Lyssna

Publicerad klockan .

Grön omställning i samhällsbyggnadsprocessen

Den 10 oktober var flera representanter från samhällsbyggnadsavdelningen i Mariestad för att inspireras och få praktiska exempel på hur vi kan arbeta med grön omställning i samhällbyggnadsprocessen. Kommunens miljöstrateg Tomas Ekelund var med och föreläste om vikten av klimatanpassning.

Tomas Ekelund står på en scen och föreläser om klimatanpassning. Förstora bilden

Miljöstrateg Tomas Ekelund pratar om ämnet hur vi ska hantera effekterna av klimatförändringar.

Vad är den gröna omställningen?

Den gröna omställningen är en nödvändig förändring av samhället mot en ekologisk hållbar ekonomi. En hållbar ekonomi bygger bland annat på lösningar som främjar en cirkulär ekonomi, som bygger på koldioxidsnåla lösningar, som använder naturresurser hållbart, som främjar biologisk mångfald, som fasar ut fossila bränslen och ersätter med mer rena energilösningar.

Varför är den gröna omställning viktigt?

Den gröna omställningen är nödvändig eftersom vår ekonomiska tillväxt är ohållbar och bygger på överkonsumtion av naturresurser. Effekterna av klimatförändringar och förlusten av biologisk mångfald medför stor påverkan på samhället och för med sig enorma kostnader och konsekvenser för vår ekonomi. Genom den gröna omställningen kan vi snabbare minska utsläppen och försöka begränsa klimatförändringarna, samtidigt som vi bevarar och förbättrar miljön.

Vad är klimatanpassning?

Klimatanpassning handlar om att rusta upp samhället för framtidens klimatutmaningar. Utmaningar som ökad nederbörd, värmeböljor, översvämningar och torka. Vi ser redan idag effekter som klimatförändringar ger upphov till, om vi inte lyckas begränsa den globala uppvärmningen desto större behov av klimatanpassningar kommer vi ha.

Genom olika anpassningar kan vi minska effekterna av klimatförändringar. Arbetet kan gälla allt ifrån planering av bebyggelse till nya metoder inom lant- och skogsbruk. Anpassningarna handlar ofta om fysiska åtgärder, både tekniska och naturbaserade lösningar. Exempel på klimatanpassningar är fördröjning av dagvatten genom våtmarker och dammar, bevara befintliga träd och plantera nya träd i områden som kan bli för varma, komplettera vårsådden med höstsådd.

Därför ska man klimatanpassa

  • Förebygga skador på samhället och människors hälsa
  • Minimera lidande för människor och djur
  • Stötta biologisk mångfald och naturmiljö
  • Hålla nere kostnader i ett långsiktigt perspektiv

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!