Publicerad klockan .

Bekämpning av klockjulrosen i Götene kommun

Länsstyrelsen i Västra Götaland och Götene kommun har tillsammans genomfört insatser för att bekämpa den invasiva växten klockjulrosen i Götene kommun. Åtgärden syftar till att skydda den lokala biologiska mångfalden.

En foto på Klockjulrosen. Förstora bilden

Klockjulrosen, klicka för att förstora. Foto av Ulf Wiktander.

Under de senaste åren har Länsstyrelsen i Västra Götaland i samarbete med Götene kommun arbetat för att bekämpa den invasiva växten klockjulrosen (Helleborus foetidus) i Götene kommun. Bekämpningen har främst gjorts genom att rycka upp plantorna. Växten har ganska klena och ytliga rötter som gör den lätt att rycka upp.

Kännetecken

Klockjulrosen är en flerårig växt som tillhör familjen ranunkelväxter. Den är känd för sina limegröna, klockformade blommor och sina mörkgröna, smala blad som är vintergröna. Växten blommar mitt i vintern och kan bli upp till 50 cm hög. Den trivs i kalkrika lövskogar och blommar innan lövsprickningen.

Varför är den invasiv?

Klockjulrosen anses vara invasiv eftersom den sprider sig med frön och kan konkurrerar ut inhemska växter. När det blir många plantor kan fröspridning gå snabbt och den kan då etablera sig i nya områden. Klockjulrosen är osmaklig för betande djur och begränsas inte av bete från vare sig vilda eller tama djur. Den förekommer naturligt i södra och västra Europa och har funnits förvildad i Sverige sedan 1980-talet. Den har spridit sig till minst 70 platser i södra Sverige, sannolikt främst från trädgårdar.

På grund av dess invasiva natur och potentiella spridning i ett varmare klimat bör man undvika att plantera klockjulrosen i trädgårdar. Att bekämpa invasiva arter som klockjulrosen är viktigt för att bevara den biologiska mångfalden. Genom att vara uppmärksam på och rapportera förekomster av klockjulrosen kan vi tillsammans bidra till att minska dess spridning och skydda vår natur.

Här kan du rapportera fynd av invasiva arter.

Flera plantor av Klockjulrosen i Blomberg. Förstora bilden

Klockjulros i Blomberg, klicka för att förstora. Foto av Ulf Wiktander.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!