här informationen du sökte?
Tack för att du hjälper oss!