Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Tänd i toppen

Vedeldning är en av de största källorna till hälsofarliga luftföreningar i Sverige och sotet har en negativ påverkan på klimatet. Genom att elda på ett nytt sätt kan du bidra till att minska utsläppen med upp till 50 % samtidigt som luften blir bättre där du bor.

Närbild på glödande eld.Förstora bilden

Klicka för att förstora.

Utsläppen från vedeldning kan beräknas bidra till att 1 000 personer om året dör i förtid. Med några få förändringar kan du göra stor skillnad för både miljön och hälsan.

Tre steg för en bättre brasa

Steg 1

Lägg ett par större vedträn underst i kaminen och några mindre ovanpå. Korslägg veden luftigt som i en fyrkant.

Steg 2

Placera tändmedel i toppen av brasan, under de översta vedträna. Tänd på brasan och låt kaminluckan stå lite öppen tills elden tagit sig i de översta vedträna.

Steg 3

När flammorna är borta och det har bildats en glödbädd är det dags att fylla på med 2-3 vedträn. Lägg vedträn luftigt och gärna i kors. Ha spjället helt öppet och justera det när lågorna har dragit igång igen.

Att tänka på innan du börjar elda

Veden

Använd lagom torr ved och inte impregnerat trä eller avfall. Veden bör ha lega utomhus under tak i minst ett halvår. Ved som tas in i huset bör användas inom någon vecka, annars blir den för torr, vilket gör att den brinner upp fort och att utsläppen kan öka.

Tändmedel

Använd helst tändmedel i form av braständare eller fint huggna vedträn. Undvik helst tidningspapper, det kan fördröja upptändningen och förhindra lufttillförseln. Använd ej tändvätska.

Röken

Eldar du brasan rätt brinner den med klargul låga utan att sota eller imma igen kaminens glas. Från skorstenen syns då inte röken alls, förutom då det är kallt ute och ofarlig kondens som ser ut som vit rök kan bildas.

Läs mer på naturvårdsverkets hemsida om vedeldning.

Broschyrer för hur du lär dig elda i vedkamin på ett sätt som gynnar miljö, hälsa och plånboken framtagen av Energimyndigheten och Naturvårdsverket finnas att hämta på Medborgarkontoret.

Besöksadress: Torggatan 4, Götene.

 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!