Lyssna

Publicerad klockan .

Var med och räkna igelkottar under igelkottsveckan den 12–18 augusti

Igelkottarna minskar i Sverige och hela Europa. Deras livsmiljöer i naturen försvinner och de trivs inte så bra i våra välstädade trädgårdar och parker. Den 12–18 augusti i år vill WWF ha hjälp av alla att rapportera in levande och döda igelkottar – även om du inte ser någon.

Ett foto på en igelkott. Förstora bilden

Igelkott, klicka för att förstora.

Igelkotten minskar i antal och det är svårt att säga exakt hur många som finns. Storskaliga jordbruken som besprutas med bekämpningsmedel, biltrafiken och grävlingar är hot mot igelkotten. Genom att samla in observationer av igelkottar kan vi skapa en uppfattning för hur många som finns.

Under igelkottsveckan den 12–18 augusti, uppmanas alla att rapportera in igelkottar. Då rapporterar man in både levande och döda igelkottar – även om man inte sett någon igelkott alls! All information som samlas in skickas sedan till Artdatabanken på Sveriges Lantbruksuniversitet, som WWF inlett ett samarbete kring detta. Statens veterinärmedicinska anstalt kommer också ta emot döda igelkottar för att undersöka varför de har dött.

Anmäl dig här

Anmäld dig på WWFs hemsida och var med under igelkottsveckan.

Fakta om igelkottar

Igelkotten är ett av de äldsta levande däggdjuren, den har troligen funnits i mer än 30 miljoner år. Igelkotten är det enda djuret som kan omsluta sig helt med taggar. Den rullar ihop sig till en boll när den känner sig hotad. När igelkotten är avslappnad ligger taggarna prydligt bakåt. Igelkottar föds med taggar, men de ligger inbäddade under en tjock vätskefylld hud för att inte skada mamman. Igelkottar kan bli 8 år, men tyvärr dör upp till 60% under sitt första levnadsår.

Alla igelkottar har en stor glugg mellan framtänderna. När igelkotten stänger munnen kommer underkäkens mittersta tänder att fylla ut gluggen. När den öppnar munnen bildas ett perfekt litet hål där tungan kan stickas ut för att fånga in mat. Igelkotten är en köttätare. Den äter larver, skalbaggar, tvestjärtar, daggmaskar och sniglar. Även bär eller svamp slinker ned.

Boplats

Igelkotten är ett nattlevande djur och vandrar mellan flera olika bon där den kan ta skydd, framför allt under dygnets ljusa timmar. Den lever ensam, så boet behöver inte vara särskilt stort.

På vintern går igelkotten i vinterdvala. Särskilda vinterbon byggs med ett tjockt lager av löv, gräs och mossa, helst i en tät häck eller under något som kan ge skydd mot regn. Ett uthus, i komposter eller lövhögar i trädgården. Det ska vara torrt, svalt och vindstilla i boet. Kroppstemperaturen sjunker till 4 grader och under dvalan tar den endast ett andetag i minuten. Var 7-11 dag vaknar igelkotten till och kan ses ta en liten vinterpromenad, till exempel för att byta till ett annat bo.

Tips för att gynna igelkottar

  • Lämna högar av löv, ris och ved. Här trivs igelkottens mat, dvs skalbaggar och andra insekter. Och högarna erbjuder även finfina boplatser.
  • Täta buskage, snår och häckar ger också skydd och boplatser.
  • Öppna upp passager till grannens tomt, så igelkotten inte behöver ge sig ut på bilvägar.
  • Om du har en robotgräsklippare, använd den endast dagtid.
  • Ställ ut skålar med vatten (ej mjölk) och mat (katt- eller hundmat är bra mat även för igelkottar). Under regnfattiga vårar behöver igelkotten vatten när den vaknat ur sin vinterdvala.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!