Lyssna

Markpolicy

Dokumentinformation

Det här dokumentet är en markpolicy för Götene kommun, vilket betyder att det beskriver hur kommunen ska hantera och utveckla sitt markinnehav. Det innehåller riktlinjer för hur kommunen ska köpa, sälja och använda mark för att stötta bostadsbyggande, företagsetableringar och samhällsservice, både på kort och lång sikt. Policyn ska hjälpa kommunen att styra sin utveckling och skapa en långsiktigt hållbar markstrategi.

1. Bakgrund

Tillgång till mark är central för kommunens långsiktiga utveckling. Det styr kommunens möjligheter till utveckling och påverkar kommunens framtid både kortsiktigt och långsiktigt. Marktillgång är viktig både för utveckling av bostäder, offentliga service, infrastruktur, verksamheter och industri, dagvattenhantering, allmänt intresse för bland annat friluftsliv och rekreation samt bevarande naturvård.

Ett kommunalt långsiktigt och strategiskt markinnehav utgör tillsammans med det kommunala planmonopolet kraftfulla verktyg för att styra kommunens samhällsutveckling. Enligt plan och bygglagen (SFS 2010:900) ansvarar Sveriges kommuner för planläggning av mark och vatten. Det kommunala markinnehavet är en viktig förutsättning för genomförandet av hela det kommunala uppdraget.

Kommunens vision, strategiska mål och översiktsplan belyser den politiska viljan över hur och var kommunen ska utvecklas och växa. Genom en aktiv markpolitik skapas goda förutsättningar för kommunal styrning för att tillgodose behovet av bland annat olika former av bostäder, företagsetableringar och samhällsservice.

2. Syfte

Syftet med markpolicyn är att beskriva hur det kommunala markinnehavet ska hanteras och utvecklas över tid. Policyn ska fungera vägledande och utgöra ramen för hur kommunen strategiskt ska arbeta med sitt markinnehav. Policyn ska också ge en ökad förståelse för hur kommunen arbetar med markaffärer, på ett förutsägbart och transparent sätt.

Markpolicyn ska översiktligt tydliggöra:

  • varför kommunen äger, och ska äga, mark
  • vilka typer av markområden kommunen i första hand ska eftersträva att förvärva ur ett kortsiktigt och långsiktigt perspektiv
  • för vilka ändamål, och hur, mark avyttras

3. Strategisk inriktning mark

3.1 Innehav

Götene kommun äger, och ska äga, mark för olika ändamål. Ett är avsikten att förädla råmark för olika bebyggelseändamål där så bedöms som lämpligt. Ett annat är kopplat till natur- och friluftsliv. Ett tredje är gatumark och mark för kommunala verksamheter. Mark i kommunal ägo utgör också ett viktigt medel som bytesmark i förhandlingar om strategiska markförvärv. All mark som kommunen äger ska ha ett syfte.

Kommunen ska ha ett strategiskt markinnehav som ger kommunen:

  • stort handlingsutrymme att kunna styra samhällsutvecklingen i enlighet med bland annat kommunens översiktsplan
  • ökar kommunens möjligheter att styra markanvändning och upplåtelseform inom nya verksamhets- och bebyggelseområden
  • större möjligheter att trygga den kommunala servicen inom egna fastigheter.

3.2 Förvärv

Kommunens markreserv ska präglas av långsiktighet och god framförhållning. Strategiska markförvärv ska genomföras i syfte att garantera god markberedskap för att effektivt kunna bemöta behov på både kort och lång sikt. Gällande översiktsplan för kommunen pekar ut i vilken riktning kommunen ska växa. Översiktsplanen ska fungera som underlag för vilka markområden som kommunen ska eftersträva att förvärva. Förvärv till markreserven kan även inkludera områden utanför de som anges i gällande översiktsplan med det långsiktiga perspektivet i åtanke, alternativt att marken kan användas för byte mot andra strategiska fastigheter.

3.3 Försäljning

Götene kommun ska i huvudsak sälja mark för exploatering i syfte att utveckla samhället och uppfylla de politiska målen avseende bostadsförsörjning och verksamhetsetablering. Mark för bostäder och verksamheter ska avyttras till den exploatör som vid varje enskild tidpunkt på bästa sätt bidrar till att realisera kommunens vilja och avsikt med ett visst markområde.

Mark som inte omfattas av översiktsplanen, som inte har något långsiktigt syfte eller användning, som inte framöver kan komma att fungera som utbytesmark eller på annat sätt tjäna kommunen långsiktigt ska efterhand avyttras.

All försäljning av mark ska ske till ett marknadsmässigt pris.

4. Mål

Götene kommun ska säkra sitt markinnehav ur ett både kortsiktigt och långsiktigt perspektiv. Markreserven ska ses ur ett perspektiv på upp emot 50 år. Prioriteringar av vilka fastigheter som ska köpas eller säljas sker bland annat utifrån kommunala mål, gällande översiktsplan med tillhörande fördjupningar och tillägg.

4.1 Kortsiktigt perspektiv

Ur ett kortsiktigt (kortare än tio år) perspektiv ska Götene kommun trygga en markreserv i balans. Det innebär att markreserven ska vara tillräckligt stor för att säkerställa det närmast angelägna behovet av bland annat olika typer av bostäder, etableringsmark och samhällsservice. Förvärv ska i första hand ske inom områden som i översiktsplanen, med tillägg och fördjupningar, är utpekade som bebyggelseområden, utvecklingsområden alternativt utredningsområden och där markreserven inte möjliggör ett säkerställande av kommunala angelägna behov.

4.2 Långsiktigt perspektiv

På lång sikt (längre än tio år) ska Götene kommun stärka sitt markinnehav för att skapa gynnsamma förutsättningar för framtida tillväxt. Eftersom kommunen ska sträva efter att utveckla en långsiktigt hållbar markreserv är det också nödvändigt att bevaka kommunens framtida intressen ur ett längre tidsperspektiv än det som inkluderas i översiktsplanen. Därför är även markområden som kan komma att aktualiseras i kommande översiktsplaneringsarbete av intresse att förvärva.

Utöver de primära förvärvsområdena har kommunen intresse av att förvärva mark som kan användas som bytesmark i förhandling om åtkomst av strategiskt viktiga områden.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!