Lyssna

Delegationsordning för socialnämndens verksamhet

Dokumentinformation

I delegationsordningen kan du läsa om vilka som fått rätt att besluta om olika typer av ärenden inom socialnämndens verksamheter. Socialnämnden är ytterst ansvarig för alla beslut inom sin verksamhet men för att det praktiskt ska fungera kan andra ges rätt att besluta i olika ärenden. Delegater (som kan få rätt att besluta) kan vara socialnämndens arbetsutskott, enskilda förtroendevalda och enskilda tjänstepersoner. De beslut som tas enligt delegation ska också återrapporteras till socialnämnden.

Inledning

I inledningen beskrivs vad det innebär att nämnden delegerar beslut, vilka beslut som kan delegeras eller inte, samt hur en handläggare gör för att anmäla delegationsbeslut.

Delegering av beslutanderätt inom kommunstyrelse eller nämnd

(Kommunallag 2017:725 6 kap §§ 37-41)

Delegering enligt kommunallagen (KL) innebär att beslutanderätten i ett visst ärende eller en grupp av ärenden flyttas från nämnden till någon annan (delegaten). Delegatens beslut ses som nämndens beslut och kan överklagas genom en laglighetsprövning. Nämnden kan inte ändra ett beslut som fattats av en delegat men de kan återkalla delegationen. Nämnden kan också själva ta över ärendet och fatta beslut, så länge delegaten ännu inte har fattat något beslut i ärendet. Nämnden har redovisningsansvaret, men delegaten har det juridiska ansvaret som till exempel tjänstefel eller skadestånd.

Nämnden beslutar själv i vilka ärenden som beslutanderätten ska delegeras och uppdraget lämnas genom att nämnden fattar ett särskilt beslut som protokollförs, eller genom en antagen delegationsordning.

Delegering får lämnas till:

  • Arbetsutskottet
  • Ledamot eller ersättare i nämnden
  • Nämndens presidium
  • Anställd hos kommunen

Delegering får inte lämnas till:

  • Flera anställda i en grupp
  • Anställd tillsammans med ledamot eller ersättare, så kallad blandad delegering
  • Anställd i kommunalt företag

Beslut som måste fattas av nämnden

Enligt kommunallagen (6 kap § 38) får beslutanderätten inte delegeras i följande slag av ärenden:

  • Ärenden som rör verksamhetens mål, inriktning, omfattning eller kvalitet, det vill säga nämndens övergripande ansvar för verksamheten,
  • framställningar eller yttranden till kommunfullmäktige liksom yttranden med anledning av att beslut av nämnden i dess helhet eller av fullmäktige har överklagats,
  • ärenden som rör myndighetsutövning mot enskilda om ärendet är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt,
  • ärenden som väckts genom medborgarförslag och som har lämnats över till nämnden
  • vissa ärenden som anges i särskilda lagar och föreskrifter

Förutom dessa generella undantag från möjligheten att delegera så finns det även specialförfattningar, exempelvis socialtjänstlagen, som innehåller förbud mot att delegera vissa ärenden.

Gränsen för när ett ärende kan fattas på delegation och när det ska fattas ett politiskt beslut kan ibland vara otydligt, särskilt gränsen för när ett ärende är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt. Det beror bland annat på hur vanligt förekommande ärendet är, kommunens storlek, hur stor budgetpåverkan ärendet har samt verksamhetens storlek och organisation.

Du som delegat kan själv alltid välja att lyfta ett ärende till nämnden för beslut istället för att fatta beslutet själv. Du kan också ta hjälp av nämndens ordförande eller din ansvariga chef för en bedömning om ärendet ska beslutas på delegation eller i nämnd.

Delegering eller verkställighet

Delegationsordningen ska enbart innehålla beslut i kommunallagens mening. Med beslut menas att göra överväganden och bedömningar mellan olika alternativ och därmed ta ett självständigt beslut.

Beslut i kommunallagens mening kan normalt överklagas genom laglighetsprövning eller förvaltningsbesvär, men även beslut som inte är överklagningsbara kan behöva finnas med i en delegationsordning. Det gäller till exempelvis yttranden (som normalt inte kan överklagas) men som ofta innehåller självständiga bedömningar och därför kräver delegering för att föras över från styrelsen/nämnden till en delegat.

Förutom beslut i kommunallagens mening brukar man prata om ren verkställighet. Vid ren verkställighet finns det inget utrymme för självständiga bedömningar och ofta är frågorna redan reglerade i lag eller avtal. Det gäller exempelvis beslut där det är uppenbart att endast ett visst beslut får fattas, så som ledighet för vård av sjukt barn, beslut om semester, avgiftsdebitering enligt en fastställd taxa eller att ge bidrag enligt fastställda riktlinjer. Det behövs ingen delegering för att anställda ska ha rätt att fatta beslut om verkställighet.

Ersättare för delegat

Närmast överordnad chef kan vid förhinder för ursprunglig delegat, fatta beslut i alla ärenden delegerade till lägre tjänsteperson. Om en ersättare (exempelvis en tillförordnad eller en vikarie) har utsetts vid frånvaro för delegaten så träder denne in i delegatens ställe och har därmed motsvarande delegation. Biträdande chefs beslutsbefogenheter anges i förekommande fall separat i delegationsordningen.

Anmälning av delegationsbeslut

Beslut som fattats med stöd av delegering, ska anmälas till nämnden vid nämndens nästa sammanträde. Nämnden bestämmer själva hur detta ska ske, exempelvis genom en rutin. Anmälan ska ske dels för att nämnden har behov och skyldighet av information och kontroll, men också för att beslutet ska vinna laga kraft. Beslutet vinner laga kraft tre veckor efter att protokollet med det anmälda delegationsbeslutet anslås på kommunens anslagstavla.

När du fattar ett delegationsbeslut ska det framgå att det är ett delegationsbeslut, antingen på beslutet eller när det registreras i diariet. Det ska framgå vad som beslutats (ärendet), beslutsfattare, beslutsdatum och en hänvisning till punkt i delegationsordningen. I en del verksamheter registreras besluten direkt i verksamhetens dokumentationsprogram och utdrag ur dessa diarieförs.

Kansliet hjälper dig med rutiner och mallar för att dokumentera och anmäla delegationsbeslut.

Delegering i brådskande ärenden

En nämnd får enligt kommunallagen delegera till ordförande eller annan ledamot i nämnden att besluta i ärenden som måste avgöras och som är så brådskande att det inte går att vänta på nämndens beslut. Sådana ärenden och beslut ska anmälan vid nämndens nästa sammanträde, och beslutet ses som ett beslut av nämnden.

1. Övergripande frågor

1.1 Brådskande ärenden

Beslut i ärenden som är så brådskande att nämndens beslut inte kan avvaktas.

Delegat: Socialnämndens ordförande.

Lagrum/författning: Kommunallagen (2017:725) 6 kapitlet § 39.

Anmärkning: Rapporteras till nästkommande nämndssammanträde.

1.2 Beslutanderätt vid förhinder för utsedd tjänstemannadelegat

Rätt att vid förhinder själva utöva den delegerade beslutanderätten eller delegera den vidare till annan anställd hos kommunen. Annan vidaredelegering är inte tillåten.

Delegat: Sektorchef sektor omsorg.

Anmärkning: Beslut lämnas till nämndsekreterare för anmälan till nämnden.

1.4 Omprövning och ändring av delegationsbeslut

Delegat: Ursprunglig delegat.

1.5 Teckna avtal

Teckna avtal som en följd av fattade beslut och enligt angivna riktlinjer inom respektive beslutsfattares ansvarsområde.

Delegat: Sektorchef sektor omsorg, biträdande socialchef.

Teckna avtal som en följd av fattade beslut och enligt angivna riktlinjer när avtalet gäller fler än en nämnd.

Delegat: Kommundirektör.

Anmärkning: lämnas till nämndsekreterare för anmälan till nämnden. För leasingavtal se punkt 1.20.

1.6 Organisationsfrågor

Beslut med anledning av organisationsfrågor inom nämndens verksamhet av mindre principiell betydelse.

Delegat: Sektorchef sektor omsorg, biträdande socialchef.

Anmärkning: Lämnas till nämndsekreterare för anmälan till nämnden.

1.7 Begäran om allmän handling

Beslut om avslag, delvis avslag eller utlämnande med förbehåll vid begäran om allmän handling.

Delegat: Sektorchef sektor omsorg, biträdande socialchef.

Lagrum/författning: Tryckfrihetsförordningen (1949:105) kapitel 2, Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) kapitel 6 § 3.

Anmärkning: lämnas till nämndsekreterare för anmälan till nämnden.

1.8 Personuppgiftsbiträdesavtal

Undertecknande av personuppgiftsbiträdesavtal samt alla därtill hörande justeringar, exempelvis godkännande av underleverantörer.

Delegat: Sektorchef sektor omsorg, biträdande socialchef

Undertecknande av personuppgiftsbiträdesavtal samt alla därtill hörande justeringar, exempelvis godkännande av underleverantörer för kommunövergripande avtal som omfattar flera nämnder.

Delegat: Kommundirektör.

Lagrum/författning: Dataskyddsförordningen 2016/679. Lag med kompletterande bestämmelser till EU:s dataskyddsförordning.

Anmärkning: lämnas till nämndsekreterare för anmälan till nämnden.

1.9 Registrerades rättigheter

Beslut om avslag eller begränsningar gällande de registrerades rättigheter. Exempelvis avslag på ”rätt till tillgång” enligt artikel 15 eller avslag på ”rätt till radering” enligt artikel 17.

Delegat: Nämndsekreterare.

Lagrum/författning: Dataskyddsförordningen 2016/679. Lag med kompletterande bestämmelser till EU:s dataskyddsförordning.

1.10 Sekretesskydd för anmälare

Beslut om sekretesskydd för anmälare.

Delegat: Sektorchef sektor omsorg, enhetschef individ- och familjeenheten.

Lagrum/författning: Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) kapitel 26 § 5.

1.11 Sekretess i förhållande till vårdnadshavare

Beslut om sekretess i förhållande till vårdnadshavare.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott, i brådskande fall ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott utsett.

Lagrum/författning: Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) kapitel 12 § 3.

1.12 Representation

Beslut om representation eller uppvaktning utöver vad som följer av fastställda regler.

Delegat: Socialnämndens ordförande.

Anmärkning: Redovisas på nästkommande nämndssammanträde.

1.13 Bedöma personuppgiftsincident

Beslut om en personuppgiftsincident ska anmälas till tillsynsmyndigheten eller inte, samt beslut om de registrerade ska informeras om att incidenten inträffat.

Delegat: Sektorchef, biträdande socialchef

Lagrum/författning: Dataskyddsförordningen(GDPR) artikel. 33-34.

Anmärkning: Lämnas till nämndsekreterare för anmälan till nämnden.

1.14 Teckna leasingavtal

Tecknande av kommunens samtliga leasingavtal.

Delegat: upp till 300 prisbasbelopp: ekonomichef, över 300 prisbasbelopp: kommundirektör

Anmärkning: Angivna prisbasbelopp avser kontraktsvärde på aktuellt leasingavtal.

2. Domstol- och åklagarmyndighetsärenden

2.1 Fullmakt att företräda nämnden

Utfärdande eller återkallande av fullmakt att företräda nämnden och föra dess talan vid domstol eller annan myndighet.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Anmärkning: I samråd med sektorchef. Undantaget de fall som rör ärenden inom individ- och familjeomsorg enligt delegation 9.1.3.

2.2 Överklaga dom eller begära prövningstillstånd

Beslut om att överklaga dom eller begära prövningstillstånd, som ankommer på nämnden.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Anmärkning: Undantaget de fall som rör ekonomiskt bistånd enligt delegation 9.1.2.

2.3 För sent inkomna överklaganden

Avvisning av för sent inkomna överklaganden.

Delegat: Handläggare.

Lagrum/författning: Förvaltningslagen (1986:223) § 45.

Anmärkning: Lämnas till nämndsekreterare för anmälan till nämnden.

2.4 Yrkande om inhibition samt yttrande till rätten

Yrkande om inhibition samt yttrande till förvaltningsrätt eller kammarrätt.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Anmärkning: Vid yttrande krävs det att det överklagade beslutet i sig går att delegera, annars beslutar nämnd.

2.5 Yttrande med anledning av delegationsbeslut som överklagats

Yttrande eller svar till domstol eller annan myndighet med anledning av delegationsbeslut som överklagats.

Delegat: Ursprunglig delegat. I brådskande fall enhetschef.

Anmärkning: Delegat enhetschef gäller när socialnämndens arbetsutskott är delegat men beslut från arbetsutskottet inte kan inväntas. Rapporteras i dessa fall på nästkommande arbetsutskott.

2.6 Avvisande av ombud

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: Förvaltningslagen (1986:223) § 9.

3. Yttranden och anmälningar till annan myndighet

3.1 Yttrande till Inspektionen för vård och omsorg

Svar på begäran om yttrande till Inspektionen för vård och omsorg.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 13 kapitlet 2 § Socialtjänstlagen (2001:453).

3.2 Anmälan av missförhållande till Inspektionen för vård och omsorg

Anmälan till Inspektionen för vård och omsorg om allvarligt missförhållande/risk för allvarligt missförhållande i kommunens egen verksamhet, eller annan som verksamhet som kommunen har anlitat.

Delegat: Sektorchef sektor omsorg.

Lagrum/författning: 14 kapitlet 7 § Socialtjänstlagen (2001:453), 24 f § Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387), Socialstyrelsens författningssamling 2001:5.

Anmärkning: Rapporteras vid nästkommande arbetsutskott. Se lokal ”Rutin för rapportering och anmälan av missförhållanden och allvarliga missförhållanden enligt Lex Sarah (SN 2017/112).”

3.3 Ansökan hos IVO om överflyttning av ärende

Ansökan hos Inspektionen för vård och omsorg om överflyttning av ärende till annan kommun.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 2 a kapitlet 11 § Socialtjänstlagen (2001:453).

3.4 Underrättelse till Försäkringskassan om barn med underhållsstöd

Underrättelse till Försäkringskassan om att barn med underhållsstöd placerats i familjehem respektive återflyttat till förälder.

Delegat: Biståndshandläggare eller socialsekreterare inom verksamhetsområdet med minst ett års erfarenhet av myndighetsutövning.

Lagrum/författning: 106 kapitlet Socialförsäkringsbalken (2010:110).

3.5 Ändring av betalmottagare för allmänt barnbidrag

Beslut om framställning till Försäkringskassan om ändring av betalmottagare för allmänt barnbidrag när barn är placerade utom hemmet.

Delegat: Biståndshandläggare eller socialsekreterare inom verksamhetsområdet med minst ett års erfarenhet av myndighetsutövning.

Lagrum/författning: 106 kapitlet 6 § Socialförsäkringsbalken (2010:110).

3.6 Yttrande till överförmyndaren

Delegat: Biståndshandläggare eller socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 16 kapitlet 10 § Föräldrabalken (1949:381).

3.7 Yttrande i körkortsärenden

Delegat: Biståndshandläggare eller socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 3 kapitlet 8 § och 5 kapitlet 2 § Körkortsförordningen.

3.8 Yttrande i ärenden om förordnande av god man eller förvaltare

Yttrande om ärende om förordnande av god man eller förvaltare för någon som har fyllt 16 år.

Delegat: Biståndshandläggare eller socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 11 kapitlet 16 § 2 stycket Föräldrabalken (1949:381).

3.9 Yttrande vid prövning av vapenlicens

Delegat: Biståndshandläggare eller socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Anmärkning: Upplysningar får endast lämnas ut om den enskilde samtyckt till det (Justitieombudsmannen 1986/84 s 188 f).

3.10 Uppgiftslämnande till smittskyddsläkare

Delegat: Verksamhetschef inom hälso- och sjukvård, medicinskt ansvarig sjuksköterska eller enhetschef.

Lagrum/författning: 6 kapitlet 9 § Smittskyddslagen (2004:168).

3.11 Anmälan enligt smittskyddslagen

Delegat: Verksamhetschef inom hälso- och sjukvård, medicinskt ansvarig sjuksköterska eller enhetschef.

Lagrum/författning: 6 kapitlet 9 § Smittskyddslagen (2004:168).

4. Polisiära ärenden

4.1 Polisanmälan angående brott mot egna verksamheten

Delegat: Enhetschef inom sektor omsorg, säkerhetssamordnare.

Anmärkning: 12 kapitlet 10 § Socialtjänstlagen (2001:453).

4.2 Polisanmälan angående brott mot underårig

Delegat: Enhetschef inom sektor omsorg, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: Vid misstanke om brott enligt Brottsbalken (1962:700) 3, 4 och 6 kapitlet samt misstanke om brott för vilket inte är föreskrivet lindrigare straff än fängelse ett år.

Anmärkning: 12 kapitlet 10 § Socialtjänstlagen (2001:453).

4.3 Polisanmälan angående vissa brott

Delegat: Enhetschef inom sektor omsorg, 1:e socialsekreterare, säkerhetssamordnare.

Lagrum/författning: Vid misstanke om brott enligt Brottsbalken (1962:700) 3, 4 och 6 kapitlet samt misstanke om brott för vilket inte är föreskrivet lindrigare straff än fängelse ett år.

Bidragsbrott anmäls enligt Bidragsbrottslag 6 §.

Anmärkning: 12 kapitlet 10 § Socialtjänstlagen (2001:453).

5. Ekonomi

5.1 Beslutsattestanter och behörighetsattestanter

Utse beslutsattestanter och behörighetsattestanter för ekonomiska transaktioner.

Delegat: Sektorchef sektor omsorg.

Anmärkning: Se reglemente för attest och utanordning § 5. Rapporteras månadsvis och lämnas till nämndsekreterare för anmälan till nämnden.

5.2 Externa medel och bidrag

Underteckna ansökan om externa medel och bidrag upp till 10 miljoner kronor.

Delegat: Sektorchef sektor omsorg.

Anmärkning: Se rutin antagen av socialnämnden 2020-05-19 (SN 2019/301). Ansökningar skickas till nämndsekreterare för anmälan till nämnden.

5.3 Besluta om reglering av försäkringsskador

Delegat: Sektorchef sektor omsorg.

Anmärkning: Lämnas till nämndsekreterare för anmälan till nämnden.

5.4 Social samfond

Utdelning från stiftelsen Social samfond.

Delegat: Socialnämndens presidium.

6. Upphandling och avrop

6.1 Antagande av anbud

Antagande av anbud för material, varor och tjänster inom nämndens verksamhet upp till 200 prisbasbelopp.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Antagande av anbud för material, varor och tjänster inom nämndens verksamhet upp till 30 prisbasbelopp.

Delegat: Sektorchef sektor omsorg.

Anmärkning: Lämnas till nämndsekreterare för anmälan till nämnden.

6.2 Avbryta upphandling

Avbrytande av upphandling inom nämndens verksamhet (ej kommunövergripande).

Delegat: Sektorchef sektor omsorg, biträdande socialchef.

Anmärkning: lämnas till nämndsekreterare för anmälan till nämnden.

6.3 Direktupphandling

Antagande av leverantör vid direktupphandling upp till inom lag föreskrivna värden.

Delegat: Sektorchef sektor omsorg, biträdande socialchef, enhetschef inom sektor omsorg.

Lagrum/författning: Lag (2016:1145) om offentlig upphandling, Lag (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna.

Anmärkning: Enligt antagen ”Riktlinje för inköp och upphandling” ska samråd ske med upphandlingsenheten inför direktupphandling överstigande ett halvt prisbasbelopp. Lämnas till nämndsekreterare för anmälan till nämnden.

6.4 Anlitande av inköpscentral

Beslut om att anlita inköpscentral för upphandling gällande socialnämndens behov och rätt att uppdra åt chef vid sådan inköpscentral att besluta om att:

  • inleda upphandling
  • fastställa upphandlingsdokumentation
  • fatta tilldelningsbeslut och underteckna avtal
  • vid behov, avbryta upphandlingen.

Delegat: Upp till 200 prisbasbelopp: Socialnämndens arbetsutskott

Upp till 30 prisbasbelopp: Socialchef

6.5 Anlitande av inköpscentral, avrop ramavtal

Beslut om att anlita inköpscentral som ombud vid avrop av ramavtal upphandlat av annan inköpscentral.

Delegat: Upp till 200 prisbasbelopp: Socialnämndens arbetsutskott

Upp till 30 prisbasbelopp: Socialchef

7. Fastighet och egendom

7.1 Avyttring av lös egendom

Besluta om avyttring av lös egendom (till exempel möbler).

Delegat: Sektorchef sektor omsorg, biträdande socialchef, enhetschef inom sektor omsorg.

Anmärkning: lämnas till nämndsekreterare för anmälan till nämnden.

7.2 Inhyrning av verksamhetslokaler

Beslut om att ingå hyresavtal avseende verksamhetslokaler utöver de som hyrs via Nämnd för Service och Teknik med avtalstid upp till och med tre år och, eller årlig hyressumma på maximalt 500 000 kronor.

Delegat: Sektorchef sektor omsorg, biträdande socialchef.

Anmärkning: lämnas till nämndsekreterare för anmälan till nämnden.

7.3 Beslut om upplåtelse och, eller uthyrning av lokaler

Delegat: Sektorchef sektor omsorg, biträdande socialchef.

Anmärkning: lämnas till nämndsekreterare för anmälan till nämnden.

8. Samhällsbyggnadsärenden

8.1 Yttrande detaljplaner

Yttrande över detaljplaner i samrådsfasen.

Delegat: Sektorchef sektor omsorg.

Anmärkning: lämnas till nämndsekreterare för anmälan till nämnden.

8.2 Yttrande planfrågor

Yttrande i planfrågor av mindre principiell betydelse.

Delegat: Sektorchef sektor omsorg.

Anmärkning: lämnas till nämndsekreterare för anmälan till nämnden.

9. Individ- och familjeomsorg

9.1 Domstolsärenden och andra myndighetsärenden

9.1.1 Rättslig process eller förrättning

Beslut om att inleda rättslig process eller förrättning som ankommer nämnden.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten.

9.1.2 Överklaga dom eller beslut om ekonomiskt bistånd

Beslut om att överklaga dom eller beslut gällande ekonomiskt bistånd som ankommer nämnden.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare och kommunjurist.

9.1.3 Föra socialnämndens talan

Föra socialnämndens talan inför domstol och andra myndigheter samt vid förrättningar och förhandlingar av skilda slag, eller genom ombud göra det samma.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare och kommunjurist.

9.1.4 Föra talan i förvaltningsrätt om återkrav

Beslut om att föra talan i förvaltningsrätt om återkrav enligt 9 kapitlet 1-2 §§ Socialtjänstlagen (2001:453) och 8 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 9 kapitlet 3 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.1.5 Målsägandebiträde för underårig

Begäran till domstol om behov av målsägandebiträde för underårig.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet med minst ett års erfarenhet av myndighetsutövning.

Lagrum/författning: 5 kapitlet 2 § Socialtjänstförordningen (2001:937).

9.2 Yttranden

9.2.1 Yttrande enligt namnlagen

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 45 och 46 §§Namnlagen (1987:670).

9.2.2 Yttrande till passmyndigheten

Yttrande till passmyndigheten vid utfärdande av pass utan vårdnadshavarens medgivande.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 3 § 2 stycket Passförordningen (1979:664).

9.2.3 Yttrande beträffande äktenskapsdispens

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 15 kapitlet 1 § Äktenskapsbalken (1987:230).

9.2.4 Yttrande till Migrationsverket om fortsatt vård

Yttrande till Migrationsverket gällande fortsatt vård efter 18 år.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten.

Lagrum/författning: § 17 Utlänningslagen (2005:716).

Anmärkning: Rapporteras vid nästkommande arbetsutskott.

9.2.5 Yttrande till domstol, föremål för LVM-vård

Yttrande till allmän domstol när den som begått brottslig gärning kan bli föremål för LVM-vård.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 31 kapitlet 2 § Brottsbalken (1962:700).

9.2.6 Yttrande åklagarmyndigheter, ung under 18 år

Yttrande till Åklagarmyndigheten då den unge är under 18 år.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 11 § Lag med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare (1964:167).

9.2.7 Upplysning i vårdnads-, boende- och umgängesmål

Lämnande av upplysningar till tingsrätt i vårdnads-, boende- och umgängesmål.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 6 kapitlet 19 § 2 stycket Föräldrabalken (1949:381).

9.2.8 Yttrande till åklagande, ung under 15 år

Yttrande till åklagare med anledning av eventuell utredning beträffande den som är under 15 år.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 31 § och 33 § Lag med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare (1964:167).

9.2.9 Yttrande vid åtalsprövning, tilltalad beretts vård enligt LVM

Yttrande till åklagare vid åtalsprövning där tilltalad beretts vård enligt Lag om vård av missbrukare i vissa fall (LVM).

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 46 § Lag om vård av missbrukare i vissa fall (1988:870).

9.2.10 Yttrande behov av offentligt biträde

Anmälan om behov av offentligt biträde.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet med minst ett års erfarenhet av myndighetsutövning.

Lagrum/författning: 3 § Lagen om offentligt biträde (1996:1620).

9.2.11 Yttrande rättshjälp genom offentligt biträde samt kostnadsräkning

Yttrande över ansökan om rättshjälp genom offentligt biträde samt yttrande över kostnadsräkning.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet med minst ett års erfarenhet av myndighetsutövning.

Lagrum/författning: 3 § Lagen om offentligt biträde (1996:1620) och 7 § förordningen om offentligt biträde (1997:405).

9.2.12 Yttrande ansökan till hemvärnet

Yttrande till Försvarsmakten vid ansökan till hemvärnet.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 5 § Hemvärnsförordning (1997:146).

9.3 Ekonomiskt bistånd

9.3.1 Beslut i ärende om bistånd

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

Anmärkning: Om summan överstiger skäliga kostnader ska detta överläggas med socialnämndens arbetsutskott.

9.3.2 Förmedling av egna medel

Beslut i form av förmedling av egna medel.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.3.3 Avslag då utredning inte kunnat slutföras

Avslag på grund av att utredning inte kunnat slutföras.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.3.4 Försörjningsstöd med villkor

Beslut i ärende om försörjningsstöd med villkor om praktik eller kompetenshöjande åtgärder.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 4 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.3.5 Vägrande av eller nedsättning av försörjningsstöd

Beslut i ärenden med vägrande av eller nedsättning av fortsatt försörjningsstöd.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 5 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.3.6 Hyresskulder och, eller elskulder

Hyresskulder och, eller elskulder upp till tre månader.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Hyresskulder och, eller elskulder överstigande tre månader.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.3.7 Tandvårdskostnader

Tandvårdskostnader inom riktlinjer.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Tandvårdskostnader utöver riktlinjer.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

9.3.8 Fickpengar

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.3.9 Begravningskostnader och utgifter i anslutning till dödsfall

Begravningskostnader och utgifter i omedelbar anslutning till dödsfallet enligt riktlinjer.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Begravningskostnader och utgifter i omedelbar anslutning till dödsfallet enligt utöver riktlinjer.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.3.10 Utrustning för boendemiljö

Utrustning för boendemiljö enligt riktlinjer.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Utrustning för boendemiljö utöver riktlinjer.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.3.11 Flyttkostnader

Flyttkostnader enligt riktlinjer.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Flyttkostnader utöver riktlinjer.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.3.12 Resor

Resor enligt riktlinjer.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Resor utöver riktlinjer.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.3.13 Eftergift av återkrav

Eftergift av återkrav på ekonomiskt bistånd.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 9 kapitlet 4 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.4 Övriga ersättningar

9.4.1 Ersättning med stöd av LMA

Beslut om ersättning med stöd av Lag (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. (LMA) för den som ansöker om uppehållstillstånd med hänvisning till gymnasielagen.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 3a § andra och tredje stycket samt 17 § (1994:137) om lagen mottagande av asylsökande m.fl.

9.5 Biståndsärenden rörande placeringar

9.5.1 Placering eller omplacering för barn och unga

Beslut om bistånd åt barn och ungdom i form av placering eller omplacering i familjehem, vård eller boende upp till fyra månaders vistelse.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Beslut om bistånd åt barn och ungdom i form av placering och omplacering i familjehem, vård eller boende över fyra månaders vistelse.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.5.2 Vistelse i jourhem eller akuthem för barn och ungdom

Beslut om bistånd i form av tillfällig vistelse i jourhem eller akuthem för barn och ungdom upp till fyra månaders vistelse.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Beslut om bistånd i form av tillfällig vistelse i jourhem eller akuthem för barn och ungdom över fyra månaders vistelse.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänsten (2001:453).

9.5.3 Placering av barn i skyddat boende

Beslut om barn i form av placering i skyddat boende.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott

Lagrum/författning: 3 kapitlet 3 § Lag (2024:79) om placering av barn i skyddat boende.

9.5.4 Omedelbar insats i form av skyddat boende

Beslut om omedelbar insats i form av skyddat boende för barn.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. I brådskande fall ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott har utsett.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Lag (2024:79) om placering av barn i skyddat boende.

9.5.5 Ansökan om tid för förlängd ansökan

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 6 § 2 stycket Lag (2024:79) om placering av barn i skyddat boende.

9.5.6 Omedelbar insats i form av skyddat boende ska upphöra

Besluta om att omedelbar insats i form av skyddat boende för barn ska upphöra

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 8 § Lag (2024:79) om placering av barn i skyddat boende

9.5.7 Var placering ska ske och hur insats ska genomföras

Beslut om var barnet ska placeras och hur insatsen i övrigt ska genomföras.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. I brådskande fall ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott har utsett.

Lagrum/författning: 5 kapitlet 1 § Lag (2024:79) om placering av barn i skyddat boende

9.5.8 Övervägande om insatsen ska fortsätta

Övervägande om insatsen i form av placering i skyddat boende ska fortsätta.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 5 kapitlet 3 § Lag (2024:79) om placering av barn i skyddat boende.

9.5.9 Hemlighållande av vistelseort

Beslut om hemlighållande av vistelseort.

Delegat: Beslutas av socialnämnd. I brådskande fall ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott har utsett.

Lagrum/författning: 5 kapitlet 4 § 1 stycket 2 punkten Lag (2024:79) om placering av barn i skyddat boende.

9.5.10 Umgängesbegränsning

Beslut om umgängesbegränsning.

Delegat: Beslutas av socialnämnd. I brådskande fall ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott har utsett.

Lagrum/författning: 5 kapitlet 4 § 1 stycket 2 punkten Lag (2024:79) om placering av barn i skyddat boende.

9.5.11 Övervägande om fortsatt hemlighållande av vistelseort eller umgängesbegränsning

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 5 kapitlet 6 § Lag (2024:79) om placering av barn i skyddat boende.

9.5.12 Avvisande av framställning från vårdnadshavare

Avvisande av framställning från vårdnadshavare om att beslut om hemlighållande av vistelseort eller umgängesbegränsning ska upphöra.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 5 kapitlet 7 § Lag (2024:79) om placering av barn i skyddat boende.

9.5.13 Upphörande av insats

Beslut om upphörande av insats.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 7 kapitlet 1 § 1 stycket Lag (2024:79) om placering av barn i skyddat boende.

9.5.14 Avvisande av framställning från vårdnadshavare om upphörande av placering

Beslut om avvisande av framställning från vårdnadshavare om att insats enligt 3 kapitlet § Lag (2024:79) om placering av barn i skyddat boende ska upphöra.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare

Lagrum/författning: 7 kapitlet 2 § Lag (2024:79) om placering av barn i skyddat boende.

9.5.15 Polishandräckning skyddat boende

Begäran om polishandräckning för att genomföra beslut om skyddat boende eller om en omedelbar sådan insats.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. I brådskande fall ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott har utsett.

Lagrum/författning: 8 kapitlet 7 § Lag (2024:79) om placering av barn i skyddat boende.

9.5.16 Placering eller omplacering i HVB eller i familjehem för vuxna

Beslut om bistånd åt vuxna i form av placering eller omplacering i hem för vård, boende eller i familjehem upp till fyra månaders vistelse.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Beslut om bistånd åt vuxna i form av placering/omplacering i hem för vård, boende eller i familjehem över fyra månaders vistelse.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.5.17 Uppföljning av ett barns situation när utredning avslutats utan insats

Beslut om uppföljning av ett barns situation när en utredning som gäller barnets behov av stöd eller skydd avslutats utan beslut om insats.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 11 kapitlet 4a § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.5.18 Upphörande av placering eller omplacering i HVB eller familjehem

Beslut om upphörande av bistånd i form av placering eller omplacering i hem för vård eller boende eller i familjehem.

Delegat: Enhetschef individ- familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.5.19 Uppföljning av ett barns situation när placering har upphört

Beslut om uppföljning av ett barns situation efter det att en placering i ett familjehem eller i ett hem för vård eller boende har upphört.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 11 kapitlet 4b § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.5.20 Tränings- eller jourlägenhet

Beslut om bistånd i form av tränings- eller jourlägenhet.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare

9.6 Biståndsärenden rörande kontaktperson/-familj och familjehem

9.6.1 Avtal med familjehem

Ingå avtal med den som nämnden avser anlita som familjehem.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten.

Lagrum/författning: 6 kapitlet 6 b § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.6.2 Kontaktperson och, eller kontaktfamilj

Beslut om bistånd i form av kontaktperson och, eller kontaktfamilj.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet med minst ett års erfarenhet av myndighetsutövning.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.6.3 Upphörande av bistånd kontaktperson och kontaktfamilj

Beslut om upphörande av bistånd i form av kontaktperson och, eller kontaktfamilj.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet med minst ett års erfarenhet av myndighetsutövning.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.6.4 Ersättning till familjehem

Beslut om ersättning till familjehem (arvode och omkostnadsersättning) enligt norm och riktlinjer.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet med minst ett års erfarenhet av myndighetsutövning.

Beslut om ersättning till familjehem (arvode och omkostnadsersättning) över norm och riktlinjer.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 6 kapitlet 6 b § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.6.5 Ersättning till kontaktperson och kontaktfamilj

Beslut om ersättning till kontaktperson och kontaktfamilj (arvode och omkostnadsersättning) enligt norm och riktlinjer.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet med minst ett års erfarenhet av myndighetsutövning.

Beslut om ersättning till kontaktperson och kontaktfamilj (arvode och omkostnadsersättning) över norm och riktlinjer.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.6.6 Bistånd när endast en vårdnadshavare samtycker

Beslut om bistånd i form av kontaktperson eller kontaktfamilj när endast den ena vårdnadshavaren samtycker.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 6 kapitlet 13 a § Föräldrabalken (1949:381).

9.6.7 Familjebehandling

Beslut om familjebehandling i kommunens regi.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.7 Avgifter och återkrav

9.7.1 Avgift från föräldrar

Beslut om avgift från föräldrar vars barn är under 18 år och får vård i ett annat hem än det egna.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet med minst ett års erfarenhet av myndighetsutövning.

Lagrum/författning: 8 kapitlet 1 § 2 stycket Socialtjänstlagen (2001:453) och 6 kapitlet 2 § Socialtjänstförordningen (2001:937).

9.7.2 Återkräva ekonomiskt bistånd

Beslut om att återkräva ekonomiskt bistånd.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 9 kapitlet 1-2 §§ Socialtjänstlagen (2001:453).

Anmärkning: Se kommunförbundets cirkulär 1997:128.

9.7.3 Ersättning från, eller avgiftsbefrielse för missbruksvård

Beslut om ersättning från, eller avgiftsbefrielse för den enskilde till kommunen för missbruksvård i form av plats vid hem för vård eller boende eller i familjehem (vuxna).

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 8 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453) och 6 kapitlet 1 § Socialtjänstförordningen (2001:937).

Anmärkning: Regeringsbeslut om högsta nivå.

9.8 God man, förvaltare, kontaktperson och kontaktfamilj

9.8.1 Behov av god man eller förvaltare

Beslut om anmälan till överförmyndaren om behov av god man eller förvaltare.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 5 kapitlet 3 § punkt 1 Socialtjänstförordningen (2001:937).

9.8.2 Behov av god man eller förvaltare finns inte längre

Beslut om anmälan till överförmyndaren om att behov av god man eller förvaltare inte längre finns.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 5 kapitlet 3 § punkt 2 Socialtjänstförordningen (2001:937).

9.8.3 Förvaltning av underårigs egendom

Beslut om anmälan till överförmyndaren om förhållanden beträffande förvaltningen av underårigs egendom.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 5 kapitlet 3 § punkt 3 Socialtjänstförordningen (2001:937).

9.8.4 Utse kontaktperson eller kontaktfamilj

Beslut om att utse kontaktperson eller kontaktfamilj.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 3 kapitlet 6 b § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.9 Utredning

9.9.1 Inleda utredning

Beslut om att inleda utredning (barn och vuxna) vid anmälan.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 11 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.9.2 Utredning inleds inte eller läggs ner

Beslut om att utredning inte ska inledas eller att inledd utredning ska läggas ner (barn och vuxna).

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 11 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.9.3 Avsluta utredning

Beslut om att avsluta utredning vid anmälan.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Beslut om att avsluta utredning vid ansökan om utredningen avslutas utan insats.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet med minst ett års erfarenhet av myndighetsutövning.

Beslut om att avsluta utredning vid ansökan om utredningen avslutas med insats.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 11 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.9.4 Utredning föranleder inte åtgärd

Beslut om att utredning inte ska föranleda åtgärd.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 11 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.9.5 Förlängning av utredningstid

Förlängning av utredningstid i ärenden som rör barn.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 11 kapitlet 2 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.9.6 Utredning utan samtycke

Utredning utan att den enskilde samtycker.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 11 kapitlet 2 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.9.7 Omedelbart skydd

Bedömning av barn och ungas behov av omedelbart skydd.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet med minst ett års erfarenhet av myndighetsutövning.

Lagrum/författning: 11 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.10 Vård av barn och unga

9.10.1 Medgivande stadigvarande vård och fostran

Medgivande att barn tas emot för stadigvarande vård och fostran i enskilt hem som inte tillhör någon av barnets föräldrar eller annan vårdnadshavare.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 6 kapitlet 6 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.10.2 Övervägande om fortsatt vård utom hemmet

Övervägande om fortsatt vård, utom det egna hemmet, fortfarande behövs.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 6 kapitlet 8 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.10.3 Överflyttning av ärende till annan kommun

Beslut om begäran av överflyttning av ärende till annan kommun.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 2 a kapitlet 10 § Socialtjänstlagen (2001:453).

Anmärkning: Avser även ärenden enligt LVU och LVM.

9.10.4 Mottagande av ärende från annan kommun

Beslut i fråga om mottagande av ärende från annan kommun.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 2 a kapitlet 10 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.11 Beslut enligt Lag med särskilda bestämmelser om Vård av Unga (LVU)

Vissa § i LVU har kompletterande beslutanderätt och innebär att beslutanderätten får användas av i första hand socialnämndens ordförande, och i andra hand socialnämndens vice ordförande i brådskande ärenden.

9.11.1 Ansökan om vård enligt LVU

Ansökan till förvaltningsrätt för vård enligt Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott

Lagrum/författning: 4 § Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

9.11.2 Omedelbart omhändertagande

Beslut om omedelbart omhändertagande.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. I brådskande fall ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott har utsett.

Lagrum/författning: 6 § Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

Anmärkning: Beslut av ordförande eller annan namngiven ledamot rapporteras vid nästkommande arbetsutskott.

9.11.3 Omedelbart omhändertagande ska upphöra

Beslut om att omedelbart omhändertagande ska upphöra då det inte längre finns skäl.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. I brådskande fall ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott har utsett.

Lagrum/författning: 9 § 3 stycket Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

Anmärkning: Beslut av ordförande eller annan namngiven ledamot rapporteras vid nästkommande arbetsutskott.

9.11.4 Hur och var vård ordnas

Beslut om hur vården ska ordnas och var den unga ska vistas under vårdtid.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. I brådskande fall ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott har utsett.

Lagrum/författning: 11 §, 1 stycket Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

Anmärkning: Beslut av ordförande eller annan namngiven ledamot rapporteras vid nästkommande arbetsutskott.

9.11.5 Vistas i eget hem under vårdtid

Beslut om att den unge får vistas i sitt eget hem under vårdtiden.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. I brådskande fall ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott har utsett.

Lagrum/författning: 11 §, 2 stycket Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

Anmärkning: Vården ska alltid inledas utanför hemmet.

Beslut av ordförande eller annan namngiven ledamot rapporteras vid nästkommande arbetsutskott.

9.11.6 Överväga beslut enligt 13 § första stycket LVU

Övervägande av om vård med stöd av 2 § LVU fortfarande behövs.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 13 § första stycket Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

Anmärkning: Var sjätte månad. Övervägande är inte ett beslut och kan därför inte överklagas.

9.11.7 Omprövning av beslut enligt 13 § andra stycket LVU

Omprövning av vård med stöd av 3 § LVU.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 13 § andra stycket Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

Anmärkning: Var sjätte månad.

9.11.8 Överväga beslut enligt 13 b § LVU

Övervägande om att ansöka om flyttningsförbud.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 13 b § Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

Anmärkning: Var sjätte månad. Övervägande är inte ett beslut och kan därför inte överklagas.

9.11.9 Överväga beslut enligt 13 c § LVU

Övervägande om vårdnadsöverflyttning.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 13 c § Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

Anmärkning: Var sjätte månad. Övervägande är inte ett beslut och kan därför inte överklagas.

9.11.10 Överväga beslut enligt § 14, 2 stycket punkt 2

Överväga om beslut enligt § 14, 2 stycket punkt 2 fortfarande behövs.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 14 §, 3 stycket § Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

Anmärkning: Var tredje månad.

9.11.11 Upphörande av vård

Beslut om att vården ska upphöra.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 21 §, 1 stycket Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

9.11.12 Kontakt med utsedd kontaktperson eller behandling i öppna former

Beslut om regelbunden kontakt med särskilt utsedd kontaktperson eller behandling i öppna former.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 22 §, 1 stycket Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

9.11.13 Prövning om förebyggande insats ska upphöra

Prövning av beslut om förebyggande insats ska upphöra att gälla.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 22 §, 3 stycket Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

Anmärkning: Var sjätte månad.

9.11.14 Förebyggande insats

Beslut om förebyggande insats.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 22 §, 3 stycket Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

9.11.15 Flyttningsförbud

Ansökan hos förvaltningsrätten om flyttningsförbud.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 24 § Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

9.11.16 Övervägande av behov av flyttningsförbud

Övervägande om behov av flyttningsförbud kvarstår.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 26 §, 1 stycket Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

Anmärkning: Var tredje månad.

9.11.17 Upphörande av flyttningsförbud

Beslut om att flyttningsförbud ska upphöra.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 26 §, 2 stycket Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

9.11.18 Tillfälligt flyttningsförbud

Beslut om tillfälligt flyttningsförbud.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. I brådskande fall ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott har utsett.

Lagrum/författning: 27 §, 1 stycket Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

Anmärkning: Beslut av ordförande eller annan namngiven ledamot rapporteras vid nästkommande arbetsutskott.

9.11.19 Upphörande av tillfälligt flyttningsförbud

Beslut om att ett tillfälligt flyttningsförbud enligt § 27 LVU ska upphöra.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. I brådskande fall ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott har utsett.

Lagrum/författning: 30 §, 2 stycket Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

Anmärkning: Beslut av ordförande eller annan namngiven ledamot rapporteras vid nästkommande arbetsutskott.

9.11.20 Rätt till umgänge vid flyttningsförbud

Beslut om hur rätt till umgänge med den unga ska utövas vid flyttningsförbud eller tillfälligt flyttningsförbud.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 31 § Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

9.11.21 Läkarundersökning

Beslut om läkarundersökning, att utse läkare samt plats för läkarundersökning.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet med minst ett års erfarenhet av myndighetsutövning.

Lagrum/författning: 32 § Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga.

9.11.22 Biträde av polis för läkarundersökning

Beslut att begära biträde av polis för att genomföra beslut om läkarundersökning enligt Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. I brådskande fall ordförande.

Lagrum/författning: 43 § 1 punkten Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

Anmärkning: OBS! Beslutanderätten kan inte delegeras till annan ledamot.

Beslut av ordförande rapporteras vid nästkommande arbetsutskott.

9.11.23 Biträde av Polismyndighet eller Kriminalvården för vård eller omhändertagande

Beslut att begära biträde av Polismyndigheten eller Kriminalvården för att genomföra beslut om vård eller omhändertagande enligt Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare barn- och familjeenheten

Lagrum/författning: 43 § 2 punkten Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

Anmärkning: Rapporteras vid nästkommande arbetsutskott. Delegaterna förordnas i särskilt beslut av socialnämnden där delegaterna namnges.

9.12 Beslut enligt Lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM)

Vissa paragrafer i LVM har kompletterande beslutanderätt och innebär att beslutanderätten får användas av i första hand socialnämndens ordförande, och i andra hand socialnämndens vice ordförande i brådskande ärenden.

9.12.1 Utredning om skäl för tvångsvård

Beslut om att inleda utredning om skäl för tvångsvård.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 7 § Lag om vård av missbrukare i vissa fall (1988:870).

9.12.2 Utredning inleds inte, läggs ned eller övergår i SoL

Beslut om att utredning inte ska inledas eller att påbörjad utredning ska läggas ned, alternativt övergå i en utredning enligt 11 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 7 § Lag om vård av missbrukare i vissa fall (1988:870).

9.12.3 Läkarundersökning

Beslut om läkarundersökning, att utse läkare samt plats för läkarundersökning.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 9 § Lag om vård av missbrukare i vissa fall (1988:870).

9.12.4 Ansökan om vård enligt LVM

Beslut om ansökan hos förvaltningsrätt om tvångsvård enligt Lag om vård av missbrukare i vissa fall (1988:870).

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 11 § Lag om vård av missbrukare i vissa fall (1988:870).

9.12.5 Omedelbart omhändertagande

Beslut om omedelbart omhändertagande av missbrukare.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. I brådskande fall ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott har utsett.

Lagrum/författning: 13 § Lag om vård av missbrukare i vissa fall (1988:870).

Anmärkning: Beslut av ordförande eller annan namngiven ledamot rapporteras vid nästkommande arbetsutskott.

9.12.6 Tvångsvård vid omedelbart omhändertagande

Beslut om ansökan till förvaltningsrätten om tvångsvård vid omedelbart omhändertagande enligt 13 § Lag om vård av missbrukare i vissa fall (1988:870).

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 18 § Lag om vård av missbrukare i vissa fall (1988:870).

9.12.7 Upphävande av omedelbart omhändertagande

Upphävande av omedelbart omhändertagande, om det inte längre finns skäl.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. I brådskande fall ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott har utsett.

Lagrum/författning: 18 b § Lag om vård av missbrukare i vissa fall (1988:870).

Anmärkning: Beslut av ordförande eller annan namngiven ledamot rapporteras vid nästkommande arbetsutskott.

9.12.8 Polishandräckning för läkarundersökning

Beslut om att begära polishandräckning för att föra en missbrukare till läkarundersökning.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 45 §, 1 stycket Lag om vård av missbrukare i vissa fall (1988:870).

9.12.9 Polishandräckning för inställelse vid vårdinstitution

Beslut om att begära polishandräckning för inställelse vid vårdinstitution.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 45 §, 2 stycket Lag om vård av missbrukare i vissa fall (1988:870).

9.13 Familjerätt och vårdnadsfrågor

9.13.1 Faderskapsbekräftelse

Godkännande av faderskapsbekräftelse.

Delegat: Utredningsassistent, socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 1 kapitlet 4 § Föräldrabalken (1949:381).

9.13.2 Inleda utredning när faderskap kan ifrågasättas

Beslut om att inleda utredning om fastställande av faderskap när dom eller bekräftelse finns om att faderskapet kan ifrågasättas.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 2 kapitlet 1 § Föräldrabalken (1949:381).

9.13.3 Återuppta utredning

Beslut om att återuppta nedlagd utredning.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 2 kapitlet 1 § Föräldrabalken (1949:381).

9.13.4 Inleda utredning när annan än make kan vara far

Beslut om att inleda utredning om någon annan man än den som är gift med barnets moder kan vara far till barnet.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 2 kapitlet 1 § Föräldrabalken (1949:381).

9.13.5 Väcka och föra talan i mål om faderskap

Beslut om att väcka och föra talan i mål om faderskap.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 3 kapitlet 5 § 2 stycket, och 6 § 2 stycket Föräldrabalken (1949:381).

9.13.6 Godkänna föräldrars avtal

Beslut om att godkänna föräldrars avtal om vårdnad, boende och umgänge.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 6 kapitlet 6 §, 14 a § 2 stycket, 15 a § 2 stycket Föräldrabalken (1949:381).

9.13.7 Ej godkänna föräldrars avtal

Beslut om att ej godkänna föräldrars avtal om vårdnad, boende och umgänge.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 6 kapitlet 6 §, 14 a § 2 stycket, 15 § Föräldrabalken (1949:381).

Anmärkning: Beslutet går inte att överklaga.

9.13.8 Utse utredare

Beslut att utse utredare i vårdnads-, boende och umgängesmål.

Delegat: Enhetschef för verksamhet, 1:e socialsekreterare.

9.13.9 Lämna upplysningar i tingsrätt

Lämnande av upplysningar i tingsrätt beträffande vårdnad, boende och umgänge.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 6 kapitlet 20 § Föräldrabalken (1949:381).

9.13.10 Godkänna avtal om underhållsbidrag

Godkänna avtal om att underhållsbidrag ska betalas för längre perioder än tre månader, då barnet är under 18 år.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 7 kapitlet 7 § 2 stycket Föräldrabalken (1949:381).

Anmärkning: Se SKRs cirkulär 2006:54.

9.13.11 Medgivande adoption

Medgivande att ta emot barn för adoption.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 6 kapitlet 6 § och 12 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.13.12 Återkallelse medgivande adoption

Återkallelse av medgivande att ta emot barn för adoption.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 6 kapitlet 13 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.13.13 Vägra samtycke till adoptionsförfarande

Vägran att samtycka till att adoptionsförfarande får fortsätta.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 6 kapitlet 14 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.13.14 Samtycke till adoptionsförfarande

Beslut om samtycke till fortsatt adoptionsförfarande.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 6 kapitlet 14 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.13.15 Prövning av samtycke adoptionsförfarande

Prövning av samtycke till fortsatt adoptionsförfarande vid samtycke.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Prövning av samtycke till fortsatt adoptionsförfarande när samtycke saknas.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 6 kapitlet 14 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.13.16 Utredningstid faderskapsärenden

Förlängning av utredningstid när det gäller faderskapsärenden.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 2 kapitlet 8 § Föräldrabalken (1949:381).

9.14 Dödsbo och gravsättning

9.14.1 Dödsboanmälan

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 20 kapitlet 8 a § Ärvdasbalken (1958:637).

Anmärkning: Folkbokföringsmyndighet ska underrättas om vem som är delegat.

9.14.2 Gravsättning

Beslut att ordna gravsättning.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, 1:e socialsekreterare.

Lagrum/författning: 5 kapitlet 2 § Begravningslagen (1990:1144).

9.14.3 Provisorisk dödsboförvaltning

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 18 kapitlet 2 § Ärvdasbalken (1958:637).

9.15 Övriga ärenden

9.15.1 Borgensåtagande

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. I brådskande fall ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott har utsett.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 2 § Socialtjänstlagen.

Anmärkning: Beslut av ordförande eller annan namngiven ledamot rapporteras vid nästkommande arbetsutskott.

9.15.2 Hyresavtal andra hand

Tecknande av hyresavtal med klient/brukare för upplåtande i andra hand.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, enhetschef arbetsmarknadsenheten

9.15.3 Hyresavtal

Tecknande av förstahandskontrakt med hyresvärd, hyresavtal för upplåtande i andra hand.

Delegat: Enhetschef individ- och familjeenheten, enhetschef arbetsmarknadsenheten

9.15.4 Öppenvårdsinsatser för missbrukare

Beslut om bistånd i form av öppenvårdsinsatser för missbrukare, i egen regi.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

9.15.5 Öppenvårdsinsatser för våldsutsatta

Beslut om bistånd i form av öppenvårdsinsatser förvåldsutsatta, i egen regi.

Delegat: Socialsekreterare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

10. Omsorg om äldre och människor med funktionsnedsättningar

10.1 Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL)

10.1.1 Hemtjänst

Beslut om bistånd i form av hemtjänst.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

10.1.2 Hemtjänst i särskilt boende

Beslut om bistånd i form av hemtjänst för boende i särskilt boende.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453)

10.1.3 Hemtjänst i assistansliknande form

Beslut om bistånd i form av hemtjänst till enskild med stora omvårdnadsbehov under längre tidsperioder.

Delegat: Socialnämnden

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453)

10.1.4 Särskild boendeform

Beslut om bistånd i form av särskild boendeform.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

10.1.5 Växelvård, korttidsplats

Beslut om bistånd i form av växelvårdsplats eller korttidsplats.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

10.1.6 Mobilt trygghetslarm

Beslut om bistånd i form av mobilt trygghetslarm.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

10.1.7 Dagverksamhet

Beslut om bistånd i form av plats i dagverksamhet.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

10.1.8 Ledsagare

Beslut om bistånd i form av ledsagare.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

10.1.9 Kontaktperson

Beslut om bistånd i form av kontaktperson.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

10.1.10 Upphörande av kontaktperson

Beslut om upphörande av kontaktperson.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

10.1.11 Boendestöd

Beslut om bistånd i form av boendestöd för psykiskt funktionsnedsatta.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

10.1.12 Träningslägenhet

Beslut om bistånd i form av träningslägenhet.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

10.1.13 Avlösning anhörig samt närstående

Beslut om stöd och avlösning till anhöriga samt närstående.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

10.1.14 Utökad avlösning

Beslut om 10 extra timmar utökad avlösning. Beviljas per timme upp till 10 timmar när insatsen anhörigavlösning ej är tillräcklig.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

10.1.15 Köp av boende

Beslut om köp av boende i annan kommun eller hos annan vårdgivare.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Anmärkning: OBS! Lagen om offentlig upphandling.

10.1.16 Arbete, sysselsättning, rehabilitering

Beslut om bistånd i form av arbete, sysselsättning, rehabilitering för psykiskt funktionsnedsatta.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

10.2 Avgifter, återkrav och nedskrivning av skuld

10.2.1 Nedskrivning eller befrielse från skuld

Beslut om nedskrivning av eller befrielse från skuld avseende debiterad avgift inom äldre- och funktionshinderområdet.

Delegat: Sektorchef sektor omsorg, biträdande socialchef

Lagrum/författning: 8 kapitlet 2 § Socialtjänstlagen (2001:453).

10.3 Bostadsanpassningsbidrag

10.3.1 Bostadsanpassningsbidrag

Beslut om bostadsanpassningsbidrag för bostadsanpassningsbidrag upp till 75 000 kr.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet.

Beslut om bostadsanpassningsbidrag för bostadsanpassningsbidrag överstigande 75 000 kr.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 4-16 §§ Lag om bostadsanpassningsbidrag (2018:222).

10.3.2 Återbetalning

Beslut om återbetalning av erhållet bidrag.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott

Lagrum/författning: 17 § Lag om bostadsanpassningsbidrag (2018:222).

10.4 God man, förvaltare, kontaktfamilj och kontaktperson (SoL och LSS)

10.4.1 Behov av god man eller förvaltare enligt Socialtjänstförordningen

Beslut om anmälan till överförmyndaren om behov av god man eller förvaltare.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet, enhetschef inom äldreomsorg och funktionshinderområdet

Lagrum/författning: 5 kapitlet 3 § Socialtjänstförordningen (2001:937).

10.4.2 Behov av god man eller förvaltare enligt Socialtjänstförordningen finns inte längre

Beslut om anmälan till överförmyndaren om att behov av god man eller förvaltare inte längre finns.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet, enhetschef inom äldreomsorg och funktionshinderområdet

Lagrum/författning: 5 kapitlet 3 § Socialtjänstförordningen (2001:937).

10.4.3 Förmyndare, förvaltare och god man till person som omfattas av LSS

Anmälan till överförmyndare att person som omfattas av LSS är i behov av förmyndare, förvaltare eller god man.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet, enhetschef inom funktionshinderområdet.

Lagrum/författning: 15 § 6 punkten Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387).

10.4.4 Förmyndare, förvaltare eller god man till person som omfattas av LSS behövs inte längre

Anmälan till överförmyndare att förmyndare, förvaltare eller god man inte längre behövs.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet, enhetschef inom funktionshinderområdet.

Lagrum/författning: 15 § 6 punkten Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387).

10.4.5 Yttrande till överförmyndarnämnd

Delegat: Enhetschef

Lagrum/författning: 16 kapitlet 10 § Föräldrabalken (1949:381).

10.4.6 Förordnande och entledigande av kontaktperson och kontaktfamilj

Beslut om förordnande och entledigande av kontaktperson och kontaktfamilj.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

10.4.7 Arvode och omkostnadsersättning kontaktperson och kontaktfamilj

Beslut om arvode och omkostnadsersättning till kontaktperson och kontaktfamilj enligt norm och riktlinjer.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Beslut om arvode och omkostnadsersättning till kontaktperson och kontaktfamilj utöver norm och riktlinjer.

Delegat: Enhetschef biståndsenheten.

Anmärkning: SKR Cirkulär 13:62.

10.5 Utredningar

10.5.1 Inleda utredning

Beslut om att inleda utredning avseende äldre och människor med funktionsnedsättning.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 11 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

10.5.2 Avsluta utredning

Beslut om att avsluta utredning.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 11 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

10.6 Stöd och service till vissa funktionshindrade enligt LSS och SoL

10.6.1 Personkrets

Beslut om personkretstillhörighet.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 1 och 7 §§ Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387).

Anmärkning: Beslut om personkretstillhörighet fattas inte särskilt utan är en del av beslut om insats enligt 9 § LSS. Beslut om personkretstillhörighet kan följaktligen inte heller överklagas enskilt.

10.6.2 Personlig assistent

Beslut om biträde av personlig assistent eller ekonomiskt stöd till skäliga kostnader för personlig assistent.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 7 § och 9 § 2 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387).

10.6.3 Personlig assistent vid tillfälligt utökade behov

Beslut om biträde av personlig assistent eller ekonomiskt stöd för kostnaden för personlig assistent vid tillfälligt utökade behov upp till fyra veckor.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Beslut om biträde av personlig assistent eller ekonomiskt stöd för kostnaden för personlig assistent vid tillfälligt utökade behov upp till utöver veckor.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott

Lagrum/författning: 7 § och 9 § 2 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387).

10.6.4 Ledsagarservice

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 7 § och 9 § 3 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387).

10.6.5 Biträde av kontaktperson

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 7 § och 9 § 4 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387).

10.6.6 Avlösarservice i hemmet

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 7 § och 9 § 5 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387).

10.6.7 Korttidsvistelse

Korttidsvistelse utanför det egna hemmet till och med åtta dygn per månad.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Korttidsvistelse utanför det egna hemmet fler än åtta dygn per månad.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 7 § och 9 § 6 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387).

10.6.8 Korttidstillsyn

Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år utanför det egna hemmet i anslutning till skoldagen samt under lov.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 7 § och 9 § 7 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387).

10.6.9 Familjehem

Beslut om boende i familjehem för barn och ungdomar.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 7 § och 9 § 8 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387).

10.6.10 Ersättning till familjehem

Beslut om ersättning till familjehem (arvode och omkostnadsersättning) enligt norm.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Beslut om ersättning till familjehem (arvode och omkostnadsersättning) utöver norm.

Delegat: Enhetschef biståndsenheten

Lagrum/författning: SKR cirkulär 13:63.

10.6.11 Godkännande av familjehem

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 6 kapitlet 6 § Socialtjänstlagen (2001:453).

10.6.12 Avtal med familjehem

Ingå avtal med den som nämnden avser anlita som familjehem.

Delegat: Enhetschef biståndsenheten.

Lagrum/författning: 6 kapitlet 6 b § Socialtjänstlagen (2001:453).

10.6.13 Bostad med särskild service för barn och unga

Beslut om boende i bostad med särskild service för barn och ungdomar.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 7 § och 9 § 8 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387).

10.6.14 Bostad med särskild service för vuxna

Beslut om boende för vuxna i bostad med särskild service.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 7 § och 9 § 9 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387).

10.6.15 Daglig verksamhet

Beslut om daglig verksamhet inom kommunens verksamhet för personer i yrkesverksam ålder som saknar förvärvsarbete och inte utbildar sig.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 7 § och 9 § 10 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387).

10.6.16 Assistansersättning till annan person

Beslut om att betala ut assistansersättning till annan person än den som är berättigad till insatsen.

Delegat: Enhetschef personlig assistans.

Lagrum/författning: 11 § Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387).

10.6.17 Återbetalningsskyldighet

Beslut om återbetalningsskyldighet.

Delegat: Enhetschef biståndsenheten

Lagrum/författning: 12 § Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387).

10.6.18 Upphörande av insats

Beslut om upphörande av insats enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Delegat: Samma beslutsnivå som i ursprungsbeslutet.

10.6.19 Förhandsbesked

Förhandsbesked om rätt till insats enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, för person som inte är bosatt i kommunen.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 16 § 2 stycket Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387).

10.6.20 Avgift från föräldrar

Beslut om avgift från föräldrar vars barn är under 18 år och får omvårdnad i ett annat hem än det egna.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 20 § Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387), 5 § Förordning (1993:1090) om stöd och service till vissa funktionshindrade, 6 kapitlet 2 § Socialtjänstförordningen (2001:937).

Anmärkning: Beslutet går inte att överklaga.

10.6.21 Anmäla behov av assistansersättning till Försäkringskassan

Beslut om att anmäla behov av assistansersättning till Försäkringskassan.

Delegat: Biståndshandläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 15 § 8 punkten Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387).

Anmärkning: Gäller under förutsättning att den enskilde ansökt om personlig assistent enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade och inte Socialtjänstlagen.

10.6.22 Boendestöd i annan kommun

Beslut om särskilt anpassat boendestöd i annan kommun.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

10.6.23 Hyresavtal andra hand

Tecknande av hyresavtal med klient/brukare för upplåtande i andra hand.

Delegat: Enhetschef funktionshinderområdet

10.6.24 Hyresavtal

Tecknande av förstahandskontrakt med hyresvärd, hyresavtal för upplåtande i andra hand.

Delegat: Enhetschef funktionshinderområdet

11. Hälso- och sjukvård

11.1 Anmälan vid skada eller risk för vårdskada

Beslut om att anmäla till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) vid skada eller sjukdom i samband med vård, behandling, undersökning eller vid utsättning av risk att drabbas av vårdskada.

Delegat: Verksamhetschefen kommunal hälso- och sjukvård eller medicinskt ansvariga sjuksköterskan.

Lagrum/författning: 3 kapitlet 5 § Patientsäkerhetslagen (2010:659).

Anmärkning: Vårdgivaren ansvarar för att Lex Maria-anmälningar görs.

11.2 Legitimerad personal utgör hot mot patientsäkerheten

Beslut om att anmäla till Inspektionen för vård och omsorg då legitimerad personal i verksamheten utgör ett hot mot patientsäkerheten.

Delegat: Verksamhetschefen kommunal hälso- och sjukvård eller medicinskt ansvariga sjuksköterskan.

Lagrum/författning: 3 kapitlet 7 § Patientsäkerhetslagen (2010:659).

11.3 Tillbud med medicinska produkter

Anmälan till tillverkare och Läkemedelsverket vid negativa händelser och tillbud med medicinska produkter.

Delegat: Verksamhetschefen kommunal hälso- och sjukvård eller medicinskt ansvariga sjuksköterskan.

Lagrum/författning: Socialstyrelsens författningssamling 2008:1.

11.4 Hospicevård

Beslut om köp av boende i annan kommun eller hos annan vårdgivare för Hospicevård.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. I brådskande fall ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott har utsett.

Anmärkning: Beslutet tas i samråd med medicinskt ansvariga sjuksköterskan. Beslut av ordförande eller annan namngiven ledamot återrapporteras på nästkommande arbetsutskott.

12. Alkohollagen

12.1 Stadigvarande serveringstillstånd

12.1.1 Allmänheten, slutet sällskap

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. Socialnämndens ordförande.

Lagrum/författning: 8 kapitlet 2 § Alkohollagen (2010:1622).

Anmärkning: Ordförande i de fall som avses i 6 kapitlet 39 § Kommunallagen (2017:725).

12.1.2 Cateringverksamhet i slutna sällskap

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. Socialnämndens ordförande.

Lagrum/författning: 8 kapitlet 4 § Alkohollagen (2010:1622).

Anmärkning: Ordförande i de fall som avses i 6 kapitlet 39 § Kommunallagen (2017:725).

12.1.3 Paustillstånd

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. Socialnämndens ordförande.

Lagrum/författning: 8 kapitlet 2 § Alkohollagen (2010:1622).

Anmärkning: Ordförande i de fall som avses i 6 kapitlet 39 § Kommunallagen (2017:725).

12.1.4 Serveringslokal vid catering

Anmälan om serveringslokal vid catering.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet. Sektorchef Tillståndsenheten i Samverkan.

Lagrum/författning: 8 kapitlet 4 § Alkohollagen (2010:1622).

12.1.5 Ändringar i tillstånd

Ändringar i tillstånd (till exempel serveringstid, utökad serveringsyta, alkoholdryck).

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet. Sektorchef Tillståndsenheten i Samverkan.

Lagrum/författning: 8 kapitlet 2, 14 och19 §§ Alkohollagen (2010:1622).

12.1.6 Provsmakning

Provsmakning vid tillverkning.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. Socialnämndens ordförande.

Lagrum/författning: 8 kapitlet 7 § Alkohollagen (2010:1622).

Anmärkning: Ordförande i de fall som avses i 6 kapitlet 39 § Kommunallagen (2017:725).

12.1.7 Ändringar i ägarförhållande

Ändringar i ägarförhållande med samma juridiska person, bolagsändring.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet. Sektorchef Tillståndsenheten i Samverkan.

Lagrum/författning: 9 kapitlet 11 § Alkohollagen (2010:1622).

12.1.8 Gemensamt serveringsutrymme

Servering i gemensamt serveringsutrymme.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet. Sektorchef Tillståndsenheten i Samverkan.

Lagrum/författning: 8 kapitlet 14 § Alkohollagen (2010:1622).

12.2 Tillfälliga serveringstillstånd

12.2.1 Allmänheten längre tid än tre dagar.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet. Sektorchef Tillståndsenheten i Samverkan.

Lagrum/författning: 8 kapitlet 2 § Alkohollagen (2010:1622).

12.2.2 Allmänheten upp till tre dagar

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet. Sektorchef Tillståndsenheten i Samverkan.

Lagrum/författning: 8 kapitlet 2 § Alkohollagen (2010:1622).

12.2.3 Slutna sällskap

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet. Sektorchef Tillståndsenheten i Samverkan.

Lagrum/författning: 8 kapitlet 2 § Alkohollagen (2010:1622).

12.2.4 Paustillstånd

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet. Sektorchef Tillståndsenheten i Samverkan.

Lagrum/författning: 8 kapitlet 2 § Alkohollagen (2010:1622).

12.2.5 Gemensamt serveringsutrymme

Servering i gemensamt serveringsutrymme.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet. Sektorchef Tillståndsenheten i Samverkan.

Lagrum/författning: 8 kapitlet 14 § Alkohollagen (2010:1622).

12.2.6 Provsmakning

Provsmakning vid arrangemang.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet. Sektorchef Tillståndsenheten i Samverkan.

Lagrum/författning: 8 kapitlet 6 § Alkohollagen (2010:1622).

12.2.7 Efter ansökan från konkursbo

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet. Sektorchef Tillståndsenheten i Samverkan.

Lagrum/författning: 9 kapitlet 12 § Alkohollagen (2010:1622).

Anmärkning: Ansökan ska behandlas med förtur.

12.3 Övrigt

12.3.1 Inleda tillsynsärende

Beslut att inleda tillsynsärende.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 9 kapitlet 17, 18 §§ Alkohollagen (2010:1622).

12.3.2 Avsluta tillsynsärende utan åtgärd

Beslut att avsluta tillsynsärende utan åtgärd.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 9 kapitlet 17, 18 §§ Alkohollagen (2010:1622).

12.3.3 Erinran

Beslut i fråga om erinran.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 9 kapitlet 17 § Alkohollagen (2010:1622).

12.3.4 Varning

Beslut i fråga om varning.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. Socialnämndens ordförande.

Lagrum/författning: 9 kapitlet 17 § Alkohollagen (2010:1622).

Anmärkning: Ordförande i de fall som avses i 6 kapitlet 39 § Kommunallagen (2017:725).

12.3.5 Varning och förbud till den som säljer eller serverar folköl

Beslut om att meddela varning och förbud till den som bedriver detaljhandel med eller servering av folköl.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. Socialnämndens ordförande.

Lagrum/författning: 9 kapitlet 19 § Alkohollagen (2010:1622).

Anmärkning: Ordförande i de fall som avses i 6 kapitlet 39 § Kommunallagen (2017:725).

12.3.6 Förbud eller inskrivning av viss försäljning

Beslut om förbud eller inskränkning av viss försäljning av alkoholdrycker för visst tillfälle.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. Socialnämndens ordförande.

Lagrum/författning: 3 kapitlet 10 § Alkohollagen (2010:1622).

Anmärkning: Ordförande i de fall som avses i 6 kapitlet 39 § Kommunallagen (2017:725).

12.3.7 Överklaga till förvaltningsrätt

Beslut om att överklaga till förvaltningsrätt.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. Socialnämndens ordförande.

Lagrum/författning: 10 kapitlet 1 § Alkohollagen (2010:1622).

Anmärkning: Ordförande i de fall som avses i 6 kapitlet 39 § Kommunallagen (2017:725).

12.3.8 Återkallelse av tillstånd på egen begäran

Beslut om återkallelse av tillstånd på tillståndshavarens egen begäran eller upphörande av verksamhet.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 9 kapitlet 18 § 1 punkten Alkohollagen (2010:1622).

12.3.9 Återkallelse av tillstånd

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. Socialnämndens ordförande.

Lagrum/författning: 18 kapitlet 18 § 2 och 3 punkten Alkohollagen (2010:1622).

Anmärkning: Ordförande i de fall som avses i 6 kapitlet 39 § Kommunallagen (2017:725).

12.3.10 Avvisa överklagan

Avvisa överklagan som inkommit försent.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 45 § Förvaltningslagen (2017:900).

12.3.11 Avskriva ärende

Avskriva ärende om serveringstillstånd när ärendet ej är komplett.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 8 kapitlet 2 § Alkohollagen (2010:1622).

12.3.12 Begära att överklagat beslut inte ska gälla

Begäran att det överklagade beslutet tillsvidare inte ska gälla.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 48 § Förvaltningslagen (2017:900).

12.3.13 Omprövning

Ompröva uppenbart felaktigt beslut.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. Socialnämndens ordförande.

Lagrum/författning: 37-39 § Förvaltningslagen (2017:900).

Anmärkning: Ordförande i de fall som avses i 6 kapitlet 39 § Kommunallagen (2017:725).

12.3.14 Begäran om biträde av polismyndigheten

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 9 kapitlet 9 § Alkohollagen (2010:1622).

12.3.15 Polisanmälan och åtalsanmälan

Lämna polisanmälan och, eller åtalsanmälan vid brotts mot alkohollagen.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 11 kapitlet Alkohollagen (2010:1622).

12.3.16 Lämna uppgifter

Lämna uppgifter på begäran av tillsynsmyndighet.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 9 kapitlet 8 § Alkohollagen (2010:1622).

12.3.17 Inhämta upplysningar och yttranden

Inhämta upplysningar och yttranden från annan myndighet.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 8 § Förvaltningslagen (2017:900).

13. Lotterilagen och automatspelslagen

13.1 Yttrande angående automatspel

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 3 § Lag (1982:636) om anordnande av visst automatspel.

13.2 Yttrande gällande restaurangkasinospel

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 43 § Lotterilagen (1994:1000).

13.3 Yttrande angående värdespelsautomat

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 44 § Lotterilagen (1994:1000).

14. Lag om tobak och liknande produkter (LTLP)

14.1 Stadigvarande försäljningstillstånd

Beslut att bevilja eller avslå stadigvarande försäljningstillstånd för tobaksförsäljning detalj- och partihandel.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. Socialnämndens ordförande.

Lagrum/författning: 5 kapitlet 3 § Lag om tobak och liknande produkter (2018:2088).

Anmärkning: Ordförande i de fall som avses i 6 kapitlet 39 § Kommunallagen (2017:725).

14.2 Tillfälligt försäljningstillstånd

Beslut att bevilja eller avslå tillfälligt försäljningstillstånd för tobaksförsäljning detalj- och partihandel.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. Socialnämndens ordförande.

Lagrum/författning: 5 kapitlet 3 § Lag om tobak och liknande produkter (2018:2088).

Anmärkning: Ordförande i de fall som avses i 6 kapitlet 39 § Kommunallagen (2017:725).

14.3 Ansökan från konkursbo

Beslut efter ansökan från konkursbo.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 5 kapitlet 9 § Lag om tobak och liknande produkter (2018:2088).

Anmärkning: Ansökan ska behandlas med förtur.

14.4 Tillsynsärende

Beslut att inleda tillsynsärende.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 7 kapitlet 3-4 §§ Lag om tobak och liknande produkter (2018:2088).

14.5 Föreläggande eller förbud tobaksvaror och örtprodukter

Beslut att meddela föreläggande eller förbud gällande tobaksvaror och örtprodukter för rökning.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. Socialnämndens ordförande.

Lagrum/författning: 7 kapitlet 9 § Lag om tobak och liknande produkter (2018:2088).

Anmärkning: Ordförande i de fall som avses i 6 kapitlet 39 § Kommunallagen (2017:725).

14.6 Återkalla tillstånd

Beslut att återkalla tillstånd för tobaksförsäljning.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. Socialnämndens ordförande.

Lagrum/författning: 7 kapitlet 10 § 1-4 Lag om tobak och liknande produkter (2018:2088).

Anmärkning: Ordförande i de fall som avses i 6 kapitlet 39 § Kommunallagen (2017:725).

14.7 Varning

Beslut att meddela varning.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. Socialnämndens ordförande.

Lagrum/författning: 7 kapitlet 11 § Lag om tobak och liknande produkter (2018:2088).

Anmärkning: Ordförande i de fall som avses i 6 kapitlet 39 § Kommunallagen (2017:725).

14.8 Föreläggande eller förbud e-cigaretter och påfyllnadsbehållare

Beslut att meddela föreläggande eller förbud gällande e-cigaretter och påfyllningsbehållare.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. Socialnämndens ordförande.

Lagrum/författning: 7 kapitlet 12 § Lag om tobak och liknande produkter (2018:2088).

Anmärkning: Ordförande i de fall som avses i 6 kapitlet 39 § Kommunallagen (2017:725).

14.9 Varning eller förbud gällande försäljning av e-cigaretter och påfyllnadsbehållare

Beslut om att meddela varning eller förbud gällande försäljning av e-cigaretter och påfyllnadsbehållare.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. Socialnämndens ordförande.

Lagrum/författning: 7 kapitlet 13 § Lag om tobak och liknande produkter (2018:2088).

Anmärkning: Ordförande i de fall som avses i 6 kapitlet 39 § Kommunallagen (2017:725).

14.10 Vite

Beslut om att föreläggande eller förbud enligt 12 och 14 §§ får förenas med vite.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott.

Lagrum/författning: 7 kapitlet 15 § Lag om tobak och liknande produkter (2018:2088).

14.11 Begäran om upplysningar, handlingar varuprover

Begäran om upplysningar, handlingar, varuprover och liknande.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 7 kapitlet 18 § Lag om tobak och liknande produkter (2018:2088).

14.12 Tillträde till områden, göra undersökningar och prov

Begäran om att få tillträde till områden, lokaler och andra utrymmen samt göra undersökningar och medta prov.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 7 kapitlet 18 § Lag om tobak och liknande produkter (2018:2088).

14.13 Avsluta tillsyn utan åtgärd

Beslut att avsluta tillsynsärende utan åtgärd.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 7 kapitlet 3-4 §§ Lag om tobak och liknande produkter (2018:2088).

14.14 Handräckning från Polismyndigheten

Begäran om handräckning från Polismyndigheten.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 7 kapitlet 19 § Lag om tobak och liknande produkter (2018:2088).

14.15 Överklagande

Beslut om överklagande.

Delegat: Socialnämndens arbetsutskott. Socialnämndens ordförande.

Lagrum/författning: 7 kapitlet 13 § Lag om tobak och liknande produkter (2018:2088).

Anmärkning: Ordförande i de fall som avses i 6 kapitlet 39 § Kommunallagen (2017:725).

14.16 Avvisa överklagande

Avvisa överklagande som inkommit försent.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 45 § Förvaltningslagen (2017:900).

14.17 Begära att överklagat beslut inte ska gälla

Begära att det överklagade beslutet tillsvidare inte ska gälla.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 48 § Förvaltningslagen (2017:900).

14.18 Omprövning

Ompröva uppenbart felaktigt beslut.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 37-39 §§ Förvaltningslagen (2017:900).

14.19 Inhämta upplysningar och yttranden

Inhämta upplysningar och yttranden från annan myndighet.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 8 § Förvaltningslagen (2017:900).

15. Handläggning enligt Lag om handel med vissa receptfria läkemedel

15.1 Nedsättning av avgift

Delegat: Sektorchef Tillståndsenheten i Samverkan.

Lagrum/författning: 23 § Lag om handel med vissa receptfria läkemedel (2009:730).

15.2 Kontroll av försäljning

Kontroll av försäljning av vissa receptfria läkemedel.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 20 § Lag om handel med vissa receptfria läkemedel (2009:730).

15.3 Anmälan till Läkemedelsverket

Anmälan till Läkemedelsverket av brister vid försäljning av vissa receptfria läkemedel.

Delegat: Handläggare inom verksamhetsområdet.

Lagrum/författning: 21 § Lag om handel med vissa receptfria läkemedel (2009:730).

16. Kommungemensam socialjour – ärenden enligt SoL, LVM och LVU och lag om skyddat boende

16.1 Beslut utredning inleds

Delegat: Socialsekreterare i Socialjouren.

Lagrum/författning: 11 kapitlet 1-2 §§ Socialtjänstlagen (2001:453).

16.2 Beslut utredning inleds ej

Delegat: Socialsekreterare i Socialjouren.

Lagrum/författning: 11 kapitlet 1-2 §§ Socialtjänstlagen (2001:453).

16.3 Utredning läggs ned eller föranleder inte åtgärd

Beslut att utredning läggs ned eller att inledd utredning inte ska föranleda någon åtgärd.

Delegat: Socialsekreterare i Socialjouren.

Lagrum/författning: 11 kapitlet 1-2 §§ Socialtjänstlagen (2001:453).

16.4 Utredning utan samtycke

Beslut om utredning utan den enskildes samtycke.

Delegat: Socialsekreterare i Socialjouren.

Lagrum/författning: 11 kapitlet 2 § Socialtjänstlagen (2001:453).

16.5 Akut bistånd

Beslut om akut bistånd.

Delegat: Socialsekreterare i Socialjouren.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

16.6 Bistånd i avvaktan på nästkommande dag

Beslut om bistånd i avvaktan på nästkommande vardag/arbetsdag.

Delegat: Socialsekreterare i Socialjouren.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

16.7 Placering av underårig i enskilt hem

Beslut om bistånd, placering av underårig i enskilt hem, i avvaktan på nästkommande vardag eller arbetsdag.

Delegat: Socialsekreterare i Socialjouren.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

16.8 Bistånd till HVB

Beslut om bistånd till hem för vård och boende, i avvaktan på nästkommande vardag eller arbetsdag.

Delegat: Socialsekreterare i Socialjouren.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

16.9 Ungdomsboende

Beslut om bistånd, ungdomsboende, i avvaktan på nästkommande vardag eller arbetsdag.

Delegat: Socialsekreterare i Socialjouren.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen (2001:453).

16.10 Polisanmälan

Beslut om polisanmälan av vissa brott mot underårig.

Delegat: Socialsekreterare i Socialjouren.

Lagrum/författning: 12 kapitlet 10 § Socialtjänstlagen (2001:453).

16.11 Inleda eller lägga ned utredning LVM

Beslut om att utredning ska inledas eller att inledd utredning läggs ned.

Delegat: Socialsekreterare i Socialjouren.

Lagrum/författning: 7 § Lag om vård av missbrukare i vissa fall (1988:870).

16.12 Utredning inleds inte, LVM

Beslut om att utredning inte ska inledas.

Delegat: Socialsekreterare i Socialjouren.

Lagrum/författning: 7 § Lag om vård av missbrukare i vissa fall (1988:870).

16.13 Läkarundersökning

Beslut om läkarundersökning för den som är föremål för utredning samt utse läkare för undersökningen.

Delegat: Socialsekreterare i Socialjouren.

Lagrum/författning: 9 § Lag om vård av missbrukare i vissa fall (1988:870).

16.14 Omedelbart omhändertagande LVM

Delegat: Socialnämndens ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott har utsett.

Lagrum/författning: 13 § Lag om vård av missbrukare i vissa fall (1988:870).

Anmärkning: Beslut av ordförande eller annan namngiven ledamot rapporteras vid nästkommande arbetsutskott.

16.15 Biträde av polis för läkarundersökning

Beslut att begära biträde av polis för att föra den som är föremål för utredning till beslutad läkarundersökning.

Delegat: Socialnämndens ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott har utsett.

Lagrum/författning: 45 § punkt 1 Lag om vård av missbrukare i vissa fall (1988:870).

16.16 Biträde av polis till LVM-hem eller sjukhus

Beslut att begära biträde av polis för att föra den som ska beredas vård enligt denna lag till ett LVM-hem eller sjukhus.

Delegat: Socialnämndens ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott har utsett.

Lagrum/författning: 45 § punkt 2 Lag om vård av missbrukare i vissa fall (1988:870).

16.17 Omedelbart omhändertagande LVU

Beslut om omedelbart omhändertagande.

Delegat: Socialnämndens ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott har utsett.

Lagrum/författning: 6 § Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

Anmärkning: Beslut av ordförande eller annan namngiven ledamot rapporteras vid nästkommande arbetsutskott.

16.18 Omedelbart omhändertagande upphör

Beslut om att omedelbart omhändertagande ska upphöra.

Delegat: Socialnämndens ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott har utsett.

Lagrum/författning: 9 § 3 stycket Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

16.19 Hur och var vården ska ordnas

Beslut om hur vården ska ordnas och var den unge ska vistas under vårdtid.

Delegat: Socialnämndens ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott har utsett.

Lagrum/författning: 11 § 3 stycket Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

16.20 Inte röja den unges vistelseort

Beslut om att inte röja den unges vistelseort för föräldern eller vårdnadshavaren.

Delegat: Socialnämndens ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott har utsett.

Lagrum/författning: 14 § 2 stycket Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

16.21 Biträde av Polismyndigheten eller Kriminalvården LVU

Beslut att begära biträde av Polismyndigheten eller Kriminalvården för att genomföra beslut om vård eller omhändertagande enligt Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

Delegat: Ordförande eller vice ordförande i socialnämnden.

Lagrum/författning: 43 § 2 stycket Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52).

Anmärkning: Beslut av ordförande eller vice ordförande rapporteras vid nästkommande arbetsutskott. Delegaterna förordnas i särskilt beslut av socialnämnden där delegaterna namnges.

16.22 Omedelbar insats i form av skyddat boende

Beslut om omedelbar insats i form av skyddat boende för barn.

Delegat: Socialnämndens ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott har utsett.

Lagrum/författning: 4 kapitlet 1 § 1 st Lag (2024:79) om placering av barn i skyddat boende

16.23 Var placering ska ske och hur insats ska genomföras

Beslut om var barnet ska placeras och hur insatsen i övrigt ska genomföras.

Delegat: Socialnämndens ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott har utsett.

Lagrum/författning: 5 kapitlet 1 § Lag (2024:79) om placering av barn i skyddat boende

16.24 Hemlighållande av vistelseort

Beslut om hemlighållande av vistelseort.

Delegat: Socialnämndens ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott har utsett.

Lagrum/författning: 5 kapitlet 4 § 1 stycket 2 punkten Lag (2024:79) om placering av barn i skyddat boende.

16.25 Umgängesbegränsning

Beslut om umgängesbegränsning.

Delegat: Socialnämndens ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott har utsett.

Lagrum/författning: 5 kapitlet 4 § 1 stycket 2 punkten Lag (2024:79) om placering av barn i skyddat boende.

16.26 Polishandräckning skyddat boende

Begäran om polishandräckning för att genomföra beslut om skyddat boende eller om en omedelbar sådan insats.

Delegat: Socialnämndens ordförande eller annan namngiven ledamot som socialnämndens arbetsutskott har utsett.

Lagrum/författning: 8 kapitlet 7 § Lag (2024:79) om placering av barn i skyddat boende.

Anmärkning: Beslut av ordförande eller vice ordförande rapporteras vid nästkommande arbetsutskott. Delegaterna förordnas i särskilt beslut av socialnämnden där delegaterna namnges.

17. Föreningsbidrag

17.1 Bidrag till föreningar med verksamhet för äldre

Beslut om bidrag till föreningar med verksamhet för äldre.

Delegat: Fritidssekreterare

Anmärkning: 100 kronor per sammankomst, max 20 000 kronor per år/förening. Samråd med socialchef.

17.2 Grundbidrag

Beslut om bidrag till pensionärsorganisationer som är medlemmar i kommunalt pensionärsråd.

Delegat: Fritidssekreterare

Anmärkning: 10 000 kronor per pensionärsorganisation per år.

17.3 Bidrag till föreningar och organisationer inom socialnämndens verksamhetsområde

Beslut om bidrag till föreningar och organisationer inom socialnämndens verksamhetsområde inom anvisade medel och riktlinjer.

Delegat: Fritidssekreterare

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!