- Du är här:
- Startsida
- Kommun och politik
Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.
Publicerad klockan .
Kommunalrådet Åsa Karlssons nyårstal 2015
Publicerad: klockan
I sedvanlig ordning firades det nya året in på Stora Torget med fyrverkerier och nyårstal.
Kommunalrådet Åsa Karlsson höll talet. Du kan läsa hela hennes tal här.
Nyårstalet
Välkommen kära kommuninvånare och alla tillresta gäster.
Welcome, dear new citizen of Götene. I hope your start with us will be good.
Ett år har gått sedan förra nyåret, tiden går fort och mycket har hänt sedan sist. Det finns minnen från det här året som jag kommer att bära med mig för resten av mitt liv.
2015 har det varit händelser av olika slag och här kommer ett axplock: Liljestensskolan har byggts om och våra högstadieelever får en modern skola. Vårrundan och Returrundan är två evenemang som lockar många till vår bygd. På nationaldagen den 6 juni har vi ett nytt firande i form av en medborgarceremoni, då uppmärksammas alla kommuninvånare som fått svenskt medborgarskap. Jag måste också nämna vår attraktiva återvinningscentral, som fått bästa betyg av Avfall Sverige. Se bara vilken succé med att ha öppet på juldagen. Arla firar 100 år med frukost på torget och öppet hus i sina lokaler. Biskopen gör en visitation i Götene pastorat. SM-tävlingarna på Lundsbrunn Golfklubb, rallycross på Kinnekulle Ring, cykeltävlingen Tre Berg och sist men inte minst årets fotbollsmatch, Götene IF mot Malmö FF. Att detta var en stor händelse bevisas av att även jag går för att se fotboll.
Vår kommun har prövats av en helt annan händelse och som har påverkat hela vår bygd. En ung flicka är fråntagen det liv och den framtid hon hade rätt att uppleva. En familj är drabbad av livslång sorg. Jag är innerligt tacksam för den fantastiska sammanslutningen och hjälpinsatsen från så många människor när tragedin slår till. Tack Alla Ni som hjälpte till vid sökandet av Lisa Holm.
Efter sommaren har vi fått ytterligare en utmaning. Det är den flyktingström som inte bara Götene utan hela Sverige är berörda av. Det är ingen som är oberörd av detta. Ensamkommande barn och asylsökande har kommit till Götene. För oss är det en självklarhet att vi vill hjälpa till och skapa en trygghet för dessa människor. Vi använder ofta ordet utmaning och det är en utmaning vi står inför. Styrkan i Götene har varit den tillgång som funnits från vårt civilsamhälle. Kyrkorna, föreningarna och privatpersoner som har stöttat, organiserat och bidragit, så att våra nyanlända fått en bra start i vår kommun. Ett stort TACK vill jag rikta till er.
Jag har använt följande ord i mina tal och vill återupprepa dem: Götene kommun består av er – Ni är viktiga var och en – Du är viktig! Framförallt är Du som kommunmedborgare viktig. Det är du som skapar vårt samhälle och vår kommun.
Det är för Er som vi i den kommunala organisationen finns till.
Vår organisation har verkligen visat under hösten att vi har en kommun i toppklass. Att ha många bollar i luften i den normala verksamheten, samtidigt som ovissheten om vilken verksamhet som ska planeras på kort varsel är det inte alla som klarar. Tänk bara på att få fram kompetent personal och tillskapa nya boenden. ETT TACK till alla som slitit och sett till att vi klarat utmaningarna och att vår verksamhet har hög kvalitet.
Vi har många vardagshjältar i vår organisation; Lärare och övrig personal som ger våra barn och ungdomar kunskap från tidig förskola till grundskola så att de blir rustade inför kommande utmaningar i livet. Personalen inom vård och omsorg som ger de äldre en livskvalitet under ålderns höst samt en bra vardag för våra funktionsnedsatta. Jag vill också nämna de tekniska verksamheterna, utan er stannar vårt samhälle, samt vår räddningstjänst som gör att vi kan känna oss trygga. Ett stort tack till all övrig personal som bidrar till att vår kommun fungerar.
Vi har ett rikt kultur- och fritidsutbud i vår kommun. Med små medel får vi fram ett kulturprogram som håller hög klass. Detta genomförs med hjälp av flera lokala aktörer.
Vad vore en kommun utan alla våra föreningar? Ni gör ett otroligt arbete för vår bygd, så att alla åldrar får möjlighet att utöva sina fritidsintressen.
En grupp till som är viktig för vårt samhälle är alla frivilligarbetare, de gör en stor insats för övriga kommuninvånare. Stort Tack till er.
Kinnekulle har fortfarande en stor utvecklingspotential. Att få leva i ett biosfärområde är inte alla förunnat. Det är viktigt att vi tar tillvara denna unika utmärkelse för hållbar samhällsutveckling och arbetar för att fler entreprenörer kan livnära sig på besöksnäring och nya företag kan starta med fler nya jobb. För många människor är vår fina natur en lugn och fin destination.
Götene kommun är en bra företagarkommun. Ett gott företagsklimat främjar tillväxt, skapar arbetstillfällen och stärker vår ekonomi så att invånarna kan erbjudas en välfärd med ännu bättre kvalitet. Vi har många företag som är framgångrika och stora i sitt slag. Flera expanderar och vi har många nyföretagare. Jag kan nämna några framgångsrika som expanderat under året; Åkessons bil, Wänerstedt, Movab och Dafgårds. Vinden har också vänt för byggbranschen, som lett till att Götene Hus har återanställt personal. Detta kan vi också se på efterfrågan av byggklara tomter.
Det finns ett gott samarbetsklimat mellan näringsliv och kommun och det ser jag som mycket viktigt att vi fortsätter med. Ett exempel på ett gemensamt arbete mellan Kommunen, näringslivet och Destinationsbolaget Läckö-Kinnekulle är vårt fokus på Hällekis som en turistmagnet. Där finns en stor utvecklingspotential med bl a hamnen, campingen, Falkängen och affären.
Nu skall vi rikta blickarna framåt och titta in i 2016 och jag vill då börja med att säga att jag ser positivt på framtiden. Vi har många utmaningar framför oss, men med gemensamma krafter klarar vi detta.
Socialdemokraterna, Götene Framtid och Vänsterpartiet har enats om en gemensam budget och den speglar det bästa för er kommuninvånare. En satsning vi gör är pengar som riktar sig till eleverna i skolan och att de skall få en bra läsförståelse, vilket är A och O för att kunna göra sitt skolarbete.
Vi har även prioriterat det sociala området och äldreomsorg, här finns pengar avsatta till förebyggande insatser. De kommande åren kommer antalet äldre invånare över 80 år att öka. Det ställer stora krav på tillgång till boende. Bygga bostäder för både ung och gammal är en viktig del i vårt arbete.
Det är ett värde för samhället när människor möts och samarbetar, och för var och en av oss när vi lär känna nya människor och kan bidra till det gemensamma. Det värdet går inte att räkna i kronor. Det sker varje dag bl a i föreningslivet, på idrottsplatser, i gympahallar, våra kyrkor, i mötet mellan nyanlända och oss som bott här länge. Där byggs tilliten och där läggs grunden för det Sverige vi är stolta över.
Avslutningsvis har jag några önskningar inför 2016; och det är att vi verkligen får fred på jorden, vi ska minska på orättvisorna och att vi alla får vara friska.
Jag avslutar som förra året med att läsa en dikt skriven av Gerd Hermansson.
NYÅRS KLOCKOR
När nyårsklockor ringa,
vi en skål vill bringa.
En skål för fred för oss alla på vår jord,
fyller ljudet kring våra bord.
Låt det nya året bli ett bra år att minnas,
där alla har rätt att finnas.
Där ingen ensam går,
låt det bli vårt nya år.
Vi är alla värda att må bra,
Du lika väl som jag.
GOTT NYTT ÅR!
Med de orden vill jag önska er alla ett riktigt Gott Nytt År och jag föreslår att vi traditionsenligt förenar oss gemensamt och önskar varandra detsamma.
Jag räknar till tre, så utbrister vi tillsammans: Gott Nytt År. Ett, två, tre, Gott Nytt År!”
Nyårsfyrverkerier 2015 utanför Centrumhuset
Dela
Var det här informationen du sökte?
Tack för att du hjälper oss!